Wanneer grasmaaien

Of het nu gaat om een ​​Engels gazon of een speeltuin – om het gazon mooi groen en dicht te laten groeien, is regelmatig en juist grasmaaien belangrijk. Wanneer je moet grasmaaien, wanneer niet en wat je nog meer kan doen om een mooie grasmat te krijgen, dat bespreken we hieronder.

Een mooi groen gazon zonder al teveel onkruid is best een uitdaging. En ik kan het weten, want met ongeveer 1500 m² grasmat is het hier een (bijna) dagelijkse bezigheid om het gras te onderhouden. Uitdagingen genoeg die tot frustratie leiden wanneer het gazon zich niet zo mooi ontwikkelt als ik zou willen.

wanneer moet je het grasmaaien, hoe lang moet het dan zijn en in welke maanden maai je het gras?

Vandaar enkele tips voor het onderhoud van je grasmat voor een mooi groen gazon in de zomer.

Wanneer grasmaaien? De juiste momenten in het jaar

Bij het maaien van het gazon zijn vooral de tijd van het jaar en het weer van groot belang: gazons groeien drie tot vier centimeter per week in het groeiseizoen. Dat is dan ook wanneer je moet grasmaaien. Het te kort maaien van je gras is in principe niet goed, maar te lang laten ook weer niet. Onderstaande spelregels kan je hanteren voor de lengte van je gras, voordat je het gaat maaien.

Wanneer je dus moet grasmaaien is afhankelijk van het weer. Maar het groeiseizoen loopt zo ongeveer vanaf maart tot en met oktober. Ze zeggen ook wel bij een temperatuur boven de 5 ° groeit je gras. Hoe kouder het is, hoe minder snel het groeit. Maar het maaien van je gezon is dus eigenlijk van maart tot oktober ongeveer.

Los van het bovenstaande groeiseizoen is het belangrijk om te weten dat je niet op alle momenten van de dag moet maaien. Hieronder lees je nog op welke momenten en wanneer je het beste kunt grasmaaien.

Op welke hoogte moet het gras zijn voordat je gaat grasmaaien?

Als het gras 3-4 centimeter lang is dan kan je dus het grasmaaien. Liever niet als het korter is, want dat is niet goed voor je gazon.

Bij droogte, in de schaduw en in de herfst mag het gazon een centimeter langer zijn om toch voldoende licht te krijgen. Als het zomer is en erg droog dan kan je gazon verbranden als je het te kort maait. De langere grassprieten zorgen voor schaduw op de grond en dat het vocht beter vast wordt gehouden. Wanneer je dan moet grasmaaien is dus een beetje afhankelijk van het weer.

Is het hartje zomer maar regent het vrij veel? Dan kan je dus gewoon je grasmaaien als het 3-4 centimeter lang is. Zijn er lange periodes van droogte inde zomer? Dan laat je je gras wat langer groeien.

Grasmaaien in de zomer

Om te voorkomen dat het gazon in de middaghitte verbrandt, zijn de ochtend of vroege avond het meest geschikt om het gazon in de zomer te maaien. Liever nog de vroege avond als je de keuze hebt, want dan heeft het gras een nachtje om te herstellen voordat de zon er weer op komt.

Wanneer grasmaaien als je gras net ingezaaid is?

Stel: je hebt in de zomermaanden een stocktank staan om lekker in te zwemmen. Dan wil je daarna – als het zwembad weg is- graag weer gras inzaaien toch? Let ook dan op met wanneer je weer het gras gaat maaien.

Als je gras net ingezaaid is, dan is het belangrijk om de eerste weken niet te maaien. Je gazon moet dan eerst verder opkomen en het gras moet echt kunnen aansterken voordat je het gaat maaien. Het kan dus zomaar zo zijn dat je je nieuwe grasmat dan eerst 10 centimeter moet laten groeien voordat je er met de grasmaaier overheen kan.

Maai alleen als het gras niet nat is

Wanneer je niet moet grasmaaien is als het regent. De algemene regel is: maai alleen als het gazon niet nat is. Een nat gazon (door regen of sproeien) maaien geeft namelijk geen zuivere snede. Als een regenperiode langer duurt dan normaal, kan het gras dus hoger groeien dan eigenlijk de bedoeling is.

Ook als het gazon wat langer is na de vakantieperiode mag de snede niet te zwaar zijn, dit is niet goed voor het gras. Dit houdt in dat je dan niet meteen alles er af moet maaien. Wanneer je op vakantie bent geweest is het beter om eerst een derde te grasmaaien. Eerst een derde er af en dan een paar dagen later het gazon goed in model brengen door nog een keer te maaien. Heb je dus wel 2 keer werk aan!

kan je gemaaid gras laten lilggen op je gazon

Wanneer mag je de mulch laten liggen bij grasmaaien?

Mulch is het maaisel dat eraf gemaaid is en dat je op het gras laat liggen. Heb jij een grasmaaier (bijvoorbeeld een kooimaaier) waarbij je de mulch op het gras laat liggen? Zorg er dan voor dat het maaisel zo kort mogelijk is. Wanneer je te lang wacht met grasmaaien en de mulch daardoor te lang is geeft dit problemen.

Je gemaaide gras dat te lang is blijft op het gazon te liggen en licht en lucht bereiken daardoor de wortels niet goed. Dit ziet er niet mooi uit en vergroot de kans op rot en schimmelziektes. Dus ook hier maaien in twee fasen. De eerste snede wordt zoals gebruikelijk verwijderd, de tweede blijft als fijne mulch op het gazon liggen.

Kijk uit waar je loopt tijdens het grasmaaien

Loop bij het maaien van het gazon liefst alleen op het gemaaide gebied. Als je het gras plat trapt voordat je het maait, dan blijft het vaak plat liggen. Het duurt even voordat dit gras weer overeind komt waardoor de kans bestaat dat je niet op gelijke hoogte maait.

Zo wordt je gazon het mooiste met maaien

Er is nog iets anders waar je rekening mee moet houden bij het maaien van je gras. Maai het de ene keer anders dan de andere keer. Dus stel dat je in week één het gras maait in horizontale richten, dan maai je in week twee het beste je gras in verticale richting. Dus er eigenlijk haaks op. Door op deze manier te grasmaaien krijg je een mooi dik groen gazon. En met een beetje geluk nog redelijk onkruidvrij ook.

De laatste keer grasmaaien in het jaar

Ergens in oktober is dus de laatste keer dat je in dat jaar je gras hoeft te maaien. Zorg ervoor dat je het deze keer niet te kort maait. Door deze laatste keer grasmaaien je gras net ietsje langer te laten zorg je ervoor dat er voldoende energie in het gras blijft om de winter goed door te komen.

Bomen, bedden en andere obstakels

Bijna rechthoekige gazons met rechte lijnen zijn het gemakkelijkst te maaien. Maar in een mooie tuin is dit natuurlijk niet vaak het geval. In plaats daarvan zorgen gazons met bomen, struiken, bloem- en groenteperken en/of vijvers voor tal van obstakels.

In kleine tuinen kan het maaien van het gras prima met een handmaaier gebeuren. Belangrijk: Pas op dat de buitenste wielen van de grasmaaier niet in het aangrenzende bed glijden. Anders kan het mes stukken van de grasmat afsnijden. Het is beter om een ​​smalle strook achter te laten en daarna de randen bij te werken met een grasschaar of een grastrimmer. Ook al is dit rotwerk.

In grote tuinen wordt vaak een zitmaaier gebruikt, waarmee snel en eenvoudig grote oppervlakten gemaaid kunnen worden. Het wordt echter lastiger wanneer ingewikkelde draaimanoeuvres nodig zijn om de zitmaaier zo dicht mogelijk bij bomen en bloemperken of andere obstakels te krijgen. Maar ook hier zijn er praktische oplossingen.

Welke grasmaaier kies je?

Zoals hierboven aangegeven kan je wanneer je je gazon moet grasmaaien kiezen voor verschillende grasmaaiers. Afhankelijk van de grootte van je gazon en de tijd die je hebt maakt je daarin je keuze. Dit is natuurlijk heel persoonlijk.

Zelf hebben wij een robotmaaier waar we heel tevreden over zijn. Ook al blijft hij zo nu en dan ergens steken. Later meer daarover!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven