Tuinkalender februari: Voorbereiding op het voorjaar 

Tuinkalender februari: met de winter bijna achter de rug, kijken velen reikhalzend uit naar het voorjaar. Dat moment waarop de zon zich vaker laat zien en je weer meer tijd buiten doorbrengt. Het is slim om nu al extra aandacht aan je tuin te besteden.   

Langzaam komt er weer groen leven in de (moes)tuin. Het wordt weer tijd om heel rustig het zaaien, planten en snoeien voor te bereiden. Als het weer het toelaat kan er in de tuin van alles gebeuren als voorbereiding op het nieuwe, komende groeiseizoen. 

tuinkalender februari

Tuinkalender februari; bemesten, onderhouden en verzorgen

In februari is het belangrijk om je tuin goed te verzorgen. Doordat het weer iets warmer wordt zul je zien dat ook het onkruid weer tevoorschijn komt.

Daarmee kun je twee dingen doen. Je kunt het onkruid laten zitten, dit is namelijk voedsel voor de bijen, vlinders en mieren en een fijne schuilplek. Je zult zien dat hoe meer onkruid je in de tuin hebt hoe meer insecten er zijn. Je zult dan dus ook meer vogels in je tuin zien omdat zij deze insecten erg lekker vinden.

Je kunt ook het onkruid verwijderen, maar doe dit dan wel gewoon met de hand. Wanneer je met de schoffel door de tuin heen gaat is de kans groot dat je de groeipunten van vaste planten beschadigt. Met de hand kun je ook de wortels goed wegtrekken.

De vaste planten bemesten

Als je het een beetje goed hebt gedaan in de voorgaande maanden dan staan er nu een aantal planten flink in bloei. Denk aan de Sneeuwklokjes, siergrassen, Buxus, Rhododendron en Japanse Esdoorn. Deze planten zorgen ervoor dat je nu niet naar een saaie en kale tuin kijkt.

Zorg er echter wel goed voor dat deze vaste planten en andere vaste planten goed bemest worden. Het beste is om organische mest te gebruiken aangezien dit gewoonweg beter is voor je planten en het bodemleven. Het beste is zelfs om zelf een composthoop te maken met onder andere bananenschillen, eierschalen, koffieprut en onkruid.

Verzorging van je gazon in tuinkalender februari

In februari kan het nog heel koud zijn, maar de temperatuur kan ook flink stijgen. Mits dat gebeurd kun je dus ook al in februari beginnen met het inzaaien van de kale plekken van het gazon. Let alleen wel op dat wanneer het echt vrieskoud is je niet over het gazon heenloopt. Anders beschadig je het gras. Regent het veel en blijven er grote plassen staan, kom dan zeker in actie door met een riek een aantal keer in de grond te prikken. Het overtollige water zal hierdoor wegzakken.

Onderhoud van de vijver

Net zoals in de tuinkalender januari staat hoef je ook deze maand niet zoveel te doen aan je vijver. Zorg er echter wel voor dat het wateroppervlak plaatselijk open blijft. Je hoeft je vissen nog steeds niet bij te voeren, ze zullen nog lekker op de bodem vertoeven met zijn allen.

Planten in tuinkalender februari

Dit is een goede maand om de meeste kuipplanten te verpotten wanneer ze te groot worden voor de huidige pot. Maak daarbij wel gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. De klei houdt het water beter vast. Vergeet de planten dan ook geen water te geven tijdens de drogere periodes deze maand. Dat wordt vaak vergeten omdat men er vanuit gaat dat het toch wel ‘vaak genoeg regent’.

Wil je wat extra kleur in de tuin brengen, zet dan wat Violen en Primula’s in de tuin. Fijn in mooie bakken of gewoon in de oorspronkelijke bak op de tuintafel. Deze winterbloeiers kunnen goed tegen de kou.

De moestuin in tuinkalender februari  

In februari vraagt je moestuin ook aandacht. Begin met het plannen van je gewassen voor het komende seizoen. Kies zaden en planten die goed gedijen in het vroege voorjaar. Bedenk goed of rotatie van gewassen dit jaar noodzakelijk is om de bodemvruchtbaarheid te behouden. 

Zaadselectie

  • Neem de tijd om te bedenken welke planten je in je tuin wilt laten groeien. Denk aan groenten en kruiden die je lekker vindt of die mooi staan in je moestuin. 
  • Kies zaden die geschikt zijn voor de bodem in jouw regio. Sommige zaden doen het bijvoorbeeld beter in klei, terwijl andere beter gedijen in een andere grondsoort . 
  • Let ook op de groeitijd van de planten. Sommige zaden hebben meer tijd nodig om te groeien voordat ze klaar zijn om geoogst te worden. 

Groenten zaaien in februari 

  • Andijvie  
  • Aubergine  
  • Broccoli  
  • Doperwt  
  • Paprika  
  • Pastinaak  
  • Peulen  
  • Prei 

Bemesting van de moestuin  

Bemest de moestuin met organische compost om de bodem te verrijken met voedingsstoffen. Let op wat specifieke gewassen nodig hebben qua meststoffen en zorg ervoor dat je de compost gelijkmatig verspreidt en niet te dicht bij de planten plaatst. 

Onderhoud van de moestuin  

Controleer op onkruid en verwijder het om te voorkomen dat het de groei van je groenten belemmert. Ook nu is het tijd om de bodem los te maken met een hark, vooral als deze compact is na de winter. 

Als er nog kans is op vorst, kun je kwetsbare zaailingen beschermen met koude frames of tuinvlies. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en wees voorbereid om indien nodig maatregelen te nemen. 

Tussen januari en maart kun je appel- en perenbomen knippen. Doe dit als het droog is, niet als het vriest. Als de boom al wat ouder is, hoef je maar een beetje te knippen, gewoon om hem goed te houden.  

Leg dus een stevige basis voor een vruchtbare moestuin en een goede oogst later in het jaar. Lees vlug onze tuinkalender voor maart!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven