4 tips om je tuin klaar te maken voor de zomer

Met de zomer om de hoek (eindelijk!), is het de hoogste tijd om je tuin zomerklaar te maken voor dit mooie seizoen. Je tuin is immers de perfecte plek om te ontspannen, te genieten van het buitenleven en gasten te ontvangen. Een goed onderhouden en sfeervolle tuin daar word je dan ook iedere dag weer blij van. Ik wel tenminste!

In dit artikel deel ik vier handige tips om je tuin helemaal zomerklaar te maken. Van het gebruik van tuinhout tot het plaatsen van schuttingen en het onderhouden van je planten en bloemen, deze tips zullen je helpen om een prachtige buitenruimte te creëren.

tuin zomerklaar maken, tips en adviezen om in de zomer ontspannen in je tuin te kunnen zitten

Zo kan je je tuin zomerklaar maken

Gebruik tuinhout voor een natuurlijke uitstraling

Tuinhout is een veelzijdig materiaal dat ideaal is voor het geven van een natuurlijke en warme sfeer aan je tuin. Tuinhout kan worden gebruikt om een terrasoverkapping, pergola, bloembak of zelfs een tuinmeubel te maken.

Verder is het duurzaam en kan het goed tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor het een ideale keuze is voor buitengebruik. Om daarnaast ook aan het milieu te denken, kies je ook zeker voor duurzaam geproduceerd tuinhout. 

Een van de dingen die slim is om te doen om je tuin zomerklaar te maken is het bestaande tuinhout in het voorjaar een oliebeurtje geven zodat je het hout weer goed beschermt en voedt.

Plaats schuttingen voor privacy en beschutting en maak terassen schoon

Om een gezellige zit te maken is het belangrijk dat je terras schoon is. Alleen vegen is na de winter meestal niet voldoende… ook je tuintegels zal je moeten schoonmaken om al het groen eraf te halen. Maar heb je dit eenmaal goed gedaan? Dan kan je er de hele zomer tegenaan!

Wil je een beetje privacy en windbescherming in je tuin de aankomende zomer? Dan zijn schuttingen onmisbaar. Ze zorgen voor een gezellige sfeer in je tuin en creëren tegelijkertijd een afzonderlijke ruimte.

Er zijn verschillende soorten schuttingen, waaronder houten, betonnen en kunststof. Kies een schutting die past bij de stijl van je tuin en die voldoet aan je wensen op het gebied van onderhoud en duurzaamheid.

Tip: gebruik niet alleen schuttingen ‘om’ je tuin heen, maar kijk ook eens of je een ‘doorkijk’ schutting kan plaatsen om een klein plaatsje af te schermen. Door te variëren met hoogte en deze doorkijkjes te maken zorg je ervoor dat je tuin meer diepte krijgt waardoor deze gezelliger oogt en jij je er lekkerder in thuis voelt als je tuin zomerklaar gemaakt is.

Verzorg je planten en bloemen goed

Om je tuin kleurrijk en levendig te maken, is het van belang om je planten en bloemen goed te verzorgen. Uiteraard is voldoende water belangrijk, maar dat is momenteel geen probleem. Tegen de tijd dat je tuin zomerklaar is en het écht warm wordt moet je wel in de gaten houden dat je de bloemen en planten van extra water voorziet.

Zeker hortensias drinken bakken met water als het zonnig en warm weer is.

Ook voedingsstoffen zijn belangrijk voor de bloemen en planten. Bemest dus niet alleen het gras in je tuin, maar ook de borders zo rond maart en april. Dan weet je zeker dat je er fleurig bij zit in de zomer.

Onkruid verwijderen is helaas een ongoing proces. He is niet zo dat ik je nu kan vertellen dat je dit moet verwijderen en dat je er dan daarna (in de zomer) geen last meer van hebt. Helaas, dit zal je regelmatig moeten doen om je tuin op orde te houden.

Om je tuin op te fleuren en zomerklaar te maken, gebruik je bijvoorbeeld hanging baskets en bloempotten. Kies voor planten en bloemen die goed gedijen in de zomer, zoals lavendel, hortensia’s, petunia’s en zonnebloemen. Door regelmatig te snoeien (in ieder geval in het voorjaar), behoud je de vorm en de gezondheid van je planten en bloemen.

Creëer een gezellige zithoek

Een aangename zithoek is de ideale plek voor een tuin die klaar is voor de zomer. Om te ontspannen en van het mooie weer te genieten, plaats je comfortabele tuinmeubelen, zoals loungestoelen, een tuinbank of een hangmat.

Voor extra comfort, voeg je kussens, dekens én een mooi buitentapijt toe. Op deze manier haal je binnen naar buiten en creëer je een gezellige sfeer die uitnodigt om te onrspannen.

Creëer ook schaduwrijke plekken in je tuin, bijvoorbeeld met behulp van een parasol of een pergola met een schaduwdoek. Dit zorgt ervoor dat je ook tijdens warme zomerdagen kunt genieten van je tuin.

Kijk ook hier even voor nog meer tips over tuinonderhoud.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven