Wanneer kan je het beste je tuin sproeien?

Het is de grootste irritatie factor van mensen die graag tuinieren en dol zijn op een mooie tuin. Geel gras en dorre planten. De tuin sproeien is dan ook een terugkerende bezigheid voor deze tuinliefhebbers. Wanneer het voor je tuin sproeien het beste moment is? In dit blog lees je daar meer over.

wanneer tuin sproeien, 5 tips

Wanneer tuin sproeien? 5 tips

Om te beginnen is het natuurlijk afhankelijk van het weer. Regent het regelmatig? Dan hoef je de tuin helemaal niet te sproeien, maar wanneer er langere periodes van droogte zijn en je je gras en planten toch optimaal wilt verzorgen dan is sproeien wel slim. Toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten bij het sproeien van je tuin.

1. Sproei niet té vaak

Wanneer je je tuin gaat sproeien kan je het ook overdrijven. Sproei je tuin niet te vaak. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die denken er goed aan te doen om dagelijks hun tuin te sproeien, maar dat klopt niet.

Hoe vaker je je tuin sproeit, des te meer afhankelijk worden je planten en je gras ervan. Omdat alles in je tuin dagelijks water krijgt gaan de wortels alleen maar oppervlakkig wortelen. Dat is in veel gevallen een nadeel omdat de wortels niet ‘leren’ om hun water uit het diepere deel van de grond te halen.

Beter is het om bijvoorbeeld 2 tot 2 keer per week te sproeien, maar dan wel voor langere tijd. Zorg ervoor dat het gras en je planten dan echt goed nat worden (doordrengt van water). Op die manier gaan de planten in je tuin (en ook het gras) dieper wortelen. Hierdoor zal je ook zien dat je gras en je planten langer zonder water kunnen.

2. Voeg bodembedekkers toe aan je grond

Aarde die niet bedekt is, die droogt sneller uit. Zorg ervoor dat je de grond in je borders afdekt met bijvoorbeeld mulch of andere bodembedekkers (cacaodoppen, houtsnippers, …) of bomen en struiken planten. Wanneer je dit doet hoef je minder vaak je tuin of je borders te besproeien.

3. Wanneer tuin sproeien? Vroeg in de ochtend of later op de avond

De beste tijd om de planten water te geven is ’s morgens vlak na zonsopgang of ’s avonds als de zon net onder is. Wanneer je je tuin wilt sproeien, doe dit dan nooit midden op de dag.

Om te beginnen verdampt het water meteen en daarnaast kunnen je planten én je gras ook brandplekken oplopen.

Er bestaan overigens wel voorstanders van in de ochtend sproeien en in de avond sproeien.

In de ochtend je tuin sproeien zou volgens sommigen het beste zijn, omdat je dan voor de hitte uitsproeit en de zon nog niet op zijn felst is. Zij geven aan dat in de avond sproeien niet altijd goed is omdat alles dan nog nat is als de nacht valt en dat eventueel schade kan aanrichten aan je tuin.

Wij sproeien zelf met grondwater en sproeien in de avond. Ik heb hier nog geen negatieve ervaringen mee gehad, dus wij blijven lekker in de avond sproeien.

4. Sproei het liefst met regenwater of grondwater

We weten inmiddels allemaal dat het sproeien van je tuin met kraanwater niet de beste en milieuvriendelijkste manier is om je tuin van water te voorzien.

Ben jij een echte tuinliefhebber en wil je graag dat alles in je tuin er mooi bij staat wanneer je gaat sproeien, zorg er dan ook voor dat je op de juiste manier sproeit. Jij ben tnamelijk diegene die het verschil kan maken door met grondwater te sproeien of met water uit de regenton.

Let op: wanneer je grondwater gebruikt om je tuin mee te besproeien, let er dan op dat je met het sproeien geen tegels of stenen raakt. Grondwater bevat vaak ijzer dat zorgt voor oranje vlekken op je terras of je woning bij het sproeien. Uiteraard kan je voor een ontijzeringsapparaat kijken, maar hou er rekening mee dat dat tussen de € 3000 – € 5000 kost om aan te leggen.

5. Hoe lang moet je je gazon sproeien?

Zoals hierboven aangegeven is het slim om niet te vaak te sproeien, maar wel eventueel wat langer. Wanneer je je tuin gaat sproeien kan je onderstaande tijd aanhouden om te sproeien afhankelijk van de hitte van de dag.

  • Rond de 20° overdag: ongeveer 30 minuten sproeien
  • Boven de 25° overdag: ongeveer 80 minuten sproeien
  • Bij echte hittegolven: ongeveer 2 uur water geven per dag

Vooral bij de hogere temperaturen is het dus van belang dat wanneer je gaat sproeien, je dat voor langere tijd doet. Op deze manier kan er voldoende water de grond in dringen voor de planten om te drinken zonder dat alles al snel verdampt. Meer over de kosten van het sproeien met leidingwater lees je hier.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven