Tuinkalender mei: Bloei en verzorging 

De tuinkalender mei. Mei is een prachtige maand vol leven en kleur in de tuin! Een belangrijk moment in mei is de periode van de IJsheiligen. Heb je daar wel eens van gehoord? Dit is het moment waarop de laatste nachtvorst normaal gesproken voorbij is.

Al eeuwenlang valt de periode van de IJsheiligen tussen 11 en 14 mei. Het is een belangrijk moment voor tuiniers omdat het aangeeft dat het veilig is om vorstgevoelige planten buiten te zetten en zaden te zaaien. Mei is de maand waarin je tuin echt tot leven komt!  

tuinkalender mei

Tuinkalender mei: dit moet je doen in de tuin deze maand

In deze tuinkalender mei vertellen we je alles over de klusjes die je deze maand kunt doen. Denk hierbij aan snoeien, schoonmaken, planten en meer.

Hagen en struiken snoeien 

Het is tijd om bladhoudende hagen zoals liguster, (haag)beuk, hulst en laurier te snoeien. Dit helpt om ze in vorm te houden en de groei te stimuleren. Doe dit alleen niet op zonnige dagen, want dan genezen de snoeiwonden niet goed.

Mei is een fijne tijd om te snoeien. Snoei bloeiende planten en struiken altijd nadat ze gebloeid hebben. Controleer eerst goed of er geen vogelnestjes in zitten. Als je er een vindt, wacht dan even met snoeien. 

Geef de heg mest, want hij groeit nu hard. Na het snoeien is het belangrijk om de heg te bemesten, zodat hij snel weer gezond wordt na de snoeibeurt. 

Lees ook: De voordelen van een kunsthaag

Voor de beplanting zorgen 

Verwijder voorzichtig uitgebloeide bloemknoppen van de rododendron en andere bloeiende planten. Dit zorgt ervoor dat er nieuwe knoppen groeien en voorkomt dat schimmels zich verspreiden. 

Bind ook klimplanten vast zodat ze sterker groeien en niet te veel heen en weer zwiepen door de wind. 

Zomerbloeiers zaaien 

Vanaf half mei kun je zomerbloeiers planten. Ook wanneer je in augustus wilt genieten van zonnebloemen kun je de zaden nu buiten in de tuin zaaien!

Je kunt nu ook de eenjarige planten of zomerse bloemzaden of -bollen in de grond zetten. Denk aan soorten zoals papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven.

Als je nog lege plekken hebt in je tuin of als je gewoonweg van nieuwe planten houdt, is mei een prima tijd om nieuwe planten te kopen en toe te voegen aan je tuin. 

Struiken water geven 

Zorg ervoor dat struiken voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Dit helpt om ze gezond en sterk te houden. 

Gazon verzorgen – tuinkalender mei

Vanaf deze maand mag je jouw gazon weer regelmatig maaien. Ongeveer 1 tot 2 keer per week, dat is afhankelijk van de groei van het gazon. Ook is het tijd om je gras

Ook kan het zijn dat op sommige plaatsen een laagje water blijft staan of de grond nat blijft. Steek dan een mestvork in de aarde zodat het water dieper in de grond zakt. Wanneer er regen wordt voorspeld is het goed om organische mest op het gazon te strooien en dat binnen een maand te herhalen. Zo blijft jouw gazon gezond!

Maak de vijver schoon 

Als je een vijver hebt, is mei een goed moment om deze schoon te maken en eventueel waterplanten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan de kattenstaart of lisdodde, deze passen perfect in het moerasgedeelte langs de vijver.

Vergeet ook de vissen niet! Vanaf nu mogen ze weer volop worden bijgevoerd. Geef echter niet teveel want al het voer wat niet opgegeten wordt vervuild de vijver.

Nog meer klusjes – tuinkalender mei

Er zijn nog veel meer fijne klusjes om te doen in je tuin in de maand mei.

  • Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van je terras. Doe alles wat overbodig is weg, haal de bladeren die erin gewaaid zijn weg en veeg de tegels schoon. Verwijder daarbij ook het onkruid die tussen de tegels is gaan zitten.
  • Daarna is het ook tijd om de tuinmeubels, hekken en schuttingen op te knappen en schoon te maken. Heb je houten tuinmeubels dan is het slim om ze een opnieuw een laagje beits te geven.
  • Vergeet ook de schuur niet! Waarschijnlijk staan de spullen die je in de winter niet gebruikt ergens achteraan, dus ruim het eens goed op zodat je in de komende maanden overal goed bij kunt.
  • Zet ook vogeldrinkbak ergens in de tuin, tijdens de warme dagen zullen de vogels je er dankbaar voor zijn.

Hier lees je nog meer tips om je tuin zomer klaar te maken!

Tips tuinkalender mei: De moestuin 

Vanaf mei kun je helemaal los in de moestuin. De laatste nachtvorst gaat namelijk uit de lucht. Tijd om de handen uit de mouwen te steken. 

In mei gaat het echt bruisen in de moestuin! Het is een geweldige tijd om door te gaan met het zaaien en planten van groenten.  

Tussen 11 en 14 mei zijn de IJsheiligen. Dan is de kans op vorst bijna helemaal voorbij. Je kunt dan de plantjes die je al hebt voorgezaaid buiten in de grond zetten. Ook kun je direct zaadjes in de grond planten omdat de kans op vorst nu heel klein is. 

Laat voorgezaaide plantjes eerst afharden voordat je deze uitplant. De plantjes zijn gewend aan de warme temperatuur binnen. Zet de plantjes overdag buiten en haal ze ’s avonds nog even naar binnen. Na een week zijn de plantjes gewend en zijn ze klaar om de grond in te gaan. 

Tip: In mei is er soms ongewenst bezoek van luizen in de tuin. Omdat de planten nog jong zijn, kunnen de luizen er gemakkelijk doorheen prikken.
Je kunt dit probleem oplossen door larven van lieveheersbeestjes of gaasvliegjes in je tuin te zetten. Zij helpen om de luizen op een natuurlijke manier te bestrijden, zodat je planten gezond blijven. 

Zaaien  

Kies een verscheidenheid aan groenten die goed gedijen in het lenteweer, zoals tomaten, komkommers, courgettes, paprika’s, bonen, sla, wortels en radijsjes. Volg de instructies op de zaadverpakkingen of plantlabels voor de juiste zaaidieptes en afstanden tussen de planten. 

Water geven 

Houd de vochtigheid van de grond goed in de gaten, vooral tijdens warme en droge dagen. Geef je groenten regelmatig water, bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat om verdamping te minimaliseren en waterverlies te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. 

Voedingsstoffen toevoegen 

Geef je groenten regelmatig een boost met organische meststoffen om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben voor gezonde groei en ontwikkeling. Je kunt ook overwegen om een laagje compost aan te brengen rond de basis van je planten om de bodemvruchtbaarheid te verhogen en de groei te stimuleren. 

Onkruid verwijderen 

Het is belangrijk om goed op te letten op onkruid in je tuin. Onkruid zijn vervelende plantjes die tussen je groenten kunnen groeien en ze kunnen verstikken. Ze willen dezelfde voedingsstoffen en water als je groenten, dus ze vechten met je groenten om te groeien.

Als je niet regelmatig het onkruid weghaalt, kan het de groei van je groenten belemmeren en ze zwak maken. 

Blijf dus goed opletten op onkruid en haal het regelmatig weg. Op die manier geef je je groenten de ruimte en de kans om goed te groeien en gezond te blijven. Het kan wat werk kosten, maar het is het zeker waard om een mooie en gezonde tuin te hebben waarin je groenten goed kunnen groeien! 

Plagen en ziekten beheren 

Houd een oogje in het zeil voor eventuele plagen en ziekten die je groenten kunnen aantasten. Neem indien nodig passende maatregelen, zoals het handmatig verwijderen van insecten, het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of het toepassen van geaccepteerde biologische methoden om je planten gezond te houden. 

Geniet van het buiten zijn en zie hoe je tuin tot bloei komt, veel tuin plezier! Naast de tuinkalender mei is er ook een tuinkalender van april voor wanneer je nog in die maand zit. Of kijk alvast vooruit naar tuinkalender juni.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven