Tuinkalender september: Herfstplanning en planten 

Het is september, en dat betekent dat het tijd is om lekker in de tuin aan de slag te gaan in onze tuinkalender september. Zodat je nu nog lekker van je tuin kunt genieten, maar ook in de herfst. We beginnen met wat eenvoudige klusjes die je kunt doen om je tuin te verzorgen in september. 

tuinkalender september

Kleine klusjes voor de tuin in de tuinkalender september

Als eerste zijn er wat kleine klusjes in de tuinkalender september die je kunt doen om je tuin te verzorgen deze maand.

1. Geef je grasveld wat liefde: geef je gras een boost met wat najaarsmest. Zo blijft het mooi groen en gezond, zelfs als de herfst nadert. 

2. Houd je bloembedden netjes: blijf uitgebloeide bloemen verwijderen, vooral bij planten zoals rozen, dahlia’s en begonia’s. Dit helpt je tuin er fris en verzorgd uit te laten zien. 

3. Oogst je appels en peren: september is de tijd om te genieten van de vruchten van je arbeid. Pluk je appels en peren en geniet van hun smaak. 

4. Controleer je boombanden: zorg ervoor dat de banden waarmee je jonge bomen vastzet niet te strak zitten. Controleer of de band niet in de bast van de boom snijdt en verwijder deze indien nodig. 

5. Zorg voor brandhout: als je een vuurkorf hebt, zorg dan dat je een voorraad brandhout hebt voor gezellige avonden in de tuin. 

6. Snoei je hagen: dit is de laatste maand waarin je je hagen kunt snoeien voordat de winter begint. Zorg ervoor dat ze mooi strak zijn voordat het kouder wordt. Ook de Buxus kan nu gesnoeid worden.

7. Maak ruimte voor de vruchten: knip bladeren weg in de moestuin om ervoor te zorgen dat er genoeg licht bij de vruchten komt. Zo kunnen ze goed rijpen en kun jij straks genieten van een smakelijke oogst. 

Tuinkalender september: dit doe je deze maand in je tuin

Naast de wat kleinere klusjes zijn er ook wat grotere klussen in de tuinkalender september die je deze maand mag aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van je plantencollectie door de vaste planten te stekken of voorjaarsbloeiers planten.

Verzorgen van het gazon 

Naast het boosten van je grasveld met najaarsmest is het ook goed om de kale plekken in je gazon aan te pakken. Zie je kale plekken in je gazon? Geen zorgen, want dit is het perfecte moment om er iets aan te doen.

Je kunt gewoon wat graszaad gebruiken om die kale plekken op te vullen en ervoor te zorgen dat je gazon weer mooi groen en weelderig wordt. 

Slakken in september  

Oh, en heb jij ook last van die vervelende slakken? Die kunnen in september nogal wat problemen veroorzaken, vooral als het nog warm en vochtig is. Wist je dat je ze gemakkelijk kan wegjagen? Je kunt bijvoorbeeld koperen strips rond je kwetsbare planten leggen. Dat houdt ze wel op afstand. 

Helpt dit niet? Dan zijn lege eierschalen rondom een plant ook een oplossing of gebruik cacaodoppen. Kijk bij dat laatste echter wel uit met honden. Cacaodoppen kunnen restjes cacao bevatten en dat is dan weer slecht voor honden.

Stekken van vaste planten  

Weet je trouwens wat ook leuk is? Grote vaste planten vermeerderen! September is echt een goed moment om dat te doen. Je kunt ze gewoon scheuren of stekken en zo je plantencollectie uitbreiden. 

Voorjaarsbloeiende bollen planten 

Vanaf september tot en met december is het tijd om voorjaarsbloeiende bollen te planten. Behalve blauwe druifjes zijn er ook andere bloemen om in te zaaien. Denk eens aan narcissen, tulpen, sneeuwklokjes en krokussen.

Ook Fritillaria’s, Scilla’s en Alliums behoren tot deze groep. Je kunt ze in de border, in potten of zelfs in het gazon planten, zolang het maar vóór de eerste nachtvorst is. Bij tulpen is zelfs het advies om ze minimaal 6 weken voor de eerste nachtvorst te planten.

Het voordeel van het nu al planten van je voorjaarsbloeiende bollen is dat je er al vrij vroeg in het voorjaar van kunt genieten.

Tuinkalender september: deze groenten kun je planten in de moestuin

In september zijn er nog steeds veel groenten die je kunt planten in je moestuin. Hier zijn enkele opties: 

  1. Spinazie: Spinazie is een snelle groeier en gedijt goed in koelere temperaturen. Het is een gezonde bladgroente boordevol vitaminen en mineralen. 
  1. Veldsla:Veldsla is een winterharde groente die goed groeit in de herfst. Het heeft een milde smaak en kan zowel rauw in salades worden gegeten als worden gekookt als spinazie. 
  1. Kropsla: Kropsla is een populaire bladgroente die het hele jaar door kan worden geteeld. Het vormt knapperige, sappige bladeren en is ideaal voor salades en sandwiches. 
  1. Erwten: Erwten kunnen ook in september worden geplant, vooral als je een vroeg ras kiest. Ze hebben wat steun nodig om te klimmen en produceren heerlijke, sappige peulen. 
  1. Boerenkool: Boerenkool is een wintergroente die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is rijk aan voedingsstoffen en kan worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels of smoothies. 
  1. Bladchichorei: Bladchichorei, ook wel bekend als witlof of endive, kan worden geplant voor de productie van knapperige bladeren die een licht bittere smaak hebben. Het wordt vaak gebruikt in salades of gestoofd. 
  1. Rucola: Rucola is een pittige bladgroente die snel groeit en goed gedijt in de herfst. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in salades, pizza’s en pasta’s. September is de laatste maand van het jaar waarin je rucola kunt zaaien.
  1. Radijs: Radijsjes zijn snelgroeiende groenten die gemakkelijk te kweken zijn. September is echter wel de laatste maand van het jaar waarin je ze kunt zaaien. Ze hebben een pittige smaak en kunnen rauw worden gegeten als snack, toegevoegd aan salades of gebruikt als garnituur. 
  1. Rabarber: Rabarber is een veelzijdige plant die goed gedijt in de herfst. Rabarber wordt meestal gebruikt in zoete gerechten zoals taarten en jam, maar je kunt het ook toevoegen aan hartige gerechten voor een interessante smaak. 

Met al deze verschillende groenten in je tuin, kun je blijven genieten van verse groenten die je zelf hebt gekweekt, zelfs tot ver in de herfst. 

Blijf genieten van je tuin

Met deze handige tips en klusjes kun je je tuin in september goed onderhouden en voorbereiden op het najaar. Of het nu gaat om het planten van voorjaarsbloeiers, het verwennen van je grasveld met najaarsmest of het oogsten van je appels en peren, er is altijd wel iets te doen om je tuin mooi en gezond te houden. 

Vergeet niet om ook te genieten van de laatste warme dagen en gezellige avonden in je tuin. Met een beetje liefde en aandacht blijft je tuin een heerlijke plek om te ontspannen en van te genieten, zelfs als de herfst nadert. Veel plezier met tuinieren! Lees ook eens de tuinkalender voor oktober!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven