In de tuinkalender december begint de winter langzaam zijn intrede te doen, maar dat betekent niet dat het tuinseizoen voorbij is! Het is juist een tijd waarin je je tuin kunt voorbereiden op de koude maanden die komen gaan.
Naast het voorbereiden op de winter, zijn er nog tal van taken die je kunt uitvoeren om je tuin gezond te houden en om jezelf voor te bereiden op een prachtig tuinseizoen in het komende jaar.
Tuinkalender december: vooral onderhouden, iets minder genieten
December is een van de mindere maanden als het gaat om genieten van je tuin. Toch kun je op droge dagen nog genoeg doen aan tuinonderhoud in december. Zodat je juist bij aanvang van de lente optimaal kunt genieten van jouw prachtige tuin. Daarom hieronder in deze tuinkalender december de klusjes die je ook deze maand weer kunt doen.
Het snoeien in december
Een van de belangrijkste aspecten van tuinieren in december is het snoeien van planten en bomen. Door het snoeien van bepaalde planten kun je de groei bevorderen en zorgen voor een gezonde ontwikkeling in het voorjaar. Het is wel belangrijk om te weten welke planten je kunt snoeien in december en hoe je dit op de juiste manier doet.
Belangrijke tip: Snoei nooit bij vorst! Maar als het niet vriest, is december een goede maand om veel planten te snoeien.
- Snoei de Blauwe Regen en de Druif terug tot 2 of 3 ogen (knoppen). Dit helpt om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden.
- Nu is ook een goed moment om de Kiwi te snoeien. Snoei alle zijtakken terug tot 5 of 6 ogen. Let op de richting van de knoppen, want de takken groeien in de richting waar de knop naartoe wijst. Je kunt zo de groei van de plant een beetje sturen.
- Het is nu de perfecte tijd om frambozen te snoeien. Als je herfstframbozen hebt, snoei ze dan helemaal terug tot aan de grond. Maak je geen zorgen, ze zullen vanzelf weer uitlopen. Heb je zomerframbozen? Snoei dan alleen de jonge scheuten weg, tot aan de grond.
Tijdens het snoeien, vergeet niet om ook het opschot van bomen en struiken te verwijderen. Opschot zijn wilde scheuten die vaak onderaan of op de stam van vruchtbomen groeien. Als je ze wegsnoeit, groeien ze vaak weer terug, maar als je ze eruit draait, komen ze meestal niet meer terug.
Als je fruitbomen nog niet gesnoeid zijn, is het nog steeds mogelijk om dit te doen! Alleen steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen en perziken, mogen nu niet meer gesnoeid worden. Vergeet ook niet om deze maand je (lei)Lindes en Platanen te snoeien.
Tip: Gooi al het snoeiafval niet zomaar weg. Je kunt er bijvoorbeeld een insectenhotel van maken, wat goed is voor de biodiversiteit in je tuin.
Voeg meer kalk toe aan de bodem
In december hebben fruitbomen, rozen en druivenstruiken wat extra kalk nodig. Je kunt ook wat kalk op je gazon strooien om de groei van mos tegen te gaan. Doe dit wanneer het windstil en regenachtig is. Het toevoegen van kalk is goed voor je gras omdat het de pH-waarde van de grond verhoogt en de bodemstructuur verbetert. Hierdoor kan mest in het voorjaar beter worden opgenomen.
Tuinkalender december: de tuin beschermen tegen de winterkou
Heb je de tuinkalender van november niet doorgenomen en dus je planten nog niet extra beschermd tegen de winterkou? Doe dit dan nu alsnog!
December is een prima maand om te zorgen voor de bescherming van je tuin tegen de winterkou. Denk hierbij aan het bedekken van vorstgevoelige planten met doeken of tuinvlies, het beschermen van kwetsbare planten in potten door ze naar binnen te halen, en het aanbrengen van een mulchlaag rondom planten om ze te beschermen tegen bevriezing.
Maak een plekje waar tuinvogels kunnen drinken
Je hebt misschien al een plekje gemaakt waar je vogels kunt voeren. Dat is goed, want in de winter hebben ze meer energie nodig om warm te blijven. Maar het is ook belangrijk dat ze genoeg kunnen drinken.
Daarom is het slim om ook vers water of een vogelbadje te voorzien. Je kunt heel makkelijk zelf een vogelbad maken met een omgekeerde bloempot en een oud bord. Vergeet niet om ’s ochtends even te controleren of het water niet bevroren is.
Bouw een minivijver
Wil je wat groter uitpakken? Maak dan een minivijver waarin je amfibieën kunt aantrekken. Dit kan al heel eenvoudig in een kleine speciekuip of met vijverschalen van keramiek en cortenstaal. Zorg ervoor dat er stenen boven het water uitsteken, zodat niet alleen amfibieën, maar ook vogels en insecten ervan kunnen drinken
Winterdecoratie in de tuin – tuinkalender december
Geef je tuin een winterse touch met leuke decoraties! Gebruik bijvoorbeeld bessen van planten zoals de Hulst (Ilex) of Schoonvrucht (Callicarpa) uit je eigen tuin. Maak ook zaadkransen, vetbollen en pindaslingers om je tuin op te fleuren.
Voor een gezellige sfeer kun je zelfs je eigen winter- of kerststukje maken met dennenappels, mos, kerstboomtakken en een kaarsje. En als je echt creatief bent, gebruik dan snoeihout om schattige figuurtjes te maken, zoals hertjes of egels. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van een prachtig versierde tuin in de winter!
Breng licht in je tuin
In de donkerste dagen van het jaar kun je je tuin wat extra sfeer geven met waterdichte lichtslingers in bomen en struiken. Wikkel de lampjes om een stam of langs de rand van de schutting. Ook gekleurde, weerbestendige tuinlampionnen zijn leuk. Let wel op dat een solarlampion in de winter minder goed werkt door gebrek aan zonlicht. Gebruik in dat geval lampionnen op batterijen die je zelf aan en uit kunt zetten.
Tuinkalender december: de moestuin
Ook kun je in december nog steeds aan de slag in de moestuin. Er zijn verschillende groenten die je in deze tijd van het jaar kunt zaaien of planten, zoals winterharde groenten en kruiden die goed gedijen in koude temperaturen. Op deze manier kun je blijven genieten van verse producten uit eigen tuin, zelfs tijdens de wintermaanden.
Oké, december is misschien niet de drukste maand in de tuin, maar is het wel een periode waarin je belangrijke voorbereidingen kunt treffen voor het komende seizoen en waarin je nog steeds actief kunt blijven in de buitenlucht. Met deze handige tips en klusjes kun je jouw tuin ook in december goed onderhouden en klaarmaken voor de winter. Check ook eens onze tuinkalender voor januari voor meer tips!
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.