Zonnepanelen in 2024: een slimme investering?

In het licht van de recente ontwikkelingen en veranderende regelgeving rond zonne-energie, rijst bij velen de vraag: zijn zonnepanelen nog rendabel anno 2024?

Om antwoord te geven op de vraag of het in 2024 nog steeds zinvol is om zonnepanelen te installeren heeft Zonneplan, een vooraanstaande leverancier van zonnepanelen, hier een duidelijk artikel over geschreven.

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Onderstaande veranderingen die er in 2024 en de jaren daarna aan zitten te komen zorgen er voor dat veel mensen zich afvragen of het voor hen nog wel slim is om te investeren in zonnepanelen.

Op zich heel begrijpelijk natuurlijk, maar het is ook goed om deze veranderingen even in het juiste kader te plaatsen voordat je beoordeelt of dat zonnepanelen nog rendabel voor je zijn.

Veranderingen energie salderingen en heffingen in 2024

  • Aanpassing salderingsregeling vanaf 2025: De overheid heeft plannen om de salderingsregeling voor zonne-energie geleidelijk af te bouwen vanaf 2025. Dit betekent dat de mogelijkheid om niet-verbruikte energie terug te verkopen aan het net, zal verminderen. Desondanks biedt 2024 nog de volledige voordelen van deze regeling.
  • Nieuwe heffingen door energieleveranciers: Sommige energieleveranciers, zoals Vandebron, hebben aangekondigd heffingen in te voeren voor het terugleveren van zonne-energie aan het net. Deze extra kosten, variërend van €10 tot €20 per maand, zijn ingevoerd vanwege de belasting van het energienet.
  • Energieprijzen en belasting: De fluctuerende energieprijzen en belasting op energie blijven een rol spelen in de besluitvorming over zonne-energie.
  • Kosten van zonnepanelen: De investering in zonnepanelen en de installatie ervan blijft een belangrijk overwegingspunt.

Zoals je hierboven kunt lezen is nog niet exact duidelijk hoe bijvoorbeeld de salderingsregeling zal verlopen en als je kijkt naar de heffingen, dan geldt dit ook niet voor iedere energieleverancier.

Wij hebben zelf bijvoorbeeld vandebron en zijn nu aan het kijken naar welke energielevernacier we straks het beste kunnen overstappen. Die mogelijkheden zijn er gewoon nog en ook hierdoor blijft het rendabel om voor zonnepanelen te kiezen.

Argumenten voor het plaatsen van zonnepanelen in 2024

Ondanks bovenstaande ontwikkelingen blijven zonnepanelen een goede investering. Hier zijn enkele redenen waardoor zonnepanelen nog rendabel zijn:

  • Terugverdientijd: Hoewel de terugverdientijd enigszins kan toenemen, blijven zonnepanelen voor de meeste huishoudens een winstgevende investering.
  • Profiteren van de huidige salderingsregeling: Tot eind 2024 kunt u nog volledig profiteren van de huidige salderingsregeling.
  • Besparing op lange termijn: Op de lange termijn kunnen zonnepanelen nog steeds aanzienlijke besparingen opleveren op uw energierekening.

Opslag van je eigen opgewekte zonne- energie is momenteel nog niet echt rendabel. Maar als straks de salderingsregeling helemaal zou komen te verdwijnen, dan wordt er natuurlijk door veel bedrijven ingezet op andere mogelijkheden.

We verwachten dan ook dat de ontwikkelingen in opslag van zelf opgewekte energie in de komende jaren ook een stijgende lijn zullen laten zien. Hierdoor zal het op termijn goed mogelijk zijn om je zelf opgewekte zonne energie voor jezelf te bewaren.

Je hoeft dan niet meer terug te leveren aan het net maar wordt grotendeels zelfvoorzienend in je electra en zo kan je je warmtepomp lekker op je eigen energie laten draaien!

Conclusie: een slimme investering in 2024

Zonneplan, als ervaren leverancier, benadrukt dat, ondanks de veranderingen, de investering in zonnepanelen in 2024 nog steeds aantrekkelijk en rendabel is.

Het bedrijf biedt begeleiding en ondersteuning bij elke stap van het proces, van aankoop tot installatie. Met de juiste aanpak en planning kunnen zonnepanelen een slimme en duurzame investering zijn voor uw woning.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven