De wintertuin; hoe hou je je tuin in de winter gezellig?

In de winter, vaak beschouwd als een stille periode voor tuinen, liggen er tal van mogelijkheden om van de tuin te genieten, deze gezellig te houden en buiten actief te blijven. Dit artikel biedt inspiratie om je tuin ook tijdens de koudste maanden goed te benutten.

En uiteraard ook om zo goed mogelijk de gezelligheid er in te houden.

tuin winter gezellig maken

Buitenplezier in de winter tuin; zo hou je het gezellig

Verlichting en verwarming om je tuin in de winter gezellig te maken

Creëer een warme, uitnodigende sfeer in je tuin met sfeerverlichting en verwarmingselementen. Het gebruik van lantaarns, lichtsnoeren, parasols met verlichting, terrasverwarmers of vuurplaatsen maakt de buitenruimte zelfs in de winter aantrekkelijk en gezellig.

Je kan bijvoorbeeld een leuke boho parasol onder je overkapping zetten met van die hangende lichtjes erin om deze net wat meer aan te kleden en gezellig te maken zodat de tuin meer sfeer krijgt.

Zelf hebben wij een grote (vaste) bamboe parasol in de tuin staan. Fantastisch in de zomer, maar iik in de winter geeft

Winterzaaien

Probeer winterzaaien, een eenvoudige en kosteneffectieve methode om je tuin aan te vullen met vaste planten. Gebruik melkkannen of andere containers om zaden buiten te laten ontkiemen.

Wintergroenten

De winter betekent niet het einde van tuinieren. Integendeel, het is de ideale tijd om winterharde groenten te planten.

Groenten zoals boerenkool, spruitjes en kool zijn niet alleen bestand tegen vorst, maar smaken vaak zelfs beter na blootstelling eraan. Deze periode is perfect voor het zaaien en oogsten van deze robuuste gewassen.

Dus dikke jas aan en bewegen in dje tuin in de winter. Is ook nog eens goed voor je portemonnee!

Tuinonderhoud in de winter

Gebruik de winter om je tuin en gereedschappen te onderhouden. Het is het ideale moment om je tuingereedschap te onderhouden, je tuinhuisje te organiseren, en je grasmaaierbladen te slijpen.

Deze rustigere periode biedt de perfecte gelegenheid voor onderhoud dat tijdens het drukke groeiseizoen vaak wordt uitgesteld.

Qua blad weten we inmiddels wel dat je dit in de borders het beste kan laten liggen, maar om je tuin in de winter gezelliger te maken én goed voor je gras te zorgen haal je het blad het beste wel van je grasmat af.

Doe-het-zelf tuin projecten, gezellig voor in de winter!

De winter leent zich ook uitstekend voor het ondernemen van creatieve tuin projecten. Dit kan variëren van het bouwen van een tuinladder tot het maken van vogelhuisjes of unieke tuindecoraties. Het is een tijd voor handenarbeid en persoonlijke expressie in je tuin.

Lees ook: 10 low budget tuin ideeën

Vooruit plannen

In de winter heb je trouwens ook volop de tijd om te dromen en plannen te maken voor het volgende seizoen, wat ga jij doen om je tuin nóg gezelliger te maken?

Denk aan het uitstippelen van je tuinruimtes en het bestellen van zaden en zomerbollen. Het is een periode van voorbereiding en anticipatie.

Je tuin in de winter gezellig maken? Start binnen met je zaden

Het zaaien van zaden binnenshuis is een effectieve manier om een voorsprong te nemen op het tuinseizoen. Het biedt een vleugje groen en leven in de donkere dagen.

Door deze activiteiten te integreren in je winterroutine, blijft je tuin een bron van vreugde en activiteit, ongeacht het seizoen. Of je nu binnen of buiten bezig bent, deze ideeën bieden tal van manieren om van je tuin te genieten, zelfs als het kwik daalt.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven