Tuinkalender april: Het groeiseizoen begint 

De tuinkalender april: Het wordt warmer, de vogels zingen, en kleurrijke bloemen komen tevoorschijn uit de grond… De lente is er en dat betekent dat we lekker in de tuin kunnen werken. Wat kun je allemaal doen in april om de hele zomer van een prachtige tuin te genieten? Laten we eens kijken! 

tuinkalender april

Tuinkalender april; de start van de lente

April is doorgaans een heerlijke maand om in de tuin te werken. Met de start van de lente zie je overal weer prachtige bloemen tevoorschijn komen en zie je alles weer groen kleuren. Hieronder een overzicht van wat je allemaal kunt doen in de tuin in de maand april.

Border opruimen 

Na de herfst en winter ziet je border er waarschijnlijk wat gehavend uit. Tijd dus voor een grote schoonmaak. 

 • Haal al het onkruid weg uit je tuin. Doe dit regelmatig om te voorkomen dat het zich verspreidt. 
 • Woel de grond voorzichtig los om ervoor te zorgen dat er genoeg lucht bij de wortels van je planten kan komen. 
 • Als je de border hebt opgeruimd, begint het leuke werk: het opnieuw beplanten! Mix bloeiende planten met mooie bladplanten en siergrassen.

Zorg ervoor dat je rekening houdt met de zon, schaduw en halfschaduw. Als extra boost kun je een laagje compost toevoegen voor voeding. Zo geef je je border een frisse start en kun je straks genieten van een prachtige en gevarieerde tuin! 

Hagen, bolbomen en voorjaarsbloemen snoeien (Tuinkalender april)

Als je voorjaarsbloemen hebt, kun je nu de bloemen afknippen. Laat de bladeren wel zitten, zodat ze zelf kunnen afsterven. Snoei overigens niet als het vriest of in de dagen daarna gaat vriezen. Houd het weerbericht dus in de gaten!

 • Als je hortensia’s in je tuin hebt, is het nu tijd om ze flink te snoeien. Een hortensia snoeien is niet moeilijk, zorg er gewoon voor dat je de uitgebloeide bloemen afknipt boven het bovenste paar gezonde knoppen.
 • Lavendel moet twee keer per jaar worden gesnoeid voor een mooie, volle struik. Knip de plant nu tot de helft in, maar zorg ervoor dat je altijd boven het onderste paar blaadjes blijft. In augustus kun je de struik weer terugsnoeien tot een mooi bolletje. 
 • Ook hagen als de Taxus, Liguster en Laurier moeten ook voor het eind van deze maand voor het eerst gesnoeid worden. Daarnaast kun je bolbomen zoals Catalpa’s of Acacia’s ook snoeien.

Pluktuin vol bloemen 

Wil je graag je eigen pluktuin vol bloemen? Lees deze tuinkalender april dan goed door!

Hier zijn enkele soorten die je na 15 april direct in de tuin kunt planten of zaaien. Zorg ervoor dat ze op een zonnige plek staan, dan kun je de hele zomer genieten van prachtige boeketten: 

 1. Leeuwenbekjes 
 2. Reukerwtjes 
 3. Zinnia 
 4. Kosmosbloemen 
 5. Scabiosa 
 6. Ammi majus 

Met deze bloemen kun je straks je eigen boeketten samenstellen en de hele zomer door van kleurrijke bloemen genieten! 

En wil je in augustus genieten van prachtige zonnebloemen in je tuin? Dan is het deze maand de ideale maand om de zonnebloem zaden te zaaien. Wil je ze in een pot of kas zaaien dan kan dat overigens al in maart en zodra de planten dan groot genoeg zet kun je ze in de volle grond zetten.

Het schoonmaken van de bloembakken 

Voordat je je bloembakken opnieuw gaat vullen, is het een goed idee om ze schoon te maken. Hier zijn een paar eenvoudige manieren om groene aanslag en vlekken te verwijderen, afhankelijk van het materiaal van je bloembak: 

 1. Natuursteen of aardewerk: Vul een emmer met warm water en voeg hier wat schoonmaakazijn, soda of groene zeep aan toe. Gebruik een (wc-)borstel om de bloembak grondig te schrobben met dit mengsel. 
 1. Kunststof: Veeg de bloembak schoon met een zachte doek en water met een beetje afwasmiddel. Dit zou voldoende moeten zijn om vuil en vlekken te verwijderen. 

Gebruik geen hogedrukreiniger, schuurpapier of oplosmiddelen, aangezien dat je bloembakken kan beschadigen. 

Door je bloembakken schoon te maken voordat je ze opnieuw vult, zorg je ervoor dat ze er fris uitzien en klaar zijn om weer te stralen met nieuwe bloemen en planten! 

Het planten van bloembollen 

In de tweede helft van april is het perfect om biologische zomerbollen te planten. Denk aan bloemen zoals dahlia’s, gladiolen, lelies, siergember en canna’s.

Als je bloembollen hebt die meerdere jaren in de grond blijven, kun je ze het beste planten in een mengsel van compost en organische meststof voor extra voeding. Zo kunnen ze goed groeien en bloeien gedurende het seizoen. 

Tuinkalender april: aandacht voor het gazon  

In april is het belangrijk om ook je gazon aandacht te geven. Hier zijn een paar tips om je gazon te verzorgen: 

 • Compost toevoegen: Geef je gazon een boost door een dun laagje compost aan te brengen. Dit zorgt voor voeding en verbetert de bodemkwaliteit. 
 • Begin met maaien: Start met het maaien van je gazon. Zet de maaimachine bij de eerste keer op de hoogste stand. Daarna kun je het gras korter maaien. Een ideale lengte voor weinig onkruid en mos is ongeveer 5 cm (of stand 5 op de maaimachine).  
 • Langer gras voor de zomer: Houd er rekening mee dat langer gras beter bestand is tegen de hitte van de zomer. Als je het gras iets langer laat, beschermt dit de wortels en helpt het om uitdroging te voorkomen. 

De moestuin  

In april begint het echt leuk te worden in de moestuin. De planten worden wakker na de winter.

April is hét moment om een breed scala aan gewassen te zaaien en te planten, van knapperige groenten zoals wortels en radijsjes tot kleurrijke bloemen zoals zonnebloemen en viooltjes. Zorg ervoor dat je de juiste diepte en afstand tussen de zaden of zaailingen hanteert voor optimale groei. 

Terwijl je nieuwe planten groeien, groeit helaas ook het onkruid. Neem regelmatig de tijd om ongewenste planten te verwijderen, zodat ze geen kostbare voedingsstoffen en ruimte stelen van je gewassen. 

Controleer ook regelmatig of je planten voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Geef water aan de basis van de planten om verspilling te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de wortels goed worden bereikt. 

Het beste kun je organische meststoffen gebruiken om je planten van extra voedingsstoffen te voorzien en ze te helpen gedijen. Volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen en de gezondheid van je tuin te bevorderen. 

Bescherm gevoelige zaailingen en jonge planten tegen nachtvorst en koude wind door ze ’s nachts te bedekken met tuinvlies of plastic folie. Verwijder de bescherming overdag om de luchtstroom te bevorderen en schimmelgroei te voorkomen. 

Je ziet het, in april hoef je jezelf dus echt niet te vervelen als je groene vingers hebt! Heb jij nog tips voor de (moes)tuin? Lees ook de tuinkalender van mei om je voor te bereiden op volgende maand.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven