Tuin voorjaar klaar maken; dit kan je doen zodra het voorjaar begint

Wil je ook je tuin voorjaar klaar maken zodra het zonnetje tevoorschijn komt? Goed idee! Dit is namelijk het moment om aan je tuin te beginnen en het tuinieren weer op te pakken. Zo kan je straks met ene prachtige tuin de zomer in en lekker genieten!

tuin voorjaar klaar maken, 7 tips om goed van start te gaan met tuinieren in het voorjaar

Tuin voorjaar klaar maken; 7 tips

Met onderstaande tips kan je alvast aan de slag in je tuin. Heerlijk nu het weer wat lekkerder weer begint te worden, toch?

1. Het gazon: maaien, bemesten, verticuteren en opnieuw inzaaien

De voorjaarsschoonmaak begint met het voorzichtig harken van het gazon. Zo worden bladeren en takken verwijderd.

Daarna volgt tijdens de tuin voorjaar klaar maken de eerste maaibeurt om de groei van de gazonplanten te stimuleren en de vertakking van de wortels te bevorderen.

De derde stap is verticuteren met een speciale verticuteerhark- of machine. Dankzij deze beluchtingstechniek wordt het groen bevrijd van mossen en onkruid en kunnen licht, lucht, water en voedingsstoffen weer doordringen tot de wortels van het gras. 

Expert tip – Verticuteren komt van de Engelse omschrijving ‘vertical cut’, dus het verticaal bewerken van het gazon waardoor de viltlaag verwijderd wordt. Wil je het helemaal goed doen, bemest het gazon dan na het verticuteren met een verticuteermix van WOLF-Garten of ander merk zodat de grond extra vruchtbaar en gezond is.

ps. heb je geen kalk gestrooid in het najaar? dan dient dat in het vroege voorjaar nog te gebeuren, nog vóór de eerste maaibeurt!

2. Bloembedden schoonmaken en losmaken

Haal eerst de bladeren en dode plantenresten weg, bijvoorbeeld met de kleine bladhark. Vervolgens wordt het onkruid met zijn wortels verwijderd, zodat het niet snel weer begint te groeien. Een belangrijke taak tijdens het voorjaar klaar maken van je tuin en voorbereiden van je vlindertuin.

De plantenresten kunnen bij het losmaken van de grond direct worden ingewerkt, waardoor de grond op natuurlijke wijze wordt bemest.

Expert tip: Het is beter om in het voorjaar niet diep te spitten, zodat de bodemorganismen niet te veel worden aangetast. Is de grond heel erg hard? Maak deze dan eerst heel voorzichtig los met deze schoffel zodat de grond toch kan ademen en voedingsstoffen op kan nemen.

3. Bomen en heggen snoeien bij voorjaar klaar maken van tuin

Veel soorten bomen en hagen moeten nu ook gesnoeid worden. Dit helpt hen om in het voorjaar krachtig uit te lopen. Het beste is om dit na IJsheiligen te doen, wat dit jaar tussen 11 en 15 mei valt. De kans dat het daarna nog gaat vriezen is erg klein.

Expert tip: Denk aan verschillende snoeitijden. Sommige soorten, zoals abrikozen of pruimen, moeten niet in het voorjaar worden gesnoeid. Het is ook een goed idee om met het snoeien van veel hagen te wachten tot juni.

Maar een lavendel bijvoorbeeld kan al wel uitstekend gesnoeid worden.

4. Tuin voorjaar klaar maken; vergeet de vijver niet!

In de vijver kunnen plantenresten zich aan de oppervlakte verzamelen, wat de waterkwaliteit negatief kan beïnvloeden wanneer het naar de bodem zakt.

Zorg er in het voorjaar dus voor dat bij het klaar maken van de tuin ook bladeren en ander bladafval in en rondom de vijver verwijderd worden. Dit kan met een vijverstofzuiger of met een schepnet.

Tevens moeten nu de filters en pompen worden gereinigd en de UV-lampen worden gecontroleerd. Vul tot slot de vijver aan met schoon, vers water.

5. Schoonmaken van terrassen, balkons, paden en trappen

Naast het groen, moeten ook de verharde oppervlakken zoals terrassen, balkons, paden, trappen en opritten worden opgeknapt. Dit is ook echt een klusje dat hoort bij het voorjaar klaar maken van je tuin. Want als de zon gaat schijnen wil je graag snel gebruik maken van je tuin en genieten, toch?

Sterk vervuilde oppervlakken kunnen met bezem en schrobber worden gereinigd. Zo heeft de WOLF-Garten multi-star® serie sterke basisstelen waarop je een bezem en reinigingsborstel kan klikken. Deze serie bestaat al meer dan 35 jaar en is uitgebreid met het e-multi-star™-systeem, als het elektrische en energiebesparende antwoord op apparatuur die op benzine of olie werkt.

WOLF-Garten voegt aan dit e-multi-star™-systeem nu een reinigingsborstel op accu met twee extra opzetstukken toe. Deze maken het schoonmaken van vloeren, voegen en kanten super eenvoudig.

De elektrische reinigingsborstel is geschikt om het terras en stenen vloeren zowel droog als nat te reinigen. Op de borstel kunnen twee handige, motorloze opzetstukken geklikt worden: een voegen- en onkruidkrabber of een kantensnijder.

Experttip: Bijzonder hardnekkig vuil kan effectief worden verwijderd met een hogedrukreiniger. Voorzichtigheid is echter geboden bij de reiniging van houten terrassen of zandsteen! Maak hier de moslaag, die zich in het koude seizoen heeft afgezet, liever los met een borstel en wat water.

Groene aanslag verwijderen kan ook met deze tips.

6. Tuinhuisje, garage en serre opruimen

Opruimen is hier, net als in huis, een goede basis. Want als je ruimte creëert, is het makkelijker schoonmaken. Net als een voorjaarsschoonmaak in huis maak je hier dus ook in het voorjaar je tuin klaar door op te ruimen in je tuinhuis.

Na een basisreiniging van het interieur van je tuinhuisje door vegen en stofzuigen is een stoomreiniger een goede oplossing voor hardnekkige vlekken. De muren kunnen snel worden ontdaan van spinnenwebben en vuil met een bezem of ragebol. Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het ook een goed idee om de deuren en de garagedeur te onderhouden.

Expert tip: Controleer de dakgoot en regenpijp op verstoppingen. Met een speciale dakgootreiniger kunnen bladeren en vuil grondig en eenvoudig worden verwijderd.  Met een telescoopsteel wordt het bereik vergroot en heb je geen ladder nodig om bij de dakgoot te kunnen.

Ook handig voor het wassen van ramen nadat je je tuin voorjaar klaar gemaakt hebt.

7. Tuingereedschap en meubilair

Last but not least verdient ook het tuingereedschap een opfrisbeurt en moet het worden onderhouden en zo nodig gerepareerd voordat het tuinseizoen begint. Hetzelfde geldt voor het tuinmeubilair, dat nu grondig moet worden schoongemaakt tijdens je tuin voorjaar klaar maken.

Zo zijn de tuin en de buitenruimte weer in topvorm, net op tijd voor de eerste zonnige dagen – de zomer kan komen en jij kan lekker met een kop koffie op het terras!

Wanneer je tuin voorjaar klaar maken?

Het is een beetje afhankelijk van het weer maar in principe ga je in maart en april aan de slag om je tuin voorjaar klaar te maken.

In het kort nog even de to do lijst voor het voorjaar klaar maken van je tuin

 • Kalk strooien
 • Onkruid verwijderen
 • Blad opruimen
 • Eerste keer maaien
 • Borders schoonmaken
 • Verticuteren gazon
 • vijver schoonmaken
 • Snoeien van planten
 • Eventueel bemesten planten
 • schoonmaken terrassen
 • Onderhouden tuinmeubilair
 • Schoonmaken tuinhuisje

Is je tuin voorjaar klaar maken afhankelijk van het type tuin?

Nee.

Alle tuinen hebben een opknapbeurt nodig in het voorjaar. Of je nu een moderne tuin hebt of een bostuin, de een heeft misschien wat meer werk dan de ander. Maar alle tuinen hebben wat onderhoud nodig. Dus ook op het moment dat het voorjaar is en je je tuin klaar mag maken voor de zomer.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven