Zo leg je een mooie vlindertuin aan

Een mooie vlindertuin aanleggen is niet alleen fijn voor de vlindertjes en ook andere insecten trouwens, maar is net zo goed een mooi gezicht. Al die mooie bloemen en natuurlijk het gefladder van de vlindertjes: het is zeker een aanwinst voor je tuin. Hoe leg je een vlindertuin aan en waar let je op?

Waarom een vlindertuin aanleggen?

Een vlindertuin aanleggen: hoe kwam je op dit idee? Waarschijnlijk omdat je gehoord hebt over de nood van de vlinders (en andere kleine beestjes) en wil je graag je steentje bijdragen om de vlindertjes te laten overleven. En dat is fijn.

Want zonder onze insecten zijn wij ook nergens. Zij spelen namelijk een grote rol in de kringloop van het leven. Hoe klein ze dan ook mogen zijn. Bijen en vlinders bestuiven de bloemen.

Andere insecten hebben weer andere taken, zoals het verwerken van dieren en planten die niet meer leven. Zonder dit zouden bomen en planten niet kunnen en zonder bloemen en planten kunnen de dieren en dus ook wij zelf weer niet.

Kortom: insecten hebben we simpelweg nodig! Door een vlindertuin aan te leggen help je vlinders en andere ‘bestuivers’ om te overleven.

vlindertuin aanleggen tips

Hoe leg je een vlindertuin aan?

Zorg voor een fijne plek waar je de vlindertuin aanlegt. Natuurlijk is hoe meer hoe mooier, maar zelfs met een bloempot op je balkon kan je al wat betekenen voor de diertjes! We zullen beide manieren bespreken bij de volgende tips!

Bloemen in een pot: op je balkon of terras

Misschien heb je geen tuin of niet zo’n hele grote en is er geen plek om een echte vlindertuin aan te leggen.

Zaai in dat geval gewoon wat vlinderbloemenmengsel in grotere potten en zet die op je balkon of op je terras. Of kies mooie planten die vlinders en bijen aantrekken. Zoals een dwergvlinderstruik of lavendel. Alles is immers meegenomen!

Vlinders op je balkon: genieten toch! Misschien zullen er wel minder insecten op een hoog balkon voorkomen, maar kom op: ze vliegen! Dus weten ze echt je balkon wel te vinden, zeker als ze doorhebben dat er iets te halen valt. En wat dacht je dan bijvoorbeeld van deze regenton met plantenbak? Daar kan je vast bloemen in kwijt die vlinders aantrekken.

Het hangt er wel vanaf wat voor vlindertje het is. Wist je bijvoorbeeld dat er vlinders zijn die trekken? En dat doen ze zelfs op een kilometer hoogte! Toch zijn er ook soorten die graag dicht bij de grond blijven en juist daarvoor kan je een vlindertuin aanleggen.

Fruit voor de diertjes

Veel vlinders zijn gek op fruit. Zet dus ergens een schaal neer of gebruik een voederplankje van vogeltjes en leg hier wat fruit op. Zo kunnen zij zich te goed doen. Dit kan natuurlijk ook op je balkon of je terras. Kan je er meteen lekker naar kijken.

Een echte vlindertuin aanleggen; denk aan de voorkeuren

Heb je het geluk dat je een mooie tuin hebt? Dan kan je een echt paradijsje van je tuin maken voor de vlinders bij het aanleggen. En natuurlijk net zo goed voor bijen en hommels. Denk bijvoorbeeld aan een mooie ecotuin.

Nu hebben ze allemaal zo hun eigen voorkeuren en ook de verschillende soorten vlinders hebben allemaal hun eigen favorieten. Een echte vlindertuin is dan ook het liefst heel afwisselend!

Bij het aanleggen van een echte vlindertuin zorg je niet alleen voor mooie bloemen, maar ook voor de favoriete plekken van de dieren om eitjes te kunnen leggen en ergens windvrij te kunnen verblijven. Ook dat wordt gewaardeerd!

Afwisseling bij het aanleggen van de vlindertuin

Een tuin met veel afwisseling maakt dus de meeste kans om favoriet te worden bij de insecten. Kies het liefst voor beplanting met verschillende hoogtes.

Ook in kleur variëren schijnt gewaardeerd te worden. Ziet er ook meteen heel gezellig uit!  En zorg voor bloemen die verschillen in bloeiperiode zodat je nectar biedt van de lente tot de herfst.

Je kunt naast vaste beplanting ook kiezen voor specifieke mengsels. Let wel op dat de mengsels gericht zijn op de vlinders en bijen van hier. Er schijnen ook mengsels verkocht te worden die helemaal niet overeenkomen met wat de meeste vlinders hier nodig hebben.

Je kunt kiezen uit vlindermengsels en bijenmengsels. Zelf hussel ik die nog weer door elkaar en zaai het dan uit…

Laat de tuin natuurlijker

Een tuin waarin alles keurig netjes bij elkaar geharkt is, alle onkruid weg en al het blad opgeruimd: ziet er misschien mooi verzorgd uit zo’n moderne tuin, maar is een ramp voor de dieren.

Niet alleen voor vlinders, maar denk ook maar eens aan egeltjes. De natuur is niet bladvrij en aangeharkt…

Door dit te doen haal je schuilplaatsen en voedsel voor de dieren weg. Of precies net die plekken waar vlinders hun eitjes willen leggen. Brandnetels, bijvoorbeeld, zijn voor meerdere rupsen belangrijk! Laat dus in ieder geval op bepaalde stukken de brandnetels staan als je een vlindertuin gaat aanleggen!

Meer vlinders op zonnige dagen

Op mooie zonnige dagen zie je de vlinders massaal tevoorschijn komen. Vlinders houden van warmte en hebben dit ook nodig.

Het is dus belangrijk dat vlinders op zonnige plekken kunnen vertoeven. Liefst ook plekken waar geen wind kan komen. Plekjes waar ze zichzelf kunnen opwarmen en even lekker van de zon mogen genieten.

De beste vlinderplanten in je tuin

Naast de al genoemde zaadmengsels kan je dus ook gaan voor mooie vaste beplanting. Ideeën hierbij zijn:

  • Winterheide
  • Judaspenning
  • Pinksterbloemen
  • Klimop
  • Vlinderstruik
  • Lavendel
  • IJzerhard
  • Sneeuwbal
  • Herfstaster

Bij de vlinderstichting zie je nog veel meer voorbeelden, waarbij je ook meteen onderscheid kan maken in de kleuren van de bloemen. Zo kan je mooi een vlindertuin aanleggen met verschillende kleuren en veel afwisseling.

Eten voor de rupsen

Tja, zonder rupsen komen er geen vlinders. Dus zal je moeten zorgen dat er eten voor rupsen is én je niet druk maken als zij aan je planten eten.

Rupsen eten heel kieskeurig en iedere soort heeft dus zijn eigen zogenaamde waardplanten. Zo zal de rups van een groot koolwitje graag koolsoorten eten en andere kruisbloemigen, terwijl een atalanta vlinderrups de brandnetel verkiest.

Net als de dagpauwoog en de kleine vos. Meer weten over dit soort bijzonderheden? Natuurlijk helpt de Vlinderstichting je hierbij. En als je dan graag voor vlinders bezig bent, dan is het ook meteen een goed idee om mee te doen met de vlindertelling.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven