Ben je op zoek naar een nieuwe woning? En wil je dan een woning huren of kopen? Wat zijn van beide vormen de voordelen en de nadelen? In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje.
Een woning huren of kopen
Er komt een moment in je leven dat je er klaar voor bent om te gaan kijken naar een eigen woning. Omdat je bijvoorbeeld op jezelf gaat of misschien omdat jullie gezinsuitbreiding krijgen en het huidige huis te klein wordt.
Helaas zijn er ook minder leuke redenen om op zoek te moeten naar een nieuwe woning. Omdat je relatie bijvoorbeeld is stukgelopen en je op zoek moet naar een eigen plek voor jezelf en je eventuele kinderen.
Ga je dan een woning huren of kopen? Wat zijn de mogelijkheden en over welke zaken is het belangrijk om goed na te denken?
Soms is de keuze tussen een woning kopen of huren snel gemaakt omdat je door je financiële situatie weinig te kiezen hebt. Je krijgt bijvoorbeeld met je huidige salaris of vermogen niet voldoende hypotheek om een huis te kunnen kopen. Of je hebt een BKR-notering waardoor het verkrijgen van een hypotheek aanzienlijk moeilijker gaat.
Wanneer je het geluk hebt om zelf de keuze te kunnen maken tussen een woning huren of kopen, is het goed om de onderstaande punten mee in je besluit te nemen.
De voordelen van een huis kopen
Een woning huren of kopen? Hieronder een aantal voordelen van een huis kopen.
Jouw huis, jouw beslissingen
Als je een huis koopt word je de eigenaar en door jouw eigenaarschap kun je zelf de beslissingen nemen over je woning. Een nieuwe keuken of badkamer? Geen probleem. Een dakkapel op zolder? Tuurlijk! Pimpelpaarse muren? Het is jouw feestje!
Goede investering
Een woning kopen is een goede investering. Onroerend goed is de afgelopen jaren alleen maar meer waard geworden en dus kun je door het kopen van een woning ongemerkt aardig wat geld verdienen.
Natuurlijk moet je rekening houden met een lange termijn, maar uiteindelijk kan de verkoop van een woning je een heel mooi spaarpotje opleveren voor later.
Stabiele woonkosten
Wanneer je een woning koopt heb je stabiele woonkosten. Met een vaste rente weet je voor welk hypotheekbedrag je maandelijks komt te staan. Als je ook nog eens maandelijks aflost op de hypotheek, gaan je maandelijkse kosten zelfs omlaag en ontstaat er bij een eventuele verkoop ook meer overwaarde.
Stabielere woonsituatie
Je woonsituatie is stabieler. Zolang jij netjes iedere maand je hypotheek (en overige rekeningen) betaalt, is jouw woning van jou. Dit in tegenstelling tot het huren van een woning, waarbij zowel de huurder als de verhuurder het contract kunnen opzeggen.
De voordelen van een huis huren
Dit zijn de voordelen van het huren van een huis. Belangrijk om te weten wanneer je nadenkt over een woning huren of kopen.
Meer flexibiliteit
Wanneer je een woning huurt ben je meer flexibel. Dus wanneer je levenssituatie verandert, kun je makkelijker verhuizen omdat je vaak een kort opzegtermijn hebt.
Minder financiële verplichtingen
Als huurder heb je minder financiële verplichtingen. Je moet natuurlijk je huur betalen maar je heb bijvoorbeeld weinig onvoorziene woonkosten (zoals onderhoud).
Lagere instapkosten
Huren betekent lagere instapkosten. In principe betaal je de huur en een borg. That’s it.
Minder administratie
Als huurder heb je vaak minder administratief gedoe zoals het afhandelen van belastingen en verzekeringen.
Niet verantwoordelijk voor groot onderhoud
Als je een woning gaat huren ben je niet verantwoordelijk voor groot onderhoud aan de woning. Als er iets ‘wat vast zit’ (denk aan een kraan, een raam of deur) kapot gaat, moet de verhuurder dit voor je repareren of vervangen.
De nadelen van een huis kopen
Er zitten ook nadelen aan het kopen van een huis.
Langdurig proces
Het kopen van een woning kan een langdurig proces zijn omdat je met meerdere partijen te maken hebt. Naast dat er natuurlijk het een en ander zakelijk geregeld moet worden (hypotheekaanvraag, koopakte etc) geeft de verkopende partij vaak aan per wanneer het huis beschikbaar is.
Lees ook: Hypotheek afsluiten – 6 tips waar je op moet letten
Hogere opstartkosten
Je hebt vaak hogere opstartkosten, bijvoorbeeld de kosten voor de hypotheek, notaris en/of makelaar.
Zelf verantwoordelijk
Je bent zelf verantwoordelijk voor de onderhoudskosten van de woning. Gaat er iets kapot, dan zul je het zelf moeten (laten) maken en draai je dus ook voor de kosten op.
Neem deze kosten dan ook zeker mee in je ‘begroting’ of spaarplan. Je wilt bijvoorbeeld een kapotte deur zo snel mogelijk kunnen vervangen.
Minder flexibel
Verhuizen kan niet van de een op de andere dag. Het verkopen van een woning is vaak ook een langdurig proces. Je bent met een koopwoning daarin dus minder flexibel.
Wisselingen in de markt
Er kan altijd sprake zijn van wisselingen in de markt. Het huis kan zowel meer als minder waard worden. Ook de schommelingen in de hypotheekrente kunnen zorgen dat je kosten kunnen veranderen.
Laat je daarom goed voorlichten en houd altijd de einddatum van je hypotheek goed in de gaten zodat je tijdig kunt oversluiten tegen goede tarieven.
De nadelen van een huis huren
Ook het huren van een huis heeft zo zijn nadelen.
Geen eigendom
Wanneer je een woning huurt, bouw je geen eigendom op en zul je ook niet profiteren van een eventuele waardestijging van de woning.
Huurprijs wordt jaarlijks geïndexeerd
De huurprijs wordt jaarlijks geïndexeerd en dat kan voor een snelle stijging in woonkosten zorgen.
Niet zomaar grote aanpassingen doen
Je kunt niet zomaar grote aanpassingen aan je woning doen. Ook qua inrichting ben je afhankelijk van de voorwaarden in je huurcontract (denk aan: muren mogen bijvoorbeeld niet worden geverfd). Voor elke grote aanpassing heb je toestemming nodig van de verhuurder.
Afhankelijk van verhuurder
Hoewel huurders in Nederland veel rechten hebben, kan ook de verhuurder het contract opzeggen volgens een bepaald opzegtermijn. Je bent hierin dus afhankelijk van de verhuurder.
Geen belastingvoordeel
Huurders hebben geen belastingvoordeel zoals huizenbezitters dat hebben met de hypotheekrenteaftrek.
Wat is de beste keuze voor jou?
Wanneer je in het proces bent van een woning huren of kopen gaat het vooral om de vraag: Wat is jouw eigen doel?
Wil je graag bouwen aan iets voor jezelf en je gezin of wil je juist de flexibiliteit van huren, omdat je bijvoorbeeld graag lange reizen maakt of je binnenkort een verandering in je levenssituatie verwacht?
Er is natuurlijk geen goed of fout in deze keuze. Doe vooral wat bij jouw manier van leven en natuurlijk binnen jouw financiële situatie past. Heel veel succes bij het vinden van jouw droomhuis!
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.