Creëer een Japandi woonstijl in huis als je van minimalisme houdt

De woonstijl Japandi; een trend waar we niet meer omheen kunnen. Maar wat is het precies en hoe creëer je zelf een Japandi woonstijl in huis? Na het lezen van deze blog ken je alle do’s en don’ts om ook jouw interieur te restylen naar Japandi.

woonstijl japandi

Wat is een Japandi woonstijl?

Japandi is een samenvoeging van twee woorden en hiermee ook twee stijlen: Japans en Scandinavisch. In die laatste ligt de nadruk op eenvoud. Strakke lijnen, neutrale kleuren en natuurlijke houtsoorten zijn steekwoorden die passen bij een Scandinavisch interieur.

Combineer dit wat meer met donkere tinten, verschillende texturen en een vleugje Wabi-Sabi (een Japanse filosofie, het idee om perfectie los te laten) et voila: daar is de Japandi woonstijl.

Lees ook: Klassiek interieur, hoe creëer je deze woonstijl?

Dit zijn de kenmerken van de woonstijl Japandi

Om een Japandi interieur te creëren is het handig de kenmerken te kennen vóórdat je de bouwmarkten of woonwinkels induikt. We zetten ze voor je op een rijtje:

Meer is minder

Hou je accessoires minimaal. Investeer liever in één of twee echte eyecatchers binnen de Japandi woonstijl, dan in heel veel kleinere, goedkopere accessoires.

Wil je toch een aantal kleinere accessoires terug laten komen in je interieur? Probeer dan wat handgemaakte items te scoren zoals origami verlichting en keramieken schalen en kandelaars.

Functionele meubels in de woonstijl Japandi

Less is more geldt ook voor de meubels. In de Japandi woonstijl zijn meubels functioneel en praktisch. Plaats dus alleen meubels die ook daadwerkelijk een functie hebben.

Ook zie je vaak dat de meubels in een Japandi interieur laag zijn en gemaakt van natuurlijke materialen, dit houdt een ruimte ruim en overzichtelijk.

Verschillende texturen

Je herkent het vast wel, prachtig gekleurde kimono’s, uiteenlopende patronen in houtsnijwerken of gedetailleerde schilderwerken op sensu waaiers. Japanners staan erom bekend veel verschillende texturen, kleuren en vormen te gebruiken.

Binnen een Japandi woonstijl is dit dé manier om warmte te creëren. Laat dit dus in je interieur zeker terugkomen in kussens, gordijnen, dekentjes of zelfs vloerkleden.

Natuurlijk licht

Binnen de Japandi woonstijl wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke elementen. Dit geldt ook voor verlichting. Het liefst heb je het licht van buitenaf, maar in Nederland schijnt de zon natuurlijk niet de hele dag. Zeker in de winter is het al vroeg donker.

Aan lampen ontkomen we dus niet. Net als meubels zijn ook lampen in een Japandi interieur gemaakt van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan bamboe of rotan lampenkappen. 

Het kleurgebruik bij een Japandi woonstijl

Binnen de Japandi woonstijl kom je veel warme tinten, wit, grijs en pasteltinten tegen. Ook natuurlijke kleuren passen goed bij deze woonstijl. Denk hierbij aan beige en bruin- en groentinten.

Door verschillende tinten uit één kleur te gebruiken, creëer je een harmonisch geheel. Voegen donkere elementen toe aan je interieur om het geheel in balans te brengen.

Met het juiste kleurgebruik kun je de frisse, sobere look creëren die binnen de Japandi woonstijl zo belangrijk is. 

Inspiratie voor een woonstijl Japandi

Ben je op zoek naar inspiratie voor een Japandi woonstijl in jouw woon-, slaap- of misschien wel badkamer? Bekijk dan eens de volgende foto’s.

woonstijl japandi
japandi interieur
Japandi woonstijl

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven