Je toilet opknappen? Kosten, inspiratie en nog veel meer!

Een toilet renovatie klinkt enorm heftig, zeker als je all in gaat. Maar eigenlijk kan dat allemaal best wel meevallen. Het hangt er natuurlijk van af wat je allemaal wilt laten doen en wat je eventueel zelf tijdens de renovatie kan uitvoeren. Ik laat je graag zien hoe wij ons toilet hebben opgeknapt en wat de kosten zijn.

Ik neem je mee in de renovatie van ons toilet, welke keuzes je kan maken en geef je graag nieuwe toilet renovatie ideeën en voorbeelden. Verder vertel ik je wat we hebben laten doen en wat we zelf hebben gedaan om het toilet op te knappen. En natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jij ervan vindt!

Toilet renovatie: van simpel naar uniek

Is jullie toilet aan een opknapbeurt toe? Dan biedt dit blog je volop inspiratie en ideeën om er een super mooi toilet van te maken. En dat alles natuurlijk op basis van onze eigen all in toilet renovatie hier in huis.

Hoe ons toilet er nu uitziet? Verderop in dit blog zie en lees je alles. Maar in het kort: ik heb donkere muren gecombineerd met prachtige eiken planken van Colibri Oak, mooie landelijke binnendeuren en een mooie waskom. Daarachter zit een heel opvallend behang.

Een en ander staat garant voor een persoonlijke en chique sfeer in ons opgeknapte toilet welke de nodige reacties uitlokt bij onze visite 😉 .

Hieronder lees je meer over de gebruikte materialen en producten.

Van simpel wit/grijs naar bijzonder persoonlijk

Het oorspronkelijke toilet was oké, maar verre van bijzonder. Witte tegels met een grijs adertje erin op de wand. Een lelijke tegelvloer op de grond en radiatorleidingen die door heel het toilet heen lopen over de muren en een simpele toiletrolhouder. Niet echt een basis om iets moois van te maken. Het enige voordeel was dat er al een hangtoilet in zat.

De wc pot moest sowieso vervangen worden want die kreeg ik met geen mogelijkheid meer schoon. En om nu de rest van mijn leven met een vieze wc pot van vorige bewoners te zitten? No thanks.

De renovatie van ons toilet zou dus behoorlijk worden, maar moest wachten totdat we ook de woonkamer, de keuken en de bijkeuken gingen verbouwen. Aangezien het toilet in de bijkeuken zit, alle plafonds doorlopen en ook alle muren in de bijkeuken op dezelfde manier betegeld waren als het toilet, wilden we alles in één keer aanpakken.

toilet renovatie tips

Renovatie voorbeelden van ons toilet

Hierboven zie je ons oude toilet. Op zich ‘redelijk’ maar niet wat ik in mijn hoofd had voor de toekomst. Aangezien het een redelijk groot toilet is, is de foto gemaakt vanuit 2 verschillende hoeken. En datzelfde heb ik gedaan na de renovatie. Check hieronder!

Tegels verwijderen of laten zitten?

Ik wilde geen tegels in het toilet, maar de muren schilderen. Maar er zaten al wel tegels. Wat te doen?

In de bijkeuken hebben we alle tegels van de wanden gehaald, maar met betrekking tot het toilet hebben we met de stucadoor besloten dat hij over de tegels heen zou stuccen. Daar was nog net genoeg ruimte voor en het scheelt sloopwerk.

Daarnaast was er de kans dat we de muren zouden beschadigen met slopen en dat de kosten van het stucwerk in het toilet daardoor zouden toenemen.

Om te beoordelen of dat er over de tegels heen gestuct kan worden is het belangrijk om te checken of je ruimte over hebt bij de kozijnen van bijvoorbeeld je binnendeur. Bij ons was dat nog net genoeg, en de stucadoor moest sowieso in het toilet aan de slag.

We hebben er namelijk zelf een geïsoleerd plafond in gemaakt met spotjes en we wilden wat leidingwerk verleggen.

toilet renovatie eiken planken en waskom

Op de plaats waar het urinoir zat hebben we nu een prachtige waskom staan op mooie eiken houten planken die we op maat hebben besteld.

toilet opknappen en muren schilderen

Muren in het toilet schilderen

Zo gezegd zo gedaan. Nadat het plafond dicht was en we de leidingen verlegd hebben (samen met loodgieter) kon de stucadoor aan de slag met de toilet renovatie en het stucwerk. Dat is in een middagje gepiept.

Daarna hebben we het ruim twee weken laten drogen en toen heb ik alle naden van de muren afgekit. Vervolgens kon ik de muren gaan schilderen. Ik had nog betonlook verf over van de woonkamer en die wilde ik ook graag in het toilet, scheelt ook weer in de kosten. En het leek me een prachtige combinatie met de eiken houten planken.

De muren heb ik eerst tweemaal geschilderd met de betonlook verf. Daarna heb ik er echter nog een goede coating overheen gedaan. Namelijk dezelfde coating als ik gebruikt heb voor de afwasbare muurverf bij de keuken achterwand.

Deze coating (Trae Lyx Natural Finish) heb ik 3x aangebracht. Best een klus, maar het werkt top! Nu kan ik de muren gewoon goed schoonmaken, net als met tegelwerk.

toilet renovatie fotobehang

Fotobehang in het toilet

Al jaren liep ik met dit fotobehang in mijn hoofd. Heel graag wilde ik dit ergens in huis doorvoeren en waar past het beter dan in het toilet? Een vintage plaatje van een rokende drinkende vrouw met krulspelden in op het toilet haha. In het zwart wit past dit uitstekend bij de zwarte muren dus de keuze was zo gemaakt!

Het aanbrengen van het fotobehang vond ik nog best lastig. Je werkt in een redelijk kleine ruimte en we wilden natuurlijk het beeld van de foto zo mooi mogelijk centraliseren. Omdat er ook eiken houten wandplanken zouden komen met een waskom was het even rekenen en meten, maar ik ben ontzettend tevreden met het resultaat.

tiolet opknappen

Eiken houten wandplanken op maat

De keuze voor eiken houten wandplanken als wastafelblad was ook snel gemaakt. Om een mooie mix van chique en natuurlijke materialen te krijgen is de toevoeging van hout in het toilet onmisbaar vind ik.

Ik vond de prachtige eiken wandplanken online. Je kan bij Colibri Oak heel eenvoudig met de configurator op de site de wandplanken samenstellen. De breedte en diepte van de plank is te bepalen, maar ook of je een golvende kant wilt aan een (of twee zijdes) en of de plank behandeld moet worden.

Ik heb ervoor gekozen om twee wandplanken te plaatsen, waarbij op de bovenste eiken plank de waskom komt en op de onderste plank ruimte is voor handdoekjes en toiletpapier. Er moet nog een mooi mandje komen voor wat vrouwelijk spul én de loodgieter moet de kraan nog aansluiten, daar wachten we al 6 maanden op 🙂 .

fotobehang toiletrenovatie

Door de golvende kant hebben de wandplanken een heel natuurlijke uitstraling. En omdat ze met blanke lak behandeld zijn is het ook niet zo erg als er wat water gemorst wordt als de kraan aangesloten is.

Tips voor toilet renovatie

Ik wil je nog graag een paar tips geven waar je over na kan denken als je zelf het toilet wilt gaan opknappen. Wij hebben ervoor gekozen om een automatische kraan te installeren. Zo eentje waar je je handen onderhoud en die automatisch begint te lopen en ook weer uit zichzelf stopt.

Super fijn dat je niet vanaf het toilet komt en met je (nog vieze handen) de kraan open hoeft te doen.

De volgende tip is een bewegingsmelder! We hebben de schakelaar vervangen door een dicht kapje en een bewegingsmelder neer gezet. Zodra je de deur van het toilet open doet gaat de lamp aan en als je klaar bent gaat hij ook weer vanzelf uit. Hygiënischer kan bijna niet.

Kies je een nieuw toilet? Check dan even dit blog over de voor- en nadelen van een zwart toilet. Just to be sure. Wij hebben zelf gekozen voor mat wit sanitair.

Toilet zelf opknappen of renovatie all in uitbesteden?

Allereerst is het slim om te bedenken hoe je jullie toilet wilt opknappen. Wil je graag nieuwe tegels in het toilet, of wil je juist de renovatie zo goedkoop mogelijk houden en eigenlijk alleen maar wat accessoires vervangen?

Ga je voor een all in toilet renovatie (die vaak natuurlijk meer kost), of wil je wel alles aanpakken maar ga je een deel van het opknappen zelf doen? Wij hebben een gezonde mix gehad van werkzaamheden uitbesteden en werkzaamheden zelf oppakken.

Het scheelt natuurlijk een hoop geld als je bepaalde werkzaamheden zelf uit kan voeren. Dat is voor ons dan ook vaak het eerste uitgangspunt. Kunnen we het zelf? Dan doen we het zelf. Het geld dat we overhouden omdat we niet alles uitbesteden kunnen we weer ergens anders aan besteden. Tenslotte hebben we nog wensen genoeg.

Ook al is het toilet over het algemeen geen grote ruimte, op het moment dat je alle werkzaamheden uitbesteed dan ben je best wel wat geld kwijt voor een toilet renovatie.

Wat zal een toilet renovatie kosten als je het laat doen?

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar besteed je de sloopwerkzaamheden uit, laat je een wandcloset plaatsen en nieuwe tegels zetten? Denk er dan aan dat de kosten voor een all in toilet renovatie zomaar op kunnen lopen tot wel € 5000,00. Maar je kan je toilet ook opknappen voor € 1000,00 als je wilt.

Het is dan ook lastig om echt een exacte schatting te geven voor de kosten van een toilet renovatie als je nog geen beeld hebt van wat er allemaal moet gaan gebeuren.

Ga je de werkzaamheden allemaal uitbesteden? Maak dan eerst eens een wensenlijst van wat je allemaal wilt renoveren en opknappen in je toilet. Zoek naar toilet voorbeelden op Pinterest, maak een moodboard en ga op die manier met al je ideeën voor het opknappen van je toilet naar een aannemer. Zo kan je ook een goede prijsindicatie verwachten.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven