Zelf bloempot maken, 5 manieren om een leuke bloempot te maken

Zelf bloempot maken is een stuk eenvoudiger dan je denkt. Ik heb zelf een aantal bloempotten gemaakt, van oude potten die ik nog had staan. Maar ook van bloempotten die ik gehaald heb bij de kringloop én van bakjes van de Action.

Je kan op deze manier heel makkelijk leuke hippe bloempotten maken die ‘op een poot’ staan en die momenteel super trendy zijn. In de winkel betaal je met gemak rond de € 50,00 voor dit soort bloempotten terwijl je ze dus heel simpel zelf maakt.

Ik laat je dan ook graag zien hoe je dit makkelijk kan aanpakken met deze diy zodat jij binnen no-time zelf een bloempot kan maken en je planten kan laten shinen!

zelf bloempot maken met deze diy

Zelf bloempot maken; verschillende voorbeelden

1. Twee bloempotten op elkaar zetten

Wat je nodig hebt voor de bloempotten die ik heb gemaakt is niet zo heel veel bijzonders:

  • oude bloempotten (uit eigen schuur of bijvoorbeeld van de kringloop
  • montagelijm van de Action
  • Primer spuitfles van de Action
  • Spuitverf van de Action (ik heb de kleur zwart gebruikt)
  • Varnish

Check hier de verschillende soorten spuitverf en primer van de Action. Uiterarad kan je ook producten van andere winkels gebruiken zoals bijvoorbeeld van de Praxis, zoals bijvoorbeeld deze primer en deze spuitverven.

zelf bloempot maken van oude potten

Beide bloempotten maak je eerst even goed schoon. Vervolgens plaats je de ene bloempot op de andere en kijk je even op welke manier ze mooi passen.

Hou er rekening mee dat bij het zelf maken van de bloempot de twee oude potten (of die van de kringloop) goed op elkaar moeten passen. En dat de onderste bloempot zorgt voor voldoende stabiliteit van het geheel.

staande bloempotten zelf maken

Het maakt overigens niet uit wat voor kleur de bloempotten hebben. Je spuit ze straks toch en dan wordt het mooi één geheel.

bloempotten lijmen met montagelijm

Hierboven zie je hoe je de potten op elkaar plaatst, hoeveel montagelijm er op gaat en hoe ze eruit zien voordat je ze spuit.

bloempot maken van schaaltje en bloempot van Action

Ook van een schaaltje en een oude bloempot kan je een leuk geheel maken. Ik heb er bij deze voor gekozen om een bloempot met een relief te pakken en een schaaltje dat ietwat ingedeukt is. Beiden komen van de Action af en ik geloof dat ik bij elkaar € 3,00 kwijt was.

Zo kan je heel goedkoop zelf een bloempot maken.

Voldoende montagelijm en goed laten drogen

Bij het op elkaar lijmen gebruik ik voldoende montagelijm en laat ik het geheel ook een dag drogen. Gewoon om ervoor te zorgen dat het écht droog is.

Daarna kan je ze gaan behandelen.

staande bloempotten zelf gemaakt
Hier zie je alledrie de bloempotten die zelf gemaakt zijn, nog voordat ik ze heb gespoten.

Licht opschuren en primerlaag aanbrengen

Voordat ik ga beginnen met de primerlaag schuur ik de potten nog even licht op. Daarna het stof eraf vegen met een kwast of doekje en dan kan je de primer gaan spuiten.

Werk in dunne laagjes in plaats van dat je ineens te dik spuit. Hier krijg je namelijk druipers van.

De primer moet ongeveer een uurtje drogen (staat op de spuitbus).

zelf bloempot maken

Zwarte verf spuiten

Ik heb ervoor gekozen om twee bloempotten zwart te spuiten en de kleinere een crème tint te geven. Hiervoor heb ik een Rust-oleum spuitbus gebruikt in de kleur jute. Deze spuitbus is duurder en niet verkrijgbaar bij de Action. Wel bij de Karwei bijvoorbeeld.

zelf bloempot op poot maken

Spuitbus voor het gebruik even goed schudden en dan kan je ook weer in laagjes spuiten. Liever dus een aantal keren in dunne laagjes spuiten en iedere keer tussendoor even laten drogen. Zo krijgt de zelf te maken bloempot een mooie egale zwarte kleur. Of crème kleur, of welke kleur dan ook.

Dit gaat écht een stuk makkelijker en mooier dan dat je verf gebruikt en deze met een kwast opbrengt.

Wil je de bloempot niet egaal van kleur hebben, maar juist naderhand wat leuke accenten erop schilderen? Dat kan je dan wel heel goed met de kwast doen. Check de voorbeelden hieronder.

bloempot schilderen
Bron: Pinterest
mooi geschilderde bloempotten
Bron: Pinterest

2. Zelf bloempot maken met hout

Deze bloempot is ook heel eenvoudig zelf te maken. Hij kost alleen misschien een tikkie meer tijd omdat je alle rondjes moet zagen of knippen van wat dikkere takken. Maar hoe gaaf is dit geworden!

zelf bloempot maken met hout
Bron: Pinterest fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd

Pak als basis een terracotta pot van bijvoorbeeld de Action of de kringloop. Of misschien heb je nog wel iets in je schuur staan om zelf een bloempot te maken.

Lijm de rondjes van de takken aan een zijde in (hier zou ik ook weer de montagelijm van de Action voor gebruiken) en plak ze op de pot.

En klaar is je zelfgemaakte bloempot (of vaas, want dat kan natuurlijk ook).

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven