Een strakke tuin waarin geleefd kan worden, hoe pak je dat aan?

Eindelijk, we kunnen de zon weer verwachten. We hebben al wat heerlijk weer achter de rug, ook al is het de afgelopen weken bagger geweest. En de lente komt eraan. Vandaar ook dat ik vorige week al een blog geschreven had met met tips over je tuin voorjaar klaar maken. In dit artikel sta ik stil bij onze strakke tuin nu en de tuin waar we uiteindelijk oud in willen worden.

strakke tuin

Tijd dus om jouw huis ook lente en zomer proof te maken om straks heerlijk buiten in de tuin te kunnen zitten.

Een strakke tuin, eindelijk heb ik wat ik wil

Het mooiste aan de lente is toch wel de bloei van nieuwe planten. Mooie bloemen komen tevoorschijn, bomen zijn weer lekker vol met bladeren en het gras is nog nooit zo groen geweest. Maar goede tuinmeubelen zijn toch ook wel een pré tegenwoordig.

We vinden het belangrijk om een goede bank te hebben in de woonkamer, dus waarom niet in je tuin? Als het straks echt goed weer wordt wil ik natuurlijk wel lekker kunnen zitten in de tuin! En jij waarschijnlijk ook.

Natuurlijk kan je er even een stoel van binnen bijtrekken als de eerste zonnestralen in je strakke tuin te vinden zijn, maar wil je uiteindelijk echt genieten dan zijn fijne tuinmeubelen onmisbaar. Er is genoeg keuze in ieder geval.

Of je nu tuinmeubels wilt met kussens, een wicker-set of gewoon mooie houten meubels, het kan allemaal! Vergeet vooral ook je Stoov niet voor de wat koudere dagen.

Indeling van strakke tuin

Wij hebben in onze tuin niet alleen strakke lijnen gebruikt, maar ik heb ook het aantal gebruikte kleuren beperkt tot zwart, antraciet, groen en houtkleur.

Een mooie mix van basiskleuren die ik in de zomer opfleur door bloemen te gebruiken in de potten. Liefst in de kleuren paars, lila en blauw, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur natuurlijk.

parktuin
Voorheen zag de tuin er zo uit

Toen wij dit huis kochten zat er een parkachtige tuin bij (zie hierboven), met een vijver, druivenranken en allerlei borders. In de loop van de tijd hebben we dat zelf helemaal veranderd naar onze eigen strakke stijl. Ik hou van rechte lijnen en van wat meer eenvoud en rust.

De tuin was destijds best mooi hoor, maar niet helemaal onze smaak en met kleine kinderen ook niet echt handig vanwege de vijver.

Wat wij veranderd hebben in onze tuin om een strakke indeling te krijgen:

 • Rechthoekig tuinhuis geplaatst, zwart gebeitst
 • Een groot terras van 4×12 m laten leggen met chinese hardsteen in de kleur grijs
 • Een grote veranda laten plaatsen van 4x 12 meter in antraciet
 • De hele schutting vervanging door strakke zwarte planken met steen gevulde stalen kolommen ertussen
 • Zwarte vlonder voor het tuinhuis voor extra tuinmeubel set
tuin strakker inrichten
Nu ziet de tuin er dus zo uit

Indeling tuin

Wat voor mij belangrijk is geweest bij de indeling van deze tuin:

 • Ruimtelijke blik naar achteren
 • Eenvoudig in onderhoud (wanneer moet je eigenlijk gras maaien?)
 • Gevoel van rust en exclusieve uitstraling
 • Gezellige uitstraling
 • Lekker om te spelen voor hond en kinderen
 • Voldoende ‘natuur’ in de tuin en niet alleen maar betegeld, om te beginnen vind ik het mooi, maar het is ook van belang voor de natuur dat er voldoende grond in de tuin overblijft voor het water om in de bodem te zakken

Een strakke tuin houdt niet per definitie in dat de tuin niet gezellig kan zijn vind ik. Je kan er in de indeling zeker rekening mee houden door de lijnen wel strak te houden, maar niet allemaal direct in elkaars verlengde. Dat maakt het speelser.

Lees overigens dit blog even als je tips nodig hebt om je tuin groter te laten lijken.

plantenbakken betonlook
rechthoekige plantenbak
plantenbak betonlook

Wil jij je tuin een strakke look en feel geven? Probeer dan eens te werken met mooie strakke plantenbakken zoals hierboven.

Gezelligheid creëren in je strakke tuin

De schutting aan de achterzijde hebben we bewust laaggehouden zodat we het bos inkijken wat achter onze tuin ligt en daar ben ik zelf heel blij mee. Aan alle kanten ingesloten zitten door een hoge schutting vind ik niet fijn en dit is een mooi alternatief.

De gezelligheid wordt benadrukt door het tweede terras met de buitenhaard en de tuinmeubel set die daar standaard staat. Zo hebben we twee plekken waar we kunnen zitten, handig om wat schaduw op te zoeken, maar ook voor feestjes.

Verder hebben we nog aardig wat gras gelegd zodat de hond lekker rond kan rennen, maar ook de kinderen heerlijk kunnen spelen. In de zomer ligt het hier vol ballen, speelsets, waterslangen, pistolen en meer van dat soort ongein 😉 .

Het enige ronde in deze strakke tuin is eigenlijk de trampoline!

Afijn, nu dan eindelijk de tuin helemaal klaar is en we lekker kunnen gaan genieten gaan we verhuizen (?!) én je raad nooit wat er voor tuin bij zit. Inderdaad… geen echt strakke tuin… maar een parkachtige tuin. Kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen, hahaha.

strakke indeling voor sfeervolle smalle tuin

Bovenstaande prachtige design tuinmeubelen vind je hier

Nieuw tuinset onder de veranda

Vorig jaar besloten we trouwens ook een nieuw tuinset erbij te kopen zodat we dus twee terrassen konden maken. De betreffende tuinset was een rib uit ons lijf, maar helemaal in onze stijl. Strak, passend bij de strakke tuin, en hout en metaal gecombineerd.

Daarnaast zitten er weersbestendige kussens op. Ook heel fijn, behalve dan dat deze tuinset onder onze veranda staat. Niet echt nodig dus, die weersbestendige kussens, maar er was geen keuze. Ondanks een groot aanbod aan tuinstoelen en meubels was het type kussen niet aanpasbaar.

Achteraf gezien ben ik daar overigens erg blij mee, want nu we gaan verhuizen kan het tuinset waarschijnlijk niet in zijn geheel onder de overkapping staan. Zoek jij ook een mooie tuinset, lees dan in dit blog hoe je de beste tuinset voor jouw gezin vindt.

Dromen over een nieuwe indeling van onze nieuwe tuin

grote tuin die onderhoud nodig heeft
Tuin van ons nieuwe huis

Je snapt hem al, ik kan het niet laten om mijn gedachten alweer over de nieuwe tuin te laten gaan. Dit terwijl er echt nog wel het nodige in huis moet gebeuren, dus de tuin is niet direct aan de beurt, maar dromen kan altijd nietwaar?

Hierboven een plaatje van onze nieuwe tuin, vanaf halverwege de tuin gemaakt richting het huis. Aan de achterzijde van de tuin liggen weilanden dus we kunnen een redelijk open blik naar achteren creëren, alhoewel er aan het eind wel wat hoge bomen staan.

In mijn enthousiasme heb ik alvast wat plaatjes bij elkaar gezocht van tuinen die mij heel erg aanspreken.

1. Strakke tuin met verschillende hoogtes en elementen

Doordat deze tuin in elementen is opgebouwd geeft hij al direct de strakke uitstraling. Er staat redelijk wat in de tuin, maar toch straalt deze tuin heel veel rust uit. Prachtig vind ik hem, met veel groen en grijs. Eigenlijk helemaal naar mijn zin. Het terras heeft overigens ook heel veel weg van wat we nu hebben.

tuinset met strakke hangende overkapping
Bron: Pinterest Matchness

2. Strakke overkapping in de tuin

De tuinindeling zelf vind ik niet mega bijzonder, maar de strakke overkapping wel. Zo mooi dat er geen palen nodig zijn bij deze overkapping.

strakke overkapping en tuin
Bron: Sparqtuinen

3. Veel groen en rust in de tuin

De rustige uitstraling die deze tuin geeft vind ik ook erg mooi. Genoeg ruimte voor de kinderen om te spelen, ook belangrijk en heel veel groen als je de tuin in kijkt. Ook daar hou ik van. Die grassen aan de linkerzijde vind ik ook cool. Niet veel onderhoud volgens mij, maar het breekt wel.

groene, strakke tuin met grijze accenten
Bron: Sparqtuinen

4. Groen, strak met grijze accenten

Dezelfde grassen als op de vorige foto, maar dan in het midden. Ook erg mooi, vind je niet? De grijze accenten zijn hier ontstaan door de uitbouw rechts en de overkapping links, dat zal in ons geval niet zo mooi uitkomen denk ik, maar daarover gaan we nog met een architect in overleg.

Kleine strakke tuin
Polyester plantenbakken (of voor vijvers) vind je hier en de waterval hier

5. Sfeervolle tuin met strakke lijnen

Zoals je hierboven ziet heb je helemaal geen hele grote tuin nodig om een prachtige uitstraling te krijgen. Deze tuin vind ik ook echt prachtig, ook die witte stenen voor de zithoek, alhoewel ik me afvraag hoe mooi die blijven en of er niet al teveel vuil tussen blijft zitten.

Het wit combineert nog wel erg mooi met de grijs- en groentinten. Dat is het onthouden waard. Die vijverbak met lelies vind ik ook werkelijk prachtig.

Strakke tuin met zwembad en rechte lijnen
Heerlijke ligbedden van goede kwaliteit vind je hier

6. Tuin met zwembad en rechte lijnen

Goed, laat mij nog maar even door dromen. Een zwembad in de tuin. Geen must en als ik heel eerlijk ben, dan vraag ik me af of het zover gaat komen. Mogelijkheden genoeg in de tuin, daar zit het probleem niet. Alleen Frank heeft geen zin in het onderhoud geloof ik…

Tuin, strak met witte accenten
Bron: Puurgroen, tuinarchitecten en hoveniers

7. Eenvoud in de tuin met witte accenten

Deze tuin lijkt me ook redelijk onderhoudsvrij, behalve dan dat er veel gras gemaaid moet worden, maar hé daar hebben we dan de Robomow grasmaaier voor. Ook hier zijn de witte accenten weer mooi en straalt het geheel rust uit.

Mooiste tuin vlaanderen
Bron: Pinterest Tuinadvies.be

8. Tuin gaat over in achterliggende landschap

Dit is wel heel tof, deze tuin heeft niet voor niets een prijs gewonnen lijkt me zo. Een prachtige combinatie van rust en eenheid waarbij de tuin gewoon over lijkt te gaan in het achterliggende landschap. Dat kan ik zelf vast niet verzinnen, echt iets voor een tuinarchitect.

Stucwerk in zithoek bij tuin
Bron: Pinterest

9. Tuin met stucwerk

Met stucwerk kan je een tuin sowieso al een strakker uiterlijk meegeven. Op deze manier vind ik de combinatie met het tuinmeubel in de zithoek heel erg mooi uitkomen. De tafel/haard daar loop ik niet echt warm voor, die zou ik liever anders zien.

Speelse tuin met rechte lijnen
Bron: Pinterest maison travaux

10. Strakke, speelse tuin

Wat mij betreft iets te speels, maar hij past wel in het rijtje van strakke tuinen. Ik zelf zou nooit voor zo’n tuin kiezen omdat hij me te druk oogt, maar vooral ook omdat er te weinig groen/gras in zit. Toch vind ik het ontwerp van deze tuin wel bijzonder.

Zijn bovenstaande ideeën nog niet genoeg voor je? Bij Ikwoonfijn vind je nog meer inspiratie.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven