Hoe richt ik mijn thuiskantoor in? Tips en adviezen voor een fijne werkplek

Werk jij nog steeds veel van huis uit, of begin je misschien voor jezelf? Dan is het heel fijn om een goede werkplek te hebben in huis. Daarnaast is een heus thuiskantoor inrichten ook nog eens leuk om te doen.

thuiskantoor inrihten, tips en adviezen

Thuiskantoor inrichten; waar mag je aan denken?

Je kan natuurlijk gewoon op je keukenstoel aan de keukentafel gaan zitten, maar dat werkt niet prettig. Alleen al je lichaamshouding zal niet perfect zijn, maar een eigen werkplek is ook veel praktischer én als je ook nog eens gewoon een eigen kamer hebt, heb je veel minder afleiding!

Hoe richt je je thuiskantoor in? Dat lees je hier!

1. Waar maak je je werkplek?

Het inrichten van je thuiskantoor is één ding, maar waar je dat gaat doen is weer een heel andere.

Je kunt overal een bureau neerzetten, maar even nadenken wat de ideale plek is, is wel slim. Heb je de keus om echt een kamer in te ‘pikken’, zeker doen!

Dan kan je immers beter je concentratie bewaren en als er andere mensen thuis zijn ongestoord verder werken.

Daarnaast kan je daar meteen alles goed bij elkaar en overzichtelijk opruimen. Dat werkt wel zo prettig. Werken er nog meer mensen thuis? Dan is het ook goed om daar even over na te denken.

Kunnen jullie wel bij elkaar zitten of is dat toch niet handig? Moet iemand vaak bellen of online vergaderen, dan is het niet handig als je geen eigen werkplek hebt.

Zo hebben wij thuis een groot kantoor aan huis. Heel fijn, ook met inrichten een verademing. Meestal werk ik hier alleen, maar op vrijdagochtend is mijn man thuis en dan zijn we samen. Op zich heel gezellig, en ruimte genoeg, maar als hij de hele ochtend zit te bellen is dit toch niet echt praktisch.

2. Een goed bureau en bureaustoel

Uiteraard valt of staat alles met je bureau én je bureaustoel. Dat is natuurlijk je feitelijke werkplek en meteen ook waar je het meest moet letten op de ergonomie.

Kies een bureau én een stoel die voor jou zo afgesteld kunnen worden dat je geen lichamelijke klachten krijgt.

Let dus op de hoogte van het bureau en hoe het zich verhoudt ten opzichte van je bureaustoel. Het is aan te bevelen dat je je stoel kunt verstellen.

Als je achter je bureau zit, moet je allebei je handen op het blad leggen. Als je ellenbogen en armen een rechthoek vormen, dan is de hoogte goed.

3. Een fijne werkplek is licht

Probeer een plek te vinden waarbij je zoveel mogelijk het daglicht kunt benutten. Hier kan je rekening mee houden met het kiezen van de ruimte en al helemaal met de plek waar je je bureau neerzet in de ruimte!

Goed daglicht is namelijk goed voor je! Niet alleen om alles goed te kunnen zien, maar het doet ook iets met je gesteldheid.

Maar let ook op hoe het licht valt ten opzichte van je beeldscherm. Je moet immers wel nog de teksten op je scherm kunnen zien! Het beste bevindt het raam zich naast je. Licht naar je toe kan je verblinden, licht achter je zorgt ervoor dat je scherm niet meer duidelijk leesbaar is.

Ik heb bijvoorbeeld hele grote ramen in ons thuiskantoor en met inrichten heb ik daar zeker rekening mee gehouden. In de ochtend heb ik rond 08.00 wat zon in mijn gezicht in het voorjaar, maar verder is het perfect licht de hele dag.

4. Juiste verlichting

Naast daglicht zal je ook moeten stilstaan bij de juiste kunstmatige verlichting.

Zeker in de winter kan het nogal eens voorkomen dat je echt niet genoeg hebt aan daglicht. En als het heel zonnig is en de zonneschermen naar beneden gaan, heb je ook een probleem.

Misschien werk je sowieso ook wel eens als het al donker is. Kies voor verlichting in het algemeen (als je een eigen werkruimte hebt), maar ook wat echt op jouw werkplek gericht is. Een extra lamp die op je bureau schijnt is zeker niet verkeerd.

5. Zorg voor kasten bij het inrichten van je thuiskantoor

Een bureau vol met mappen en losse bladen: het zal je zeker stress opleveren en dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je van alles niet meer terug kunt vinden.

Hou het overzichtelijk door je bureau leeg te kunnen ruimen. En daar heb je dus opbergplekken voor nodig.

Eén of meerdere kasten bij je werkplek is dan ook geen overbodige luxe. Je kunt voor ordners ook een plank aan de muur ophangen (uiteraard hangt dit af van de hoeveelheid ordners die je hebt…).

Om de benodigde en handige kantoorartikelen snel bij de hand te hebben, zoals pennen, notitieboeken of een nietmachine is het fijn als je bureau zelf eveneens laden of kastjes heeft. Werk je aan een tafel? Er zijn losse kastjes te koop die je onder je tafel kunt rollen. Dat zou dan een uitkomst zijn.

6. Internetverbinding

Je zult voor je werkplek vast ook een internetverbinding moeten hebben. Zorg bij het inrichten dat je goed op internet kunt in je thuiskantoor. Een vaste verbinding geeft meestal de minste ellende, maar een goed werkende Wifi is natuurlijk ook een idee.

Werken in de huiskamer

Lang niet iedereen heeft de luxe om een eigen werkkamer of thuiskantoor in te kunnen richten. Of je wilt juist heel bewust gewoon in de woonkamer kunnen werken, om zo wel bij je kinderen of huisdieren bijvoorbeeld te zijn. In dat geval komen er ook nog andere ideeën om de hoek kijken bij het inrichten van je thuiskantoor.

1. Pas de sfeer aan, aan je interieur

Zorg dat je werkplek qua kleur-, vorm- en materiaalgebruik past bij de rest van je kamer. Zo zal het veel minder opvallen en geen storend element in je huiskamer zijn.

Je kunt ervoor kiezen om niet echt een bureau te kopen, maar een mooi werkblad aan de muur te bevestigen. Eventueel zo dat je hem kunt inklappen als je niet werkt. Een mooie plant op het bureau kan helpen om het toch een mooi, sfeervol plekje te laten zijn. Opruimen is dan zeker aan te raden.

2. Plek in een kast

Om op te ruimen heb je dus kastruimte nodig. Nu hebben we dat al besproken, maar je kunt er nu voor kiezen om een mooie kast te gebruiken die gewoon in je huiskamer past.

Zolang er maar planken of laden inzitten is het prima als werkkast te gebruiken (of een deel ervan) en blijft het toch gewoon mooi in je huiskamer. Je zit er toch niet op te wachten om altijd het gevoel te hebben dat je je in een kantoorruimte bevindt?!

3. Wees creatief bij het inrichten van je thuiskantoor

Weinig ruimte te vinden voor een werkplek? Denk creatief! Zoals:

  • Een plank aan de muur, die je kunt inklappen (zoals al eerder aangegeven)
  • Maak een werkplekje onder de trap
  • Gebruik een kast als bureau
  • Een bureau in een hoekje neemt minder plek in

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven