Veilig en lekker tuinieren met kwalitatieve tuinkleding

Tuinieren kan veel voldoening geven en voor sommige zelfs een therapeutische ervaring zijn. Het werken in de tuin, omgeven door groen en frisse lucht, kan stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen.

We werken echter regelmatig in de tuin zonder de juiste tuinkleding. Vaak zijn we gehuld in een oude spijkerbroek en een oud paar schoenen of laarzen.

Er zit echter een groot verschil tussen comfort en veiligheid wanneer je bepaalde werkkleding, -schoeisel of andere persoonlijke beschermingsmiddelen draagt tijdens het tuinieren. Het is zo gek dus nog niet om ook te denken aan speciale tuinkleding wanneer je aan de slag gaat in jouw mooie tuin.

tuinkleding

Tuinieren met beschermde tuinkleding

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), waar tuinkleding onder valt, zijn ingedeeld in drie risicocategorieën gebaseerd op de ernst van het risico. Tuinieren in je eigen tuin valt onder categorie 1, minimale gevaren.

Daarbij ben je niets verplicht te dragen, maar het wordt wel aangeraden. Voorbeelden van persoonlijke beschermingsmiddelen uit risicoklasse 1 zijn een zonnebril, regenkleding, helmen, schoenen en eenvoudige tuinhandschoenen die je bescherming bieden tegen oppervlakkige mechanische effecten en kleine stoten. Deze PBM’s zijn vaak comfortabel en eenvoudig te dragen, en dienen als een basisniveau van bescherming.

Dus in plaats van gewoonweg door te modderen in je alledaagse kleding, kun je met de juiste tuinkleding zoals werkkleding en -schoeisel elke tuinklus aan te pakken, wetende dat je voldoende beschermd bent en daarnaast ook comfortabel kunt tuinieren.

Tuinbroek met handige zakken

Een goed voorbeeld is de tuinbroek. Deze werkbroek biedt bescherming tegen vuil en scherpe takken en beschikt daarnaast ook over handige zakken om gereedschap en accessoires in op te bergen. Als je veel moet knielen tijdens het tuinieren zijn er ook tuinbroeken die beschikken over kniezakken. De kniezakken kunnen doorgaans aangepast worden onder andere aan de maat van de kniebeschermer.

Als je gaat tuinieren in warme dagen kan het verstandig zijn om voor lichte, ademende werkkleding te kiezen om comfortabel te kunnen tuinieren tijdens warme dagen. Vermijd synthetische materialen die warmte vasthouden.

Bescherm je handen en voeten

Goede tuinhandschoenen zijn werkhandschoenen die worden gedragen tijdens tuinwerkzaamheden. Tuinhandschoenen zijn vaak gemaakt van materialen zoals leer, nylon, rubber. Deze handschoenen zijn ontworpen om de handen te beschermen tegen letsel, vuil en chemicaliën tijdens het tuinieren. 

Een paar stevige tuinlaarzen die waterdicht zijn en goede grip bieden is ook geen overbodige luxe. Tuinlaarzen beschermen je voeten tegen vocht en scherpe voorwerpen. Goede tuinlaarzen bieden tegelijkertijd comfort voor lange dagen werken in de tuin.

Bescherm je tegen de zon

Wat vaak wordt vergeten als het gaat om tuinkleding is een goed hoofddeksel. Je moet jezelf goed beschermen tegen de zon en de insecten die in de tuin rondvliegen. Bij een hoofddeksel hoef je niet meteen te denken aan een veiligheidshelm maar een comfortabele hoed of pet kan vaak ook al voldoende zijn. 

Het is ook belangrijk dat je naast je hoofd ook je ogen en huid te beschermen. Je ogen bescherm je tegen de schadelijke stralen van de zon met een goede zonnebril. Door regelmatig zonnebrandcrème aan te brengen, bescherm je je huid tegen zonnebrand.

Ga voor de juiste tuinkleding

Door goed na te denken over de juiste tuinkleding, kun je comfortabel en veilig blijven terwijl je geniet van je tijd in de tuin. Winkels als Bowork of de Welkoop bieden persoonlijke beschermingsmiddelen aan die in de verschillende risicocategorieën vallen. Je kunt hier dus zeker terecht voor de juiste tuinkleding of -schoeisel.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven