Metamorfose van een kinderkamer naar een tienerkamer voor een meisje

Een nieuwe tienerkamer voor je meisje! Eindelijk is het zover, je dochter wil van haar kinderkamer af en wil graag een tienerkamer. Hoe pak je dit aan? Wat ‘moet’ er veranderen om een leuke tienerkamer te maken en welke inrichting past daarbij? We nemen je mee!

Project: de tienerkamer voor een meisje

Het zijn de leukste projecten om in huis aan te pakken vind ik. Metamorfoses. Het liefst rommel ik dagelijks in huis en verander ik iedere keer weer wat. Zelfs van een kleine aanpassing kan ik al blij worden, herken je dat?

tienerkamer voor een meisje

Zo ook van het veranderen van de slaapkamers van de kinderen. Dat was overigens dit keer hoog tijd. Lotte haar kamer onderging een metamorfose van kinderkamer naar tienerkamer voor een meisje. Ik laat je zien wat je kan doen, en geef je ook tips om de metamorfose zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wanneer ga je aan een tienerkamer beginnen?

Dit is voor iedereen een eigen keuze, maar meestal past het in de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan. Er verandert zoveel in hun leven en daar hoort ook vaak een andere slaapkamer bij.

Vanaf het moment dat ze naar de middelbare school gaan wordt er meer gechild met vriendinnen. Het echte spelen is er vanaf. Dus mag de tienerkamer ook aan andere voorwaarden voldoen.

Daarnaast wordt de slaapkamer ook vaak gebruikt als plek om te gaan studeren. De inrichting van een tienerkamer voor een meisje (of jongen) heeft dus echt andere uitgangspunten qua gebruik dan de kinderkamer.

Geen kinderlijk gedoe meer, maar een hippe stoere kamer waar een tiener (lees: aanstaande puber) aan toe is.

tienerkamer metamorfose vanaf een kinderkamer, met deze tips gaat dat lukken

Van kinderkamer naar tienerkamer meisje

Zoals je hierboven ziet is de tienerkamer van onze dochter echt aan een opknapbeurt toe. Het nieuwe matras is dan ook het enige dat met zekerheid blijft. Eigenlijk kan je het geen kindermatras meer noemen, het beste matras heeft de juiste maat voor twijfelaar bedden, zoals bijvoorbeeld deze van de OTTO. Heel handig, want ze krijgt bijna ieder weekend een vriendinnetje te logeren.

Maar de rest van haar kamer is oud. Met meubilair van jaren geleden. Ze wilde al tijden wat anders, maar ik had qua indeling nog niet helemaal zicht op wat nu slim zou zijn bij dit grote matras. Soms is het goed om de ruimte dan een tijdje op je in te laten werken voordat je overhaast vanalles aanschaft (tip 1).

Het is dus een tijd een rommeltje geweest op haar kamer. En dat is nog zacht uitgedrukt.

Hierboven zie je hoe het er de laatste tijd uitzag. Duidelijk toe aan verandering; afscheid nemen van kinderbedden, rommelige kasten en plaats maken voor een bureau en meer overzicht.

Meisjes, veranderende smaken en hun tienerkamer

Naarmate je kind ouder wordt verandert ook hun smaak en gevoel voor inrichting. Dat geldt voor jongens én meisjes, alleen bij meisjes komt dat meer tot uiting. Een meisje zal meer belang hechten aan doorvoeren van haar eigen smaak in de tienerkamer dan een jongen.

En dat betekent ook dat je er rekening mee moet gaan houden dat deze smaak ook nog wel eens kan veranderen. Ga jezelf maar na. Als je een beetje op mij lijkt dan hou je ook van veranderen en rommelen in huis en weet je ook wat daar de consequenties van zijn.

De basis en het kleurgebruik zijn belangrijk, tip 2

De basis van de meisjes tienerkamer is je uitgangspunt. Een rustige basis met neutrale wit, beige-, grijs- of aardetinten zorgt ervoor dat je eenvoudiger veranderingen door kan voeren. Je bent hiermee dus een stuk flexibeler dan bijvoorbeeld met een felgele muur.

Door het kleurgebruik ‘eenvoudig’ te houden (wat overigens níet wil zeggen dat het persé wit moet zijn), kan je de accessoires het werk laten doen.

tienerkamer kast

Meubels in de tienerkamer, dit is onmisbaar

Uiteraard kan je voor complete tienerkamers kijken als je dat wilt, maar je kan ook ‘overal en nergens’ shoppen met je meisje om zelf een leuke kamer samen te stellen. Vaak wordt een kamer meer ‘eigen’ als je hem zelf samenstelt.

Uitgebreide garderobekasten

Natuurlijk heb je een uitgebreide kast nodig waar alle kleding in kan. Als jij denkt dat jouw dochter veel kleren had toen ze jonger was, dan wacht maar totdat je ziet wat je tiener dochter allemaal aan kleding gaat verzamelen.

Hou er rekening mee dat er in de kast wellicht nog meer opgeborgen moet worden dan alleen kleding. Denk bijvoorbeeld aan sportspullen voor school, maar ook spelletjes en knutselspullen. Of beddengoed, ook dat moet je ergens kwijt toch? Zorg dus ook voor goede kinderkamer verlichting zodat alles in de kast goed vindbaar is.

tienerkamer meisje

Ladekastjes

Een kastje met lades; voor ondergoed en sokken, maar ook voor schoolspullen en alle kleine ‘hebbedingen’ die een puber meisje nog op haar tienerkamer bewaard.

leuk bureau voor de tienerkamer van een meisje zelf maken

Een bureau

Uiteraard is ook een bureau onmisbaar op de tienerkamer van jouw meisje. Je kan voor een kant- en klaar bureau kiezen, maar omdat wij de volledige ruimte in haar vrij kleine kamer goed willen benutten hebben we zelf een bureau gemaakt, hier lees je hoe.

1acc4b1f49ff22d5c7945ff60d1ecadc
Bron: Pinterest mamaliefde

Kan je bureau niet zo diep worden omdat dat niet past in de slaapkamer van jouw tiener, dan is bovenstaande ook een prima optie. Zo heb je een bureau en kaptafel ineen.

zelf een kaptafel maken voor de tienerkamer van een meisje

Een kaptafel

Naarmate meiden ouder worden vinden ze het ook fijn om een grote spiegel op hun kamer te hebben met een kaptafel erbij. Die kaptafel kan je natuurlijk op allerlei manieren inrichten, van klein tot groot.

Vanwege het ruimtegebrek in de tienerkamer van ons meisje hebben wij ervoor gekozen om alleen een plank te hangen onder de spiegel. Zo kan ze toch de nodige spulletjes op de plank kwijt en de rest ligt in een van de lades van haar ladekastje.

De spiegel is een erfstuk van mijn ouders. Niet duur, of speciaal, maar toch een mooi aandenken in de nieuwe tienerkamer van onze dochter. Hij mag alleen nog een ander kleurtje krijgen.

Gebruik van roomdividers

Heb je juist een tienerkamer waarin jouw meisje veel ruimte tot haar beschikking heeft, dan is het heerlijk om met roomdividers te werken. Het geeft geborgenheid en je kan de ruimtes deels functioneel van elkaar scheiden.

Tienerkamer meisje; de accessoires

Zoals ik hierboven al had aangegeven is het slim om te werken met neutrale kleuren voor een basis die veranderingen aan kan. Met accessoires doe je de rest.

Zo kan je bijvoorbeeld met een paar leuke opbergmanden, een opvallend dekbed of bijzondere sierkussens in de kamer al snel een bepaalde sfeer creëren. Kies deze accessoires in de kleur waar jouw meisje gelukkig van wordt en je hebt al een heel andere uitstraling in de tienerkamer.

En wat dacht je van lampjes? Zoals je hieronder ziet is dit gelijk een grote sfeermaker.

45c17907f66379d1180a6e0746475b51
Bron: Pinterest Homedeco

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven