Tuinkalender juli: Oogsten en genieten 

De tuinkalender juli brengt ons in de zomer. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, en de dagen lang en warm zijn, komen onze tuinen tot leven. Overal bloeien prachtige bloemen en planten, waardoor de lucht gevuld is met heerlijke geuren en levendige kleuren.

Mensen maken optimaal gebruik van dit mooie weer door massaal naar buiten te gaan en te genieten van een vakantiegevoel, gewoon in eigen land. 

Ben je op zoek naar de tuinkalender van juni? Deze lees je hier.

tuinkalender juli

Tuinkalender juli: dit is nodig deze maand

Als je wilt weten wat voor leuks je deze maand allemaal in de tuin kunt doen, is het handig om de tuinkalender voor juli te bekijken. Deze kalender biedt een overzicht van verschillende activiteiten en klusjes die perfect zijn voor deze tijd van het jaar.

Of je nu wilt genieten van het planten van nieuwe bloemen, het verzorgen van je gazon of gewoon wilt ontspannen en van de natuur wilt genieten, er is altijd wel iets te doen in de tuin tijdens de zomermaanden. 

Tuinkalender juli: zorg voor een hitteplan!

Juli is vaak een warme maand en dat betekent ook dat je een soort hitteplan mag volgen tijdens deze dagen. Daarom in deze tuinkalender juli ook een aantal tips voor de hele hete dagen.

  • Zorg voor zoveel mogelijk (natuurlijke) schaduw in de tuin. Wanneer planten de hele dag in de volle zon staan worden ze daar met hoge temperaturen niet blij van.
  • Wanneer je de tuin gaat sproeien, zorg dan dat het water op de aarde terecht komt en niet op de planten zelf. Op die manier verspil je zo min mogelijk water.
  • Planten die je in potten hebt zitten zet je zoveel mogelijk bij elkaar in de schaduw. Ook kun je de grond bedekken met een laagje boomschors of een andere mulchlaag. Dit zorgt ervoor dat het water een stuk langzamer verdampt.

De beplanting in juli 

In juli is het belangrijk om de beplanting goed te verzorgen, vooral tijdens warme dagen. Geef ze ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat veel water om te voorkomen dat de bladeren verbranden. Een verfrissende douche helpt de planten zich te herstellen en verder te bloeien. 

Wanneer je luizen op de rozen hebt, kun je ze wegspuiten met een harde straal water of met handschoenen aan met de hand verwijderen. Er zijn ook andere methoden om van deze plaag af te komen, maar deze zijn niet allemaal even milieuvriendelijk.

Je kunt deze maand nog meerjarige planten zoals vergeet-mij-nietjes, juffertjes-in-het-groen, leeuwenbekjes, stokrozen en campanula’s zaaien. Het is ook mogelijk om nog steeds vaste planten in de borders te planten, maar zorg ervoor dat ze veel water krijgen, vooral bij droogte en warmte, zodat ze goed kunnen gronden. 

Leuke tip: Pluk ’s ochtends verse bloemen uit de tuin en zet ze meteen in water om er zowel binnen als buiten van te genieten.

Snoeitips voor juli 

In deze tuinkalender juli geven we enkele belangrijke snoei tips. De belangrijkste is wel dat je boven de 25 graden nooit je planten moet snoeien, alleen als het dood hout is.

  • Bij druiven kunnen nieuwe uitlopers tot het vierde blad teruggesnoeid worden. Als je grote druiven wilt, verwijder dan ongeveer de helft van alle trosjes. Eén trosje per tak is meestal voldoende, en verwijder de kleinste druiven van de overgebleven trosjes. 
  • Voor rozen is het goed om uitgebloeide bloemen weg te knippen tot een naar buiten gericht oog. Zo verleng je de bloeiperiode doordat de struik zich kan richten op nieuwe scheuten in plaats van op het vormen van bottels. 
  • Je mag nu je lavendel iets terugsnoeien voor een tweede bloei. Let echter wel op dat je niet in het houterige deel van de plant knipt.
  • Snoei de Salvia’s en Jasmijn direct na de bloei en houdt daarbij ook de Hedera in de gaten, deze groeit als kool. Flink terug snoeien kan dan zeker geen kwaad want hij loopt vanzelf weer uit.
  • Controleer voor het snoeien of er geen vogelnesten in de struiken of hagen zitten. Als dat het geval is, wacht dan met snoeien tot de vogeltjes zijn uitgevlogen. 
  • Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen uit planten in kuipen en borders. Hierdoor stimuleer je de groei van nieuwe knoppen en blijven de planten langer gezond en mooi bloeien. 
  • Ook de berk, esdoorn, walnoot en haagbeuk mogen gesnoeid worden aangezien ze nu vol in het blad staan.

Het gras verzorgen – tuinkalender juli 

In juli is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het maaien van het gras. Maai het gras niet te kort, want anders kan het verbranden door de felle zon. Een ideale hoogte voor het gras is tussen de 3 en 5 centimeter. Zo voorkom je gele en bruine vlekken op het gazon. 

Na het maaien kun je de grasresten verspreiden over de borders. Dit helpt de grond vochtig te houden en belemmert tegelijkertijd de groei van onkruid. 

Het is het beste om ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat water te geven aan het gazon. Als je overdag water geeft, kunnen de waterdruppels als een vergrootglas werken en brandplekken veroorzaken op het gras en de planten. Bovendien verdampt het water snel tijdens de middag, dus het is ook nog eens verspilling van water. 

Wordt er deze maand regen verwacht? Bemest je gazon dan eens, door de regen trekt het goed de bodem in.

Vijveronderhoud 

In juli is het belangrijk om goed voor de vijver te zorgen. Houd het waterpeil daarom goed in de gaten, vooral tijdens warme dagen omdat er dan veel water verdampt. Zorg ervoor dat de vissen voldoende zwemruimte hebben. 

Vanwege het warme weer zullen algen sneller groeien. Maak de pomp regelmatig schoon en verwijder algen met een schepnet om de vijver helder te houden. 

Als je meer dieren bij de vijver wilt aantrekken, kun je een steen aan de zonnige kant van de vijver plaatsen. Kikkers en andere koudbloedige dieren gebruiken deze steen om op te warmen, en vlinders maken er ook graag gebruik van. 

Omdat de watertemperaturen hoger zijn, hebben vissen meer voedsel nodig. Je kunt ze dus wat meer voeren dan normaal. Af en toe kun je ze ook wat regenwormen en voorgeweekte sla geven voor variatie. 

Knip regelmatig uitgebloeide waterlelies weg. Dit bevordert de bloei en helpt ook tegen de larven van de leliekever, die in deze periode de bladeren van binnen aantasten. Zo blijven de bladeren gezond en mooi groen. 

Tuinkalender juli: De moestuin

In juli is het tijd om te genieten van de vruchten van je moestuinwerk, letterlijk! Veel gewassen, zoals snijbonen, aardappelen en frambozen, zijn nu klaar om geoogst te worden. Het is het perfecte moment om te genieten van verse, zelfgekweekte groenten en fruit. 

Tegelijkertijd is juli ook een goede tijd om vooruit te plannen en te beginnen met zaaien voor de herfst en winter. Denk aan gewassen zoals wortels, radijsjes, boerenkool en spruitjes. Door nu te zaaien, geef je deze gewassen voldoende tijd om te groeien voordat het kouder wordt. 

Door zowel te oogsten als te zaaien in juli, kun je blijven genieten van verse producten uit je moestuin gedurende het hele jaar. 

Meer tips om te genieten van de tuin in juli  

  1. Creëer een ontspannen vakantiesfeer in je eigen tuin door een hangmat op te hangen. Zo kun je heerlijk relaxen en genieten van de zomerse dagen. 
  1. Let op nestkasten met jonge vogels tijdens warme dagen van rond de 30 graden. Zorg ervoor dat de nestkasten niet volop in de zon hangen om oververhitting van de kuikens te voorkomen. Plaats ze indien mogelijk in de schaduw en zorg ervoor dat er voldoende water beschikbaar is in de tuin door de vogelbadjes dagelijks bij te vullen. 
  1. Gebruik op een creatieve manier kinderwindmolentjes om vogels op afstand te houden van zaaibedden en jonge planten. Laat de natuur rustig groeien terwijl de vogels afgeleid worden. 
  1. Pluk wat takjes lavendel die in volle bloei staan en droog ze. De gedroogde lavendelbloemen ruiken heerlijk en kunnen in een linnen zakje worden gestopt om tussen je linnengoed te geuren. 

Laat de zomerse geuren en de warme zon je inspireren terwijl je tuiniert en ontspant in je eigen groene oase. Wil je weten wat je in de volgende maanden allemaal kunt doen in je tuin? Lees dan de tuinkalender voor het hele jaar. Of bekijk alvast de tuinkalender augustus.

Happy gardening! 

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven