Tuinkalender oktober: het vergeten tuinseizoen

Het is nu herfst en dat seizoen wordt eigenlijk ook wel gezien als het vergeten tuinseizoen. Dit omdat men denkt dat er in de herfst weinig meer te genieten valt van de tuin. Maar niets is minder waar. Want in oktober is de grond nog warm, waardoor je zeker nog wat leuke tuinklusjes kunt doen. Lees daarom deze tuinkalender oktober goed door om te zien wat jij deze maand nog in je tuin kunt doen.

tuinkalender oktober

Klusjes in de tuinkalender oktober

Oktober is de perfecte maand voor het (ver)planten van vaste tuinplanten. Denk bijvoorbeeld aan heesters, primula’s en kerstrozen. Ook fruitbomen kun je het beste planten in oktober. Wil je jouw schutting of muren camoufleren met klimmers, dit is ook de maand om bijvoorbeeld klimop te planten.

Wil je in januari, februari en maar genieten van mooie bloemen in je tuin? Dan is oktober dé maand om wat bloembollen te planten. De sneeuwklokjes die je nu in de grond stopt zullen in januari gaan bloeien. Plant bloembollen van krokussen en irissen zodat ze in februari bloeien en blauwe druifjes en narcissen zullen in maar bloeien.

Beschermen tegen vorst en kou in oktober

Nu de herfst is aangebroken en de kans op nachtvorst groter wordt, moeten we extra aandacht besteden aan onze tuin. Sommige planten kunnen de kou trotseren, maar anderen hebben bescherming nodig. Mediterrane bomen zoals citrus, olijf en vijg, evenals tropische planten zoals palmbomen of bananenplanten en andere niet-winterharde planten zoals Agapanthus (ook wel Afrikaanse lelie genoemd), moeten worden afgedekt tijdens koude nachten. 

Als je gevoelige planten in potten hebt, kun je ze enkele nachten beschermen onder een afdak bij milde vorst. Bij temperaturen die ver onder nul zakken, is het beter om deze planten naar binnen te halen. Bewaar de meeste planten op een plek waar de temperatuur tussen de 5-15°C ligt en er voldoende daglicht is. Een vorstvrije plek zoals een bijgebouw of serre is ideaal voor hun overwintering, omdat ze daar beter gedijen dan in een warme woonkamer. 

Voor planten die bestand zijn tegen wat kou en buiten blijven staan, is het belangrijk om de schotel onder de pot weg te halen. Zo blijft de plant niet in het water staan. Zorg er wel voor dat er een gaatje onderin de pot zit zodat het water kan weglopen. Als het water bevriest, zet het uit. Als er veel water in de potten zit, kunnen ze barsten en kunnen de wortels van de planten beschadigd raken. 

In je bloembedden kunnen ook bloemen en planten groeien die niet bestand zijn tegen de winter, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen. Graaf deze bollen en knollen op voordat de eerste nachtvorst komt. Schud de extra aarde eraf en knip de groene stengels tot ongeveer 5-10 cm boven de knol af. Bewaar de knollen in een doos of bak die ademt en bewaar ze op een koele en donkere plek. 

Tuinkalender oktober: Ook het gras heeft aandacht nodig  

Als het kouder wordt, moet je meestal deze maand voor de laatste keer het gras maaien. Het juiste moment om te maaien hangt af van hoe warm de grond is. Als de grond minder dan 6 graden is, stopt het gras met groeien en hoeft het pas volgend seizoen weer gemaaid te worden.

Als je het gras voor de laatste keer maait, zet dan de maaihoogte niet lager dan 4 cm. Anders worden de grasplanten te zwak en krijg je gele plekken in het grasveld. Kort gras kan ook meer mos en onkruid laten groeien omdat er meer kale plekken zijn waar ze kunnen groeien. 

Deze maand vallen er veel bladeren van de bomen, wat zorgt voor een gezellig herfstgevoel. Maar het is belangrijk om de bladeren van het gazon te verwijderen. Anders kan het gras problemen krijgen.

Als herfstbladeren op het gras blijven liggen, ontstaan er vochtige plekken waar schimmels en mossen kunnen groeien. Het is beter om de verzamelde bladeren te gebruiken in compost of om bloembedden mee af te dekken als isolatiemateriaal. Zo blijft je tuin gezond en mooi! 

Tuinkalender oktober: Laat je tuin groeien  

In oktober verandert het weer en worden de zomerkleuren in de tuin minder. Maar het is ook een tijd om nieuwe dingen te laten groeien. Het is een goede tijd om nieuwe bomen en struiken te planten, zolang de grond nog warm is, meestal tot halverwege de maand. Je kunt ook groenblijvende planten zetten als het minstens 8 tot 10 graden is. En vanaf de tweede helft van oktober tot eind november kun je ook planten die hun bladeren verliezen en planten met kluiten planten, zoals het aanleggen van een nieuwe haag. 

Een andere manier om je tuin in de herfst en winter levendig te houden, is door groene bodembedekkers te zaaien. Dit zijn planten zoals kamperfoelie, gele lupine en gele mosterd die je kunt zaaien op lege plekken in je tuin, bijvoorbeeld in de moestuin. Deze planten helpen bij het vasthouden van voedingsstoffen in de grond, die dan beschikbaar zijn voor de planten van volgend jaar.

Wanneer de lente komt, groeien deze planten gewoon verder in de grond, waardoor de voedingsstoffen vrijkomen en kunnen worden gebruikt door alle groenten die je in de moestuin gaat kweken. Het is dus een handige manier om je tuin gezond te houden en voor te bereiden op het volgende seizoen. 

Een plaatsje voor de dieren 

Vergeet niet om ook aan de dieren in je tuin te denken! In de herfst bereiden ze zich voor op de winter, waarin er minder voedsel beschikbaar is. Ze zoeken dus naar eten om reserves op te bouwen. Je kunt ze helpen door voederbakjes en water in je tuin te plaatsen. Voor vogels zijn er veel leuke vogelhuisjes te vinden, of je kunt er zelf een maken. Zelfs als je maar een kleine tuin of balkon hebt, kun je een plekje voor de vogels maken. Het kost niet veel ruimte, maar het maakt wel een groot verschil voor de vogels. 

In de herfst zijn niet alleen vogels, maar ook egels op zoek naar eten en een warme plek om te slapen. Je kunt deze schattige stekelige dieren helpen door een plekje in je tuin te maken met takjes en bladeren waar ze kunnen slapen. Het beste is onder struiken en dichtbij je composthoop, waar veel insecten zijn die egels lekker vinden. Je kunt ze ook wat water en voedsel geven. Egels eten graag wormen, slakken, rupsen, pissebedden, spinnen en fruit zoals appels en bessen. In de winkel kun je speciaal egelvoer kopen. 

De moestuin in oktober: dit kun je allemaal doen 

In oktober is er nog genoeg te doen in de moestuin! Hier zijn enkele taken die je kunt uitvoeren: 

 1. Oogsten: Verzamel de laatste groenten en fruit voordat de vorst toeslaat. Denk aan pompoenen, koolsoorten, wortels en appels. 
 2. Planten: Sommige groenten kunnen nog steeds geplant worden voor de winter, zoals knoflook, uien en winterprei. Ook kunnen winterharde kruiden zoals tijm en rozemarijn worden geplant. 
 3. Bodemverzorging: Voeg compost toe aan de bodem om voedingsstoffen aan te vullen en bedek lege bedden met mulch om de grond te beschermen tegen vorst. 
 4. Opruimen: Verwijder dode planten en onkruid om plagen en ziekten te voorkomen. Ruim ook bladeren en ander tuinafval op. 
 5. Zaaien voor volgend jaar: Plant bloembollen zoals knoflook en sjalotten voor een vroege oogst volgend jaar. Je kunt ook alvast plannen maken voor wat je volgend seizoen wilt gaan planten. 

Met deze taken kun je jouw moestuin klaarmaken voor de winter en tegelijkertijd alvast vooruitkijken naar het volgende groeiseizoen. 

10 smakelijke groenten om te kweken in de herfst en nog maandenlang te oogsten 

Hier zijn 10 groenten die je in de herfst kunt kweken en nog maandenlang kunt blijven oogsten: 

 • Spinazie: Je kunt de blaadjes gedurende de herfst blijven plukken. 
 • Boerenkool: Blijft groeien en zoeter worden na de eerste vorst. 
 • Snijbiet: Je kunt regelmatig de bladeren afsnijden en ze groeien weer aan. 
 • Radijsjes: Snel te kweken en regelmatig te oogsten. 
 • Wortelen: Kunnen goed worden gekweekt in de herfst en kunnen gedurende deze tijd worden geoogst. 
 • Rucola: Groeit snel en je kunt regelmatig blaadjes plukken. 
 • Broccoli: Blijft groeien en je kunt de zijtakken blijven oogsten. 
 • Prei: Gedijt goed in koude omstandigheden en je kunt de stengels blijven oogsten. 
 • Spruitjes: Worden zoeter na de eerste vorst en je kunt ze blijven oogsten. 
 • Veldsla: Blijft groeien in de herfst en je kunt de blaadjes regelmatig plukken. 

Kies dus voor een bloeiende herfsttuin vol smaken en geniet van de herfstpracht in je tuin en laat je verrassen door de smaken die je kunt blijven oogsten! De tuinkalender van november biedt ook mooie tips om zelfs in de wintermaanden optimaal van je tuin te kunnen genieten!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven