Tuinkalender maart: de tuin lenteproef maken 

Met de tuinkalender maart is het aftellen naar het voorjaar nu echt begonnen! Ook deze maand geef ik je weer de handigste tips wat betreft het onderhoud van je tuin. De temperaturen gaan omhoog en ook de planten beginnen te groeien. Tijd om je tuin lenteproef te maken met deze handige tips uit de tuinkalender maart.

tuinkalender maart

Maak de tuin lenteproef met tuinkalender maart

Alhoewel het in maart ook nog wel eens vriest zien we steeds vaker de zon. Ook gaan er meer bloemen bloeien en dat zorgt ervoor dat wij graag de tuin in gaan. Dat komt goed uit want er staan ons wat klusjes te wachten!

Vanaf deze maand kan er weer genoeg gesnoeid worden bijvoorbeeld, al is het altijd belangrijk om de vorst in de gaten te houden. Ook het gazon kan weer goed onder handen genomen worden en de vijver heeft ook aandacht nodig.

Snoeien in tuinkalender maart

In de maand maart valt er weer een heleboel te snoeien! Denk bijvoorbeeld aan de olijfboom, hortensia, vlinderstruik en klimop.

Vele mensen hebben inmiddels een olijfboom in de tuin staan, maar het is wel belangrijk dat je hem goed snoeit. De maand maart is daar een uitstekende maand voor. Het fijne aan de olijfboom is dat je eigenlijk bijna niet teveel kunt snoeien, hierbij geldt namelijk hoe meer je snoeit, hoe harder hij groeit. Dus knip dode takken weg en ook de naar binnen groeiende en ongewenste takken.

Wat de hortensia’s betreft kun je deze zeker in april nog snoeien, maar ook de maand maart is er een goede tijd voor. De oude bloemen kunnen weggeknipt worden en 1/5e van de grote oude takken. Knip niet te diep want dan zal hij niet bloeien.

De vlinderstruik groeit maar door dus daarom is het goed dat je hem flink terugsnoeit. Laat je de plant heel groot dan zal hij ook minder lang bloeien. Wees daarom rigoureus en knip de takken op ongeveer 30 cm af.

Ook de klimop mag deze maand gesnoeid worden. Er zullen vele takken zijn die loshangen, maar verwijder zeker ook de stengels die zich hebben gehecht aan de dakgoten of op het houtwerk van ramen.

Verder kun je deze maand ook deze planten snoeien:

 • Oleander
 • Clematis
 • Hertshooi
 • Kuipplanten die binnen hebben gestaan

Rozen onderhouden

Rozen zijn prachtige bloemen die veel mensen graag in hun tuinen hebben. Ze komen in allerlei kleuren, zoals rood, roze, wit en geel, en hebben vaak een heerlijke geur. Het leuke van rozen in je tuin hebben, is dat ze je tuin opfleuren en een vrolijke sfeer creëren. Bovendien zijn er veel verschillende soorten rozen om uit te kiezen, van kleine struikrozen tot grote klimrozen.

 1. Snoeien: Dit is een goed moment om je rozen te snoeien, vooral als de vorst voorbij is. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei de overgebleven takken terug tot ongeveer een derde van hun lengte. 
 2. Voeden: Geef je rozen wat voeding om ze een gezonde start te geven voor het groeiseizoen. Je kunt speciale rozenmest of een organische meststof gebruiken. 
 3. Onkruid verwijderen: Verwijder eventueel onkruid rondom de rozen om concurrentie voor water en voedingsstoffen te verminderen. 

Snoeitip voor rozen: Zorg ervoor dat je scherpe scharen hebt.

Het gazon

Maaien: Begin met het maaien van het gazon als het begint te groeien. Stel de maaihoogte in op ongeveer 3-4 centimeter voor de eerste paar keer maaien. 

Beluchten: Als het gazon compact is, kun je het beluchten met een beluchter of een riek. Dit helpt bij het verbeteren van de lucht- en waterdoorlatendheid van de grond. 

Bemesten: Geef het gazon een lichte bemesting om de groei te stimuleren. Kies een meststof die speciaal is samengesteld voor gazons en volg de aanwijzingen op de verpakking. 

Herstellen: Controleer het gazon op kale plekken en zaai deze opnieuw in met graszaad. Houd de ingezaaide plekken vochtig totdat het gras goed ontkiemd is. 

Praktische tuintips tuinkalender maart  

 1. Bedenk of je eventueel een tuinhuis of berging wilt plaatsen voordat de plantengroei weer begint. 
 2. Controleer de staat van het hout van eventuele tuinhekken en vervang het als het nodig is. 
 3. Verberg die minder fraaie kliko met een klimopscherm of probeer een DIY-klikokast met extra opbergruimte. 
 4. Bouw een muurkas om planten te laten overwinteren of om tuingereedschap op te bergen. 
 5. Maak een tweede compostbak. Een tweede compostbak helpt je meer compost te maken doordat je altijd een plek hebt om nieuw afval op te slaan terwijl de eerste bak nog bezig is. Het maakt het ook makkelijker om verschillende stadia van compostering te scheiden en het proces soepeler te laten verlopen. 
 6. Installeer klimrekken voor klimplanten, vooral winterharde soorten die het hele jaar door groen blijven. 
 7. Bestel zomerbollen, zaaigoed en planten nu de keuze nog groot is en de voorpret kan beginnen. 
 8. Als je van plan bent een bewateringssysteem te installeren of elektriciteitskabels in te graven, doe dit dan voordat de planten volop groeien om minder schade aan beplanting en gras te veroorzaken. 

Tuinkalender voor maart: Wat te doen in de moestuin 

Het is tijd om nu echt aan de slag te gaan in de moestuin, want maart is het begin van het moestuinseizoen. We kunnen al beginnen met het zaaien van bepaalde gewassen en zelfs al wat oogsten! 

Heb je de moestuin nog niet gemulcht? Geen probleem hoor, dit kan in maart ook nog uitstekend Als je herfstframbozen hebt, is het nu wel zaak om deze te gaan uitdunnen. De bramenstruik is nu ook aan de beurt voor het snoeien. 

Planten en zaaien in maart  

Maart is de ideale maand om buiten uien en sjalotjes te gaan planten. Nu kun je ook buiten erwten, radijs, snijbiet, pluksla, spinazie, tuinbonen en wortelen gaan zaaien. 

Binnen kun je alvast kruiden en groenten als tomaten, peper, aubergine en paprika gaan voorzaaien  

Moestuin tip: Is de grond nog net iets te koud, maar wil je toch al buiten zaaien? Warm de grond snel op door hem tien dagen lang af te dekken met een stuk doorzichtig plastic. 

Ben je klaar voor een prachtige, bloeiende (moes) tuin in het voorjaar? Nog meer tuintips kun je lezen in tuinkalender april!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven