Je zwembad verwarmen met de zon, hoe doe je dat?

Het mooie weer komt er weer aan en er zijn natuurlijk al mensen die het zwembad in de afgelopen week hebben opgezet. En ik geef ze geen ongelijk! Want met een beetje moeite en zwembad verwarming door de zon kan je het water al aardig op temperatuur krijgen! We geven je graag tips hoe je zelf zwembadverwarming kan maken en welke mogelijkheden je hebt om het zwemwater te verwarmen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor zwembad verwarming met een tyleenslang, verwarming op een dak door de zon of met bubbeltjesplastic. Wil je niet alléén afhankelijk zijn van de zon dan kan je ook met hout het zwembad water verwarmen.

zwembad verwarming zon

Zwembad verwarming door de zon

Ga je in eerste instantie kijken of dat je zwembad verwarming door de zon kan realiseren dan zijn er een aantal mogelijkheden waar je mee aan de slag kan.

Neem als voorbeeld even een opzet zwembad van 2×3, daar gaat al gauw zo’n 4000 liter water in. Als je dit water niet verwarmd, dan duurt het een hele tijd voordat de temperatuur een beetje behaaglijk is. Ergens hoogzomer kan je dan pas écht lekker zwemmen. Of je moet een Wim Hof fan zijn 😉 .

Nu kan je natuurlijk kiezen voor een wartepomp voor de zwembad verwarming als je niet van de zon afhankelijk wilt zijn. Maar als je juist naar goedkopere opties zoekt, dan kan je maar beter de zon als uitgangspunt pakken. Een warmtepomp kost immers al het nodige aan aanschafkosten, maar óók elektriciteit bij gebruik.

1. Zwembad verwarming met tyleenslang

Een van de manieren om zwembad verwarming aan te leggen en met de zon je water te verwarmen is door zwembadverwarming met een tyleenslag. Een tyleenslang is een zwarte slang die heel makkelijk warmte opneemt. Je kan de tyleenslang bijvoorbeeld op het dak van een schuurtje leggen waar de zon op schijnt. Maar je kan hem ook gewoon over het gras leggen.

Belangrijk is wel dat je een lang stuk tyleenslang neemt zodat al het zwemwater wat er doorheen loopt ook meters lang verwarmd wordt door de zon. Je kan hiermee het zwembad water met een paar graden verwarmen als de zon schijnt.

Wil je weten hoe je deze zwembad verwarming met tyleenslang en zon opbouwt? Kijk onderstaande filmpje eens van een zwembad verwarming DIY project. En ben je klaar met je project? Dan kan jij in je tuin genieten terwijl je kinderen lekker in warm water poedelen.

2. Zwembad verwarming op dak

De zwembadverwarming die je met bovenstaande tyleenslang en de zon kan opwekken ligt in veel gevallen ook op het dak van een schuurtje, maar kan dus eventueel ook gewoon in het gras liggen. Uiteraard moeten we hier wel de kanttekening bij plaatsen dat een verwarming van het water op een platdak van je schuurtje nog een stuk sneller zal gaan.

Een plat dak met dakbedekking kan namelijk door de zon wel zo’n 60 graden worden. Kan je nagaan wat die hitte van de zon kan doer voor je zwembad verwarming.

Naast de tyleenslangen die we hierboven hebben besproken kan je ook kijken naar kant en klare solarverwarming op je dak. Solar zwembadverwarming gebeurt met zonnecollectoren.

zwembad verwarming met zonne collectoren
Bron: Toppy

Deze zonnecollectoren zetten de warmte van de zon om naar warmte om je zwemwater mee te verwarmen. Naast zonnecollectoren heb je ook solar bollen of solar matten om je zwembad verwarming mee te realiseren. Enige nadeel: deze vorm van zwembad verwarming is totaal afhankelijk van het schijnen van de zon.

Als de zon goed schijnt dan kan je ongeveer 1° per 2 uur verwarmen zeggen ze. Uiteraard is het afhankelijk van het aantal collectoren dat je gebruikt. Hoe meer zonnecollectoren, des te beter je je water kan verwarmen.

Solar zwembad verwarming sluit je aan om je zwembadpomp. Is er geen zon, dan werkt deze manier van zwembad verwarming dus niet. In tegenstelling tot de tyleenslang die op een plat dak ligt. Want ook al is de zon inmiddels verdwenen, het platte dak blijft nog de nodige tijd op een flinke temperatuur die weer afgegeven wordt aan het water in de tyleenslang.

zwembad verwarming door zon met hoelahoep en vuilniszakken
Bron: Bouwjezwembadzelf

3. Zwembad verwarming met vuilniszakken en zon? Ja echt!

Heb je hoelahoeps voor de kinderen die niet meer gebruikt worden? Of schaf er goedkoop een aantal aan. Vuilniszakken heb je ook altijd in huis toch?

Span de vuilniszak over de hoelahoep heen en maak hiermee een zogenaamde solar ring. Doe dit bij alle hoelahoeps. Hoe meer solar ringen je maakt, des te beter kan je je zwembad water verwarming met zon realiseren. De zwarte kleur van de vuilniszak neemt de warmte van de zon goed op en verwarmt zo het water.

Het ziet er dan zo uit zoals hierboven. Het is wel een werkje om ze allemaal uit het zwembad te halen als je wilt gaan zwemmen, maar ook een goedkope manier van zwembad verwarming.

4. Zwembad verwarming met hout

Is zwembad verwarming door de zon niet mogelijk, dan kan je altijd nog kijken of je je zwembad eventueel met hout kan verwarmen.

Het verwarmen van je zwembadwater met hout is in principe heel eenvoudig. Mits dat je een zwembadkachel hebt uiteraard. Via de deur van de kachel vul je deze tot de bovenkant van de warmtewisselaar met hout. Steek het hout en verwarm hiermee de wisselaar van de houtkachel waar het zwembadwater langsstroomt.

Op deze manier realiseer je zwembad verwarming zonder zon, maar met hout. Het verwarmde waterstroomt zo je zwembad in. Je kan een zwembadkachel normaal gesproken gewoon gebruiken bij je standaard filterpomp. Met deze zwembad verwarming verwarm je het water van je zwembad met ongeveer één graad per uur.

Bij een hottub, spa of Stock tank werkt dit uiteraard ook en is het water sneller warm, tot wel 10 graden per uur.

5. Zwembad verwarming zelf maken? Check deze tips!

Als je een zwembad verwarming zelf wilt maken en gebruik wilt maken van de zon om te verwarmen, hou dan rekening met onderstaande tips.

Het is niet alleen belangrijk om te kijken naar de methode van zwembad verwarming die je wilt toepassen, let ook op het goed bedekken van je zwembad om de warmte zoveel mogelijk te behouden. Hoe beter de afdekking is, hoe meer warmte er behouden wordt in het zwembadwater. Het beste resultaat behaal je natuurlijk met een rolluik met solarcellen, maar ja dat kost een lieve duit.

Er zijn ook andere manieren om bijvoorbeeld een Intex zwembad af te dekken om de warmte zo goed mogelijk te bewaren. Zo is er bijvoorbeeld een soort ‘bubbeltjesplastic in de handel’dat je overdag op je zwembadwater kan leggen om de zon qua opwarmen beter zijn werk te laten doen.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven