Tuinkalender augustus: genieten en voorbereiding op de herfst 

De tuinkalender augustus is hier en dat betekent dat het tijd is om je tuin en moestuin te laten stralen! Deze maand staat bol van kleuren, geuren en smaken, en er is zoveel te doen om je buitenruimte te laten bloeien en bruisen van leven. Dus trek je tuinhandschoenen aan en laten we aan de slag gaan! 

tuinkalender augustus

Een kleurrijke tuin in tuinkalender augustus

Stap je tuin in en geniet van de prachtige bloemenzee die augustus te bieden heeft. Het is augustus, en dat betekent dat de tuin vol staat met mooie bloemen die in bloei staan. Overal waar je kijkt zie je kleuren, van geel tot rood en alles daartussenin. Het lijkt wel alsof de hele tuin een feestje viert!

Als je goed kijkt, zie je misschien wel zonnebloemen die hun gezicht naar de zon richten, net als echte zonnetjes in je tuin. En kijk daar eens, tussen de struiken zie je kleurrijke vlinders fladderen, op zoek naar nectar in de bloemen.

En wat dacht je van de geuren? Als je diep ademhaalt, ruik je de zoete geur van de rozen die in bloei staan, vermengd met de frisse geur van pas gemaaid gras. Het is een geur die je blij maakt en je doet denken aan warme zomerdagen.

Natuurlijk mag je naast genieten van de tuin ook weer aan de slag. Hieronder een aantal dingen in onze tuinkalender augustus zodat je niet alleen nu kunt genieten van je tuin maar ook in de herfst en winter.

Je tuin in een winterdip? Niet nodig!

Veel tuineigenaren vinden hun tuin maar saai in de winter, ze noemen het een winterdip. Echter is dat helemaal niet nodig want er is genoeg te doen om ook in de winter je tuin levendig te houden.

Door voor de juiste beplanting te zorgen ziet jouw tuin er ook tot diep in december nog mooi uit. Plant daarom nu laatbloeiers zoals Herfstanemonen, Monnikskap, Verbena en Herfstasters. Zij zorgen ervoor dat je ook in de herfst en begin van de winter nog van je prachtige tuin kunt genieten.

En ook siergrassen mogen niet ontbreken. Deze bloeien juist prachtig wanneer alle andere planten zijn uitgebloeid plus zorgen voor structuur in de tuin.

Snoeiwerk in tuinkalender augustus

Reserveer op de tuinkalender augustus zeker ook wat tijd voor snoeiwerk. Voor de coniferenhaag is deze maand zelfs de laatste keer dit jaar dat je hem mag snoeien. Doe dit dan wel twee keer en laat de conifeer aan de bovenkant wat taps toelopen zodat de onderste takken ook nog voldoende licht krijgen.

Verder zijn de volgende snoeiklussen ook belangrijk om op de agenda van tuinkalender augustus te zetten.

  • Heb jij klimop tegen je muren of schutting zitten? Augustus is de perfecte maand om deze veelvraat te snoeien.
  • In de maand augustus zijn de meeste bessen- en bramenstruiken geoogst en kunnen daarom gesnoeid worden. Alle takken waar vruchten aan hebben gezeten mogen teruggesnoeid worden tot aan de grond.
  • Ook de blauwe regen mag gesnoeid worden, uitlopers kun je snoeien tot zo’n 15 cm terug van het dode hout.
  • Ook de grotere en minder mooie takken van de uitgebloeide Escallonia mogen er deze maand afgeknipt worden. Tot zo’n 5 cm boven de grond.
  • Eind augustus mag je de lavendel snoeien. Je verwijderd de uitgebloeide bloemaren, maar zorgt er wel voor dat er nog voldoende groen overblijft. Oftewel, snoei ongeveer 1/3e van de plant.
  • Knip daarnaast ook de uitgebloeide bloemen van de rozen af én vergeet de geraniums niet. Ook daarvan mag je de uitgebloeide bloemen afknippen en het lelijke blad weghalen.

Beplanting in augustus

Ook in augustus is het goed om te kijken naar je beplanting. Zo kun je vanaf augustus starten met het zaaien van tweejarige planten zoals viooltjes, vergeet-me-nietjes en duizendschoon.

Heb je in april of mei zonnebloem zaden gezaaid? Dan zullen zij deze maand prachtig gaan bloeien! Dat is genieten zeg, veel zomerser dan dit wordt het natuurlijk niet. Juist omdat ze nu enorm hard groeien hebben ze regelmatig water én plantenvoeding nodig. Ook is het slim om ze vast te binnen met touw aan bamboestokken.

Zijn de bloemen van de zonnebloem uitgebloeid? Snijd ze dan af en leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. Je kunt de pitten later in het jaar voeren aan de vogels of de zaden bewaren voor volgend jaar.

Verwijder uitgebloeide bloemen van de planten, dit kost ze anders veel te veel energie plus de planten kunnen zo steeds opnieuw bloemen aan maken. Dit zorgt ervoor dat jij ook langer van je bloeiende border kunt genieten!

Deze maand kun je ook beginnen met het stekken van kuipplanten. Neem kopstekken van zo’n 10 cm en verwijder de bloemen. Haal daarna de onderste bladeren weg en snijd de stek onderaan schuin af met een schoon mes. Plaats de stek in een potje met aarde en geef regelmatig water.

Een blije moestuin in maandkalender augustus

Het is nu tijd om te oogsten in je moestuin! Pak een mand en ga op zoek naar al die heerlijke groenten en fruit die klaar zijn om geplukt te worden. Misschien zijn er sappige tomaten, knapperige wortelen of zoete aardbeien die je kunt verzamelen.

Denk alvast vooruit en zaai wat gewassen die het goed doen in de herfst, zoals wortels, radijsjes en spinazie. Zo ben je straks weer verzekerd van een heerlijke oogst. 

Pluk wat verse kruiden uit je moestuin en gebruik ze om je gerechten op smaak te brengen. Verser dan dit wordt het niet! 

Heb je meer groenten en fruit dan je kunt opeten? Deel ze dan met je buren, vrienden of familie. Niets zo leuk als samen genieten van de oogst! 

Overige tuintips voor de tuinkalender augustus

  • Ververs dagelijks het water in het vogelbadje en verplaats het bad naar de grond. Tijdens droge perioden drinken behalve vogels ook de egels graag een slokje mee.
  • Geniet! Augustus is vooral een zomermaand om te genieten van de tuin en even vakantie te nemen wat tuinieren betreft.

Augustus is een maand om te genieten, te delen en te koesteren. Dus ga naar buiten, laat je tuin tot leven komen en geniet met volle teugen van alles wat deze prachtige zomermaand te bieden heeft. Want in augustus is het leven pas écht mooi! Ook de tuinkalender van september heeft veel te bieden!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Scroll naar boven