Het is (bijna) november en daarom tijd om onze tuinkalender november door te nemen zodat je weet wat je te wachten staat deze maand. November is een maand waarin de tuin langzaam verandert en zich voorbereidt op de komende wintermaanden.
Het is een tijd van overgang, waarin we ons buigen over belangrijke taken om onze buitenruimte te beschermen tegen de kou, terwijl we ook de rust en sereniteit van de herfst welkom heten. Laten we eens kijken naar hoe we onze tuin winterklaar kunnen maken en tegelijkertijd kunnen genieten van de kalme schoonheid van deze periode.
Tuinkalender november: maak de tuin winterklaar
Het winterklaar maken van de tuin is een belangrijke stap in deze tuinkalender november om ervoor te zorgen dat je buitenruimte goed beschermd is tijdens de koude maanden. Wat zijn nu de dingen die echt moeten gebeuren deze maand?
Snoeien van bomen
In de winter is het goed om leibomen te snoeien. Onder leibomen vallen onder andere de Plataan, Linde, Beuk, Ilex en Amberboom. Wat het snoeien betreft is het bij de Linde en Plataan wel zo slim om de takken terug te snoeien tot de hoofdtakken. Bij de andere takken kun je 1 of 2 knoppen laten zitten. Net wat jij mooier vindt.
Je kunt ook de knotwilg, kastanje, esdoorn, berk en appelbomen snoeien. Doe dit niet te laat in de winter want dan gaan ze ‘bloeden’. Dat houdt in dat er vocht uit de boom komt en dat is niet goed hiervoor. Heb je nog een walnoot in de tuin staan dan moet je echt wachten tot juli om deze te snoeien.
Bescherm vorstgevoelige planten
Wanneer je vorstgevoelige planten in pot buiten hebt staan kun je deze alvast binnen zetten op zolder of bijvoorbeeld in een schuurtje. Zorg er wel voor dat wanneer je de planten in de schuur zet er niet teveel vocht bij de planten komt.
Laat je bepaalde kuip- en potplanten buiten staan kun je deze beschermen door noppenfolie rond te potten aan te brengen. Je kunt ook een laag bladeren gebruiken of eventueel een rietmat. Zorg echter wel voor een luchtige afdekking bovenop en dat het vocht weg kan lopen. Gevoelige wortels kun je beschermen met mulch of stro.
Aanleggen van een mulchlaag
Breng een laag mulch aan rond planten om de grond te beschermen tegen vorst en vochtverlies. Gebruik materialen zoals bladeren, stro of compost en zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de planten te voorkomen.
Onderhoud van de vijver
Wanneer de winter eraan komt is het niet alleen belangrijk om naar je planten te kijken maar ook naar de vijver. November is de perfecte maand om je hiermee bezig te houden.
Controleer daarom als eerste de pomp en filters en zorg dat deze goed werken en reinig ze indien nodig. Daarnaast is het ook slim om de bladeren en ander organisch materiaal te verwijderen van het wateroppervlak en een net te plaatsen over de vijver om te voorkomen dat er meer in het water valt.
Gazon onderhoud in november
Doorgaan met onze inspanningen om het gazon te onderhouden is cruciaal in november. Want bij een temperatuur van minstens 6 graden Celsius blijft het gazon lekker doorgroeien. Zo zorgen we ervoor dat het sterk genoeg is om de winter te doorstaan en volgend voorjaar weer te bloeien. Hier zijn enkele handige tips voor gazon onderhoud deze maand:
- Laatste maaironde: Maai het gras voor de laatste keer voordat de winter echt begint. Zet de maaihoogte niet te laag om het gras te beschermen tegen vorstschade en laat het maaisel liggen als natuurlijke mulch.
- Bladeren verwijderen: Hark regelmatig gevallen bladeren van het gazon om te voorkomen dat het gras verstikt raakt. Bladeren kunnen ook worden verzameld en gecomposteerd voor gebruik als voedingsrijke mulch in de tuin.
- Gazon beluchting: Maak gebruik van een beluchter om het gazon te beluchten en de grond open te breken. Dit helpt de drainage te verbeteren en voorkomt dat de grond wordt samengedrukt door winterregens.
Geniet van de rust van de tuin
In november is het fijn om te ontspannen in de tuin en te genieten van de rust. Daarom in deze tuinkalender november ook een paar simpele manieren om te genieten van de rust in de tuin.
- Wandelen en genieten: Maak tijd vrij om te wandelen en te genieten van de rust en schoonheid van de tuin in de herfst. Bewonder de prachtige herfstkleuren en luister naar het rustgevende geluid van de bladeren die ritselen in de wind.
- Reflectie en planning: Neem de tijd om terug te kijken op het afgelopen tuinseizoen en maak plannen voor het komende jaar. Identificeer wat goed ging en wat verbeterd kan worden, en stel doelen voor nieuwe projecten en aanplantingen.
- Geniet van kleine pleziertjes: Steek een vuurkorf aan en rooster marshmallows met vrienden en familie. Maak een kop warme chocolademelk en geniet van een ontspannen moment onder een deken op de veranda.
- Vogels bijvoeren: Vogels kunnen in de wintermaanden niet goed voor hun eigen voer zorgen. Voer ze daarom bij met vetbollen, pinda’s, strooivoer, zonnebloempitten of pindakaas. Alleen al de aanwezigheid van vogels in de tuin zorgt bij mij voor een hoop ontspanning!
Handige tips voor november in de tuin
In november is het tijd om onze tuinen voor te bereiden op de komende wintermaanden. Terwijl de herfst langzaam overgaat in de winter, zijn er verschillende belangrijke taken die we kunnen uitvoeren om ervoor te zorgen dat onze tuinen gezond en klaar zijn voor het volgende seizoen. Van het beschermen van planten tegen vorst tot het planten van bloembollen voor de lente, hier zijn enkele handige tips om je te helpen het meeste uit je tuin te halen in november.
- Controleer regelmatig op vorstschade bij gevoelige planten en neem indien nodig maatregelen om ze te beschermen.
- Maak gebruik van de gevallen bladeren door ze te verzamelen en te composteren. Dit zorgt voor waardevolle voedingsstoffen voor de bodem.
- Voer een laatste inspectie uit van gereedschap en tuinmeubilair en berg ze op voor de winter.
- Geef binnenshuis gekweekte planten voldoende licht en water en houd ze uit de buurt van tochtige ramen.
November is dus echt een overgangsmaand in de tuin, waarin we ons voorbereiden op de winter en tegelijkertijd genieten van de rust en schoonheid van de herfst die overgaat naar de winter. Door bomen te snoeien, gevoelige planten te beschermen, een mulchlaag aan te leggen en de vijver en het gazon winterklaar te maken, bereiden we onze tuin voor op de koude maanden zoals december, die komen gaan.
Vergeet ook niet om te genieten van de kleine pleziertjes en de rust van de tuin in de herfst te omarmen. Met deze handige tips kun je jouw tuin optimaal voorbereiden op de winter en tegelijkertijd genieten van al het moois dat de herfst te bieden heeft.
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.