Zelf een bureau maken; met deze tips heb je snel je eigen bureau gemaakt

De vorige keer dat ik de foto’s liet zien van de tienerkamer van Lotte beloofde ik al dat er nog een blog aan zou komen over het onderwerp: zelf een bureau maken.

Ik heb namelijk aardig wat afgezocht om een leuk bureau te vinden voor haar kamer, wat ook nog eens goed past binnen de ruimte die er voor is. Helaas konden we geen goed bureau vinden en dus besloot ik zelf een bureau te maken met een beetje IKEA hulp.

zelf een bureau maken

Het enige wat nu nog van belang is (naast de raamdecoratie die inmiddels besteld is, maar nog niet geleverd), is mooie en goede verlichting voor op het bureau. Sinds dit jaar krijgt Lotte namelijk huiswerk 😉 en dan is het wel handig als ze goede verlichting heeft als het straks vroeg donker is.

Zelf een bureau maken; simpele DIY

Frank werd er niet zo blij van toen ik riep zelf een bureau te willen maken. Maar als ik iets in mijn hoofd heb, dan heb ik het niet in mijn kont (wie heeft deze uitspraak ooit verzonnen?!).

Uiteindelijk blijkt het helemaal niet zo moeilijk te zijn, zelf een bureau maken. Ik zal je vertellen hoe we dit bureau gemaakt hebben en hoe jij ook eenvoudig zelf een bureau kan maken dat precies binnen een bepaalde ruimte past.

Precies pas maken van het blad

Want daar gaat het mij ook om. Dat het bureau precies past op de plek waar we het bedacht hebben. Tussen de kasten en de muur in. Want door haar grote kindermatras is dit de enige plek die overblijft. En die ruimte is in ons geval exact 1.64 breed.

Zie maar eens een bureau te vinden wat daar precies tussen past. Ja, een bureau van 1.60 breed misschien, maar dan hou ik 4 cm over. Vind ik niet mooi, het is niet handig én de bureaus die 1.60 breed zijn, waren niet helemaal naar smaak.

Afijn, om een lang verhaal kort te houden… zelf een bureau maken was eigenlijk de enige optie.

zelf bureau maken met IKEA schragen

Oja,… pssstt… die kaart daar met dat roze en paars… die is van haar vriendje… gekregen voor Valentijnsdag. Sweet!

Hoe maak je zelf heel eenvoudig een bureau?

Ik zal je uitleggen hoe wij het bureau van Lotte gemaakt hebben. Allereerst is het handig dat je weet wat je nodig hebt.

Benodigdheden om een bureau te maken

  • Twee schragen
  • Tafelblad
  • Losse kastjes
bureau maken met schragen

Zelf een bureau maken; handleiding

Allereerst meet je exact op welke maat je het bureau wilt maken. Ons bureau is 163 cm lang en 73 cm breed. Geen standaard maten, maar ga je zelf een bureau maken, dan kan dat dus gewoon.

Koop twee schragen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt of de IKEA. De zwarte schragen die onder Lotte haar bureau staan komen bij de IKEA vandaan en kosten nog geen € 10,00 per stuk. En bij de Praxis vind je ze zelfs voor nog geen € 7,50!

Bij diezelfde bouwmarkt (of een willekeurige andere 😉 ) koop je ook je tafelblad. Je kan mooi zelf bepalen welk tafelblad je het mooiste vindt. Advies is wel om een houten tafelblad te pakken, geen gelamineerde, want die kan niet meer op maat gezaagd worden.

Zorg ervoor dat het tafelblad minimaal de breedte en de lengte heeft waar je naar op zoek bent. In ons geval namen we een tafelblad van 90 cm breed en 180 cm lang.

Bij de zagerij van de bouwmarkt laat je het tafelblad precies op maat zagen en de restanten neem je natuurlijk (!) ook mee.

Hier vind je eventueel geschikte werkbladen die wij gebruikt hebben, maar je kan er ook voor kiezen om een timmerpaneel te gebruiken. Dat is een stuk goedkoper. Deze gebruik je zo, of je verft hem nog, dat kan ook.

Bureau in elkaar zetten

Zet de schragen neer op de plaats waar je de werkplek wilt hebben. Leg het tafelblad erop en het eerste deel van je bureau is klaar. Maar zo is het net een verkapte tafel natuurlijk. Ook leuk, maar nog niet echt een bureau voor een tiener slaapkamer. Toch ben je al bijna klaar met zelf een bureau maken!

Het deel wat je in de lengte van het tafelblad hebt laten afzagen, dat gebruik je als extra ‘opzetruimte’ voor je bureau. Nu willen wij het liefst zo min mogelijk boren in de muren, dus bedacht ik een andere leuke manier om deze plank in gebruik te nemen.

zelf bureau maken ladekastjes

Losse ladekastjes om het helemaal af te maken

Je hoeft maar naar de Action te rijden en ze hebben schappen vol met kleine ladekastjes. Ladekastjes van 20-30 centimeter breed en 10 centimeter diep bijvoorbeeld. Deze plaats je op het bureau, je legt de plank erop en klaar ben je! Zie je, zelf een bureau maken is niet moeilijk. Dit kan zelfs zonder te boren.

Het leuke van die ladekastjes is dat je tiener direct allerlei laatjes heeft om pennen, gummen en meer van dat soort rommeltjes op te bergen.

Paar snuisterijen op de plank (zoals de zwart groene doosjes en de panter van de Hema) en je hebt een superleuk bureau zelf gemaakt wat ook nog eens precies past. Stuk beter dan dat je nog een paar centimeter ruimte over hebt waar weer vanalles tussen kan vallen.

Bron: Bol.com
Bron: Bol.com
Bron: Bol.com

Tip: Kijk ook eens voor deze bureau mandjes bij de Xenos of voor zo’n handig Pegboard of memobord als hierboven voor bij het bureau.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

2 gedachten over “Zelf een bureau maken; met deze tips heb je snel je eigen bureau gemaakt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven