Een zwarte tulpenvaas zelf maken? Dat doe je zo!

Onderstaande diy is van Ellie Christiaans, zij heeft deze zwarte tulpenvaas zelf gemaakt, aangezien ze het exemplaar in de winkel wat prijzig vond. En zeg nu zelf, dit is toch een plaatje?

Wil je deze tulpenvaas ook maken in zwart of elke andere kleur? Hieronder vind je de werkbeschrijving van deze tulpenvaas. Veel plezier ermee!

zwarte tulpenvaas zelf maken

Waarom een tulpenvaas?

Allereerst even wat meer informatie over de tulpenvaas. Want waarom is er een tulpenvaas ontwikkeld?

Nou dat zit zo. Tulpen groeien nog verder door als je ze in huis haalt en in het water zet. De stelen worden langer én de tulpenkop kan zoveel water opnemen dat deze te zwaar wordt en gaat hangen.

Door een tulpenvaas te gebruiken heeft iedere bloemsteel afzonderlijk een goede ondersteuning (door de langere tuiten die aan de vaas zitten). Hierdoor blijven tulpen nóg mooier staan. Uiteraard moet je ook onderstaande tips meenemen voor de juiste verzorging van tulpen in een vaas.

Zo verzorg je de tulpen als je ze in de vaas zet

Natuurlijk snij je de stelen schuin af voordat je de tulp in het water zet. Wat je daarna sowieso moet doen als je tulpen op water zet is dat je -nadat je de stelen in de vaas hebt gezet- met een naald onder de kop van de bloem door de steel heen steekt.

ALs je dit doet dan zal de kop van de bloem niet gaan hangen. Of dat nu een deel van het water verdampt doordat je een gaatje prikt, of de tulp gewoon stop met groeien, dat weet ik niet. Maar het is een trucje dat ik 40 jaar geleden al van mijn moeder leerde, en het werkt nog steeds!

Zorg er ook voor dat je de tulpen niet in ruim water zet, een klein laagje water is voldoende. Iedere 3 dagen het water even verversen is het beste voor de tulpen.

Verder is het nog van belang dat je de zwarte tulpenvaas niet in de zon zet, maar juist op een iets koelere plek. Zo houdt je de tulpen het langste mooi.

laatste tip: deze tip geldt niet alleen voor tulpen, maar voor alle bloemen; zet de tulpenvaas met bloemen niet te dicht bij een fruitschaal. Fruit produceert ethyleengas waar bloemen niet goed tegen kunnen, hierdoor gaan ze sneller achteruit.

Zelf een tulpenvaas maken met klei en montagekit

Terug naar de diy van deze zwarte tulpenvaas. Dit heb je nodig om deze diy te maken:

  • wc rollen en keukenrollen
  • montagekit
  • deegroller
  • klei van de Action, of deze klei bijvoorbeeld
  • plastic pot
  • plastic dopje
  • klein bordje (moet ‘als deksel’ op de plastic pot passen)
  • schuurpapier

Tip: wil je graag een tulpenvaas maken die eruit ziet alsof hij van beton is? Dan gebruik je het beste deze klei, die geeft een prachtige betonlook.

benodigdheden voor een diy van een zwarte tulpenvaas

Zo maak je deze zwarte tulpenvaas zelf

Goed, als je alle benodigdheden klaar hebt liggen, dan kan je aan de slag.

Pak de klei en je deegroller erbij om platte stukken te maken van de klei. Je gebruikt een aantal van de benodigdheden puur als mal om de klein omheen te leggen, namelijk: de plastic pot, het bordje, de keukenrollen en de toiletrol.

Start met het inknippen van de toiletrollen en de keukenrollen om ze aan de onderzijde iets toe te laten lopen, dat geeft een wat subtieler effect en de zelf te maken tulpenvaas.

Doe de plat gerolde klei om de keukenrollen en de toiletrollen heen en boetseer de uiteinden van de klei mooi aan elkaar. Laat goed drogen zodat je het daarna mooi kan opschuren om glad te maken.

Wil je graag een klein opgerold randje aan de bovenzijde zoals sommige zwarte tulpenvazen in de winkel ook hebben? Dan kan je dat randje er ook vrij eenvoudig zelf aan maken door aan de bovenzijde de klei een beetje om te vouwen (uiteraard als de klei nog niet gedroogd is).

Het bordje gebruik je om daar een lap klei overheen te draperen voor de ‘deksel’ van de zwarte tulpenvaas. Voordat je de klei laat drogen maak je hier met een plastic dop nog een aantal gaten in waar je straks de ‘tuiten’ op laat aansluiten. Ook deze laat je weer goed drogen voordat je hem kan schuren

Als laatste maak je de onderkant en zijkanten van de tulpenvaas door klein om de plastic pot heen te vouwen en te boetseren. Na het drogen haal je de plastic pot eruit en kan je ook dit deel weer schuren.

Als alles droog en goed geschuurd is dan kan je de tulpenvaas in elkaar gaan zetten met montagekit. Ook dit laat je weer drogen en dan is je tulpenvaas klaar om geschilderd te worden, in de kleur zwart, of een andere kleur, wat jij wilt.

Tip: je kan gewoon schilderen met iedere willekeurige kleur, maar je kan de tulpenvaas ook op kleur spuiten. Vaak werkt dit net wat makkelijker en krijg je een strakker resultaat.

Veel plezier met je zwarte tulpenvaas!

Wil je nog meer zelf maken? Kijk dan eens naar deze bloempot om zelf te maken.

Project bewaren voor een later moment? Sla de foto hieronder op op Pinterest!

tulpenvaas zelf maken diy

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven