Tuin tegels schoonmaken; tips

Of we nu willen of niet: tuin tegels worden vies en schoonmaken is zo nu en dan een must. Je ontkomt er niet aan om ze zo af en toe even grondig schoon te maken als je wilt blijven genieten van de charme van de tuin tegels.

Want je kunt een mooi terras aanleggen, maar het ook mooi houden is een ander verhaal. Maar hoe reinig je je tegels in de tuin nu het beste?

tuin tegels schoonmaken, tips voor een goede schoonmaak

Zo maak je vieze tuin tegels schoon

Vieze tuin tegels kan je schoonmaken op meerdere manieren, die we hieronder bespreken. Omdat ieder type tegel zijn eigen kenmerken heeft, moet je even opletten welke manier van reinigen wel of niet bij jouw type tegel kan.

Raadpleeg eventueel de fabrikant of verkoper om zeker te zijn of iets wel of niet kan. Het zou toch jammer zijn als je tegel juist lelijk wordt door het schoonmaken!

Schoonmaken van tuin tegels: hoe doe je dat?

Je kunt zomaar in het wilde weg met een sopje of de hogedrukspuit aan de gang gaan, maar misschien is het toch beter om eerst even stil te staan bij de manier waarop je de tegels in je tuin moet gaan schoonmaken!

  • Handig tuingereedschap kan zeker van nut zijn. In dit geval zorg je voor een bezem en veeg je je terras of tuinpad daarmee eerst goed schoon! Zo verwijder je al een deel van de viezigheid.
  • De volgende stap kan het schoonmaken met water zijn. En indien nodig en mogelijk kan er ook gebruik gemaakt worden van een sopje. Of je dat ook moet willen als we duurzaam bezig willen zijn, is de vraag. Maar daarover straks meer.
  • Bedenk dus welk sopje je wilt gebruiken. Kies het liefst voor een manier die het milieu zo min mogelijk belast.
  • Is de aanslag heel erg, dan kan een hogedrukreiniger in sommige gevallen nog uitkomst geven. Alleen moet je hierbij wel opletten, want niet iedere tegel kan tegen de hogedrukspuit! Zo kan de coating van bepaalde tegels hierdoor lelijk worden. Weet je niet of het wel of niet kan? Informeer bij de winkelier of fabrikant. Of probeer het voorzichtig uit bij een stukje van een tegel die niet opvalt.

Betonnen tegels schoonmaken

Heb jij mooie betonnen tuin tegels liggen? Je kunt ze reinigen met groene zeep! Je kunt dit regelmatig gebruiken, want de zeep beschadigt de betontegels niet.

Met groene zeep en lauwwarm water heb je alles wat je nodig hebt voor het schoonmaken van je betonnen tuin tegels. Meng het water en een klein beetje groene zeep. Dit sopje kan je met een doek over je tegel heen wrijven. Neem hier bijvoorbeeld een microvezeldoekje of een borstel voor.

Is alles schoongewreven, dan spoel je even na. Dit doe je het beste ook met lauwwarm water. Je maakt het helemaal af door als laatste de betonnen tuin tegels na het schoonmaken te drogen met een schone doek.

Keramiek tuin tegels schoonmaken

Keramische tegels zijn heerlijk onderhoudsvriendelijk. Dat is toch maar weer mooi meegenomen! Meestal heb je bij keramiek tegels al genoeg aan warm water. En ook fijn: je kunt zelfs gewoon je dweilstok hanteren!

Duurzaam schoonmaken van je tuin tegels

Natuurlijk is het fijn om duurzaam in je tuin bezig te zijn. En dan denken we dus niet alleen aan onze portemonnee, maar ook (of vooral) aan het milieu.

Sop is in principe nooit goed voor het milieu. Natuurlijk zitten er grote verschillen tussen de verschillende schoonmaakmiddelen. Maar nog beter kan je ervoor kiezen om alleen met water schoon te maken.

Je moet dan wel even goed borstelen, want er is immers geen sop die al een deel oplost. Maar: wist je dat algen warm water niet fijn vinden? Dus gewoon met warm water de tegels schoonmaken kan zomaar genoeg zijn.

Wel of niet de tuin tegels schoonmaken met azijn

Als eerste: azijn bestaat als natuurazijn en als schoonmaakazijn. Bij schoonmaakazijn hebben we het over een synthetisch product en dit doodt dus gewoon het levende organisme! Het kan zelfs jouw gezondheid kwaad doen als je het inademt. Gebruik NOOIT schoonmaakazijn in je tuin.

Natuurazijn is wel een natuurproduct. Maar ook natuurazijn kent zijn nadelen. En mag alleen in bepaalde gevallen in de tuin gebruikt worden. Daarnaast tast azijnzuur kalk aan, dus ook de kalk in je tegels!

Er zijn middelen op de markt met azijnzuur om te gebruiken voor de verharde delen van je tuin. Hierbij moet je natuurlijk wel de gebruiksaanwijzing goed opvolgen. Het RIVM waarschuwt dat het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag een risico kan vormen voor zowel het milieu als de mensen zelf!

Dus als je het ons vraagt… gebruik géén azijn bij het schoonmaken van je tuin tegels.

Een alternatief is eventueel deze ecostyle terrasreiniger

Groene aanslag van tuin tegels verwijderen

Er zijn meerdere manieren om de groene aanslag te verwijderen van je tegels. Indien je tegels ertegen kunnen (let hier echt goed op!) kan je met een hogedrukspuit aan de slag gaan.

Zijn jouw tegels tegen deze harde waterstraal bestand, dan is het vanuit milieuoogpunt een fijne optie, want je gebruikt zo immers geen schadelijke schoonmaakspullen. Zorg er wel voor dat de hogedrukspuit niet al te hard zijn werk doet. Want dat vindt geen enkele tegel leuk en ook de voegen kunnen er niet zo goed tegen.

Als je tegels er sowieso niet tegen kunnen, dan moet je toch iets anders bedenken. Gebruik nooit chemische schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van je tuin tegels. Het helpt inderdaad wel tegen de aanslag, maar ook je tegels worden aangetast (en dan hebben we het nog niet eens over de natuur…).

Goed schrobben met warm water, zoals al eerder gemeld, is een optie. En vaak is het ook nog zo dat zodra de zon goed gaat schijnen de groene aansalg vanzelf weer verdwijnt.

Zwarte aanslag van tuin tegels schoonmaken

Er kan een zwarte aanslag op je tegels zitten. Misschien heb je je weleens afgevraagd waar dat dan vandaan komt?

Dit zijn gewoon roetdeeltjes die aan je tegel vast zijn gaan zitten. Door dit as hebben algen en mossen voeding op je tegels zitten!

Ben je eindelijk klaar met het verwijderen van de groene aanslag en dan blijkt er nog een zwarte laag over te blijven. Dat is echt hinderlijk. Ook zwarte aanslag kan te verwijderen zijn zoals hierboven omschreven.

Voorkomen is beter dan…

Groene en zwarte aanslag voorkomen is natuurlijk nog beter dan het schoonmaken ervan. Door je tegels goed te onderhouden en dus regelmatig schoon te maken, geef je de groene aanslag minder kans. Het kan ook helpen om je terras zo droog mogelijk te houden.

Zie je dat er altijd vocht/water op je terras blijft staan? Kijk dan eens naar mogelijkheden om dit te veranderen. De zon droogt uiteraard veel. Maar ook even slim nadenken over het afvoeren van regenwater kan een goed idee zijn.

Hardnekkig vuil

Er zijn speciale middelen om je tegels schoon te maken. Helaas zijn deze vaak wel een stuk agressiever. Kom je er helemaal niet meer uit, dan zijn er ook professionals die voor je aan de slag gaan.

Zij weten niet alleen precies hoe ze het moeten aanpakken, maar hebben hier ook de juiste apparatuur voor. Uiteraard zit hier een prijskaartje aan, maar het scheelt jou dan wel weer een hoop frustratie. Ook bij laten doen kan je kiezen voor duurzame manieren van je tuin tegels schoonmaken.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven