Woonkamer ruimer maken: inspiratie voor een ruimtelijker huis

Je woonkamer ruimer maken geeft het gevoel van meer ruimte in je eigen huis en dat kan een wereld van verschil maken in hoe je je dagelijks voelt. Soms lijkt het alsof de muren op je af komen, vooral in kleinere woonruimtes. Gelukkig zijn er slimme manieren om dit probleem aan te pakken zonder meteen naar een groter huis te moeten verhuizen.

Een van de effectieve methodes is het installeren van schuifdeuren voor buiten, waardoor je binnen- en buitenruimte goed in elkaar overlopen. Het strategisch plaatsen van meubels en het kiezen van de juiste kleuren zijn ook essentiële stappen om je woonkamer optisch groter te laten lijken. Daarnaast kan het heroverwegen van de indeling van je kamer de ruimtelijkheid verbeteren.

woonkamer ruimer maken

Je woonkamer ruimer maken met deze tips

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende manieren om je woonkamer ruimer te maken, we gaan daar hieronder nog wat dieper op in.

Slimme keuzes maken voor meubels

De juiste meubels kunnen je woonkamer transformeren en zorgen voor een gevoel van ruimte. Door meubels te kiezen die ook functioneel zijn, kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten. Zo kan je een comfortabele huiskamer combineren met een praktische uitvoering.

Denk bijvoorbeeld aan een bank met opbergruimte onder de zitting of een salontafel die ook fungeert als opbergkist. Het gebruik van zwevende planken aan de muur voor boeken of decoraties kan de vloer vrijhouden en de kamer groter laten lijken.

Het is ook slim om meubels te selecteren die visueel minder zwaar zijn. Doorzichtige tafels of meubels op hoge poten kunnen het gevoel van openheid versterken. Bovendien helpt het om de meubels iets van de muur af te plaatsen, zodat er een gevoel van diepte ontstaat.

Ruimte besparen met schuifdeuren

Het gebruik van schuifdeuren is een uitstekende manier om ruimte te besparen en je huis een moderne uitstraling te geven.

In tegenstelling tot traditionele deuren die naar binnen of buiten zwaaien, nemen schuifdeuren geen extra ruimte in beslag. Het maakt ze ideaal voor kleinere ruimtes waar elke centimeter telt. Schuifdeuren helpen ook om verschillende ruimtes in je huis van elkaar te scheiden zonder het gevoel van openheid te verliezen.

Het installeren van schuifdeuren met glas kan bovendien zorgen voor meer natuurlijk licht in huis. Bedrijven zoals Ironware kunnen je helpen om de juiste schuifdeuren te vinden.

Let op het gebruik van kleuren om je woonkamer ruimer te maken

Ook het gebruik van kleuren speelt een belangrijke rol bij het groter maken van bijvoorbeeld je woonkamer. Bij het gebruik van donkere kleuren, óf schreeuwende kleuren, oogt de woonkamer als snel een stuk kleiner.

Gebruik je lichte tinten die ook nog eens in eenzelfde kleurenpalet zitten, dan zorg je ervoor dat je de woonkamer ruimer kan maken voor het oog. Liefst gebruik je niet alleen wit, maar wel lichte kleuren voor het beste resultaat.

Combineer verschillende functies in je woonkamer ineen

Denk bijvoorbeeld aan het ombouwen van een radiator waardoor je een breder kozijn krijgt waar je ook lekker in kan gaan zitten om de tuin in te kijken.

Of een open kast tussen je woonkamer en keuken die zorgt voor een fijne afscheiding, meer sfeer, wat opbergruimte onderin én toch doorkijk die zorgt voor een ruimer gevoel.

Glazen deuren om je woonkamer ruimer te maken

In ons huidige huis hebben wij ervoor gekozen om een aantal oude deuren beneden te vervangen door stalen deuren. Misschien is dat niet helemaal jouw ding of vind je dat ‘iedereen’ dat tegenwoordig heeft? True.

Maar het zorgt wél voor een ruimer gevoel in je woonkamer en de rest van je huis omdat je meer licht binnenkrijgt uit andere ruimtes in je huis.

Zeker het overwegen waard dus.

Meer ruimte bijbouwen

Soms is het ondanks alle inspanningen en slimme trucs noodzakelijk om fysiek meer ruimte te creëren. In deze gevallen kan het bijbouwen van een extra kamer of het uitbreiden van de bestaande woonruimte een goede oplossing zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het bijtrekken van een bestaande garage aan je woonkamer of er een woonkeuken van maken. Zo hebben wij een bestaande garage in ons vorige huis bijvoorbeeld ingericht als kantoor en speelruimte. Ideaal!

Het vereist wel een grotere investering en planning maar kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen. Het biedt ook de mogelijkheid om je woonruimte volledig naar eigen wens vorm te geven.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven