Stekjesbox: Shop hier de leukste

Kamerplanten stekken is nog steeds heel populair onder plantenliefhebbers. Het is ook gewoon tof om zelf een plantje op te kweken en te zien groeien tot een mooie grote kamerplant. Er zijn heel veel soorten kamerplanten die gestekt kunnen worden, maar hoe kom je aan stekjes van deze planten?

Wel eens gedacht aan een stekjesbox? Een aantal kamerplanten webshops verkoopt ook stekjesboxen, sommige kun je zelf samenstellen en andere laten je verrassen. Wil je weten wat zo’n stekjesbox precies is en waar je ze kunt bestellen? Lees dan gauw verder.

stekjesbox

Wat zijn stekjes eigenlijk?

De term “stekken” kent iedereen wel, je knipt of snijd een stengel, takje of blad van een moederplant en laat dit vervolgens wortelen in een nieuw potje. Op deze manier maak je van een gedeelte van de moederplant een nieuwe plant. Dit gewortelde, afknipte stukje noemen we een stekje.

Sommige planten maken zelf stekjes, denk bijvoorbeeld aan de Pannenkoekenplant. Bij een goede verzorging groeien er vanzelf kleine plantjes naast de moederplant. Deze kan je voorzichtig wegsnijden en een eigen potje geven, zo heb je een klein nieuw plantje.

Een Graslelie krijgt lange uitlopers met “baby’s”. Deze kun je afknippen en laten wortelen in een nieuw potje. Maar niet alle kamerplanten zijn helaas zo gemakkelijk te stekken. Varens stekken is veel moeilijker, want die planten zich voort door middel van sporen.

Wat je wel kunt doen bij zo’n plant is voorzichtig een stuk van de plant afscheuren.

Welke manieren zijn er om te stekken?

Op welke manier je stekt ligt een beetje aan de plant die je wilt stekken. Veel stekjes, zoals bijvoorbeeld van een Monstera of Epipremnum, kun je in een vaasje met water goed laten wortelen voordat je ze in een potje met grond zet. Andere stekjes kun je wel gelijk in de potgrond zetten.

Meer informatie over de verschillende technieken van het stekken van plantjes lees je hier in dit artikel.

Een kweekkasje voor binnen is ideaal om je stekjes in te laten groeien. In zo’n kweekkasje is de luchtvochtigheid wat hoger en dat is goed voor de groei. Inspiratie voor de mooiste kweekkasjes voor binnen vind je hier.

Wat is een stekjesbox?

Het concept van een stekjesbox is eigenlijk heel simpel. Het is een speciaal ontworpen doosje dat soms door de brievenbus past of als pakketje wordt bezorgd, hierin worden de stekjes en eventuele benodigdheden naar je opgestuurd.

Uiteraard wordt alles goed en beschermend ingepakt, zodat het tijdens het transport niet kan beschadigen. Als je je stekjesbox hebt ontvangen kun je aan de slag met het stekken van je nieuwe aanwinsten! Geen zorgen, de stekjesboxen bevatten altijd instructies en verzorgingstips, zodat je niks verkeerd kunt doen.

Een stekjesbox is niet alleen voor beginnende plantlovers, ook als je groene vingers hebt kan een stekjesbox superleuk zijn. Bij een aantal webshops kan je namelijk kiezen of je moeilijke of juist gemakkelijke plantjes wilt. Of je kiest plantjes die je nog graag aan je jungle collectie wilt toevoegen.

Waar kun je een stekjesbox bestellen?

Er zijn verschillende kamerplanten webshops die ook stekjesboxen verkopen. Hieronder een lijst met de populairste en betrouwbaarste webshops:

PLNTS.com

Bij PLNTS.com kun je van heel veel soorten planten stekjes kopen, maar ze hebben ook verschillende soorten stekboxen, zoals de Sustainablity box baby. In deze duurzame verrassing box zitten altijd 6 plantjes, maar welke… dat is een verrassing!

Het zijn meestal wel plantjes met een gebruiksaanwijzing, dus het is handig als je groene vingers hebt!

Plantje.nl

De stekjesbox van Plantje.nl is voor beginnende plantlovers, die graag willen beginnen met makkelijk te verzorgen stekjes. Deze box bevat 3 stekjes, een Syngonium neon, Calathea ornata en een Monstera adansonii (Monkey mask).

Als een plantje niet leverbaar is, wat natuurlijk kan gebeuren, dan zorgen ze voor een ander makkelijk te verzorgen stekje. In deze stekjesbox zitten ook 3 grondleggers. Dit is kant en klare potgrond met voeding die je alleen nog hoeft te mixen met water. Handig, zo kun je de plantjes gelijk in potjes poten.

Stekjesbox.nl

Bij Stekjesbox.nl kun je zelf je box samenstellen. Er is keuze uit meer dan 60 verschillende soorten plantjes, maar je kan ook kiezen uit leuke potjes en andere handige benodigdheden. En je krijgt altijd een uitgebreide instructie meegeleverd.

Je kunt ook kiezen voor een Maranta box, Monstera box, Philodendron box of laat je verrassen met de Verrassingsbox.

Kekke stekkies

Ook bij Kekke stekkies weten ze hoe leuk het is om plantjes te kweken, je kunt bij hen dan ook kiezen uit verschillende stekboxen. Ben je een beginnend plantlover dan kun je kiezen voor de Beginnersbox.

Ook hebben ze een aantal verrassingsboxen met het aantal stekjes naar keuze, voor als je niet kan kiezen. Je pakketje wordt binnen enkele werkdagen bezorgd met PostNL. Eenmaal bezorgd dan kan je starten met je eigen mini jungle!

Stekfabriek

Je eigen kamerplantjes opkweken kan ook met de stekjesboxen van Stekfabriek.nl. Je kunt kiezen uit verschillende maten, S, M, L of laat je verrassen met een Mystery box. Elke box bevat een duidelijke uitleg hoe je de stekjes moet verzorgen. En check ook zeker hun supertoffe, handgemaakte stekhouders.

Planten wereld

Bekijk ook eens het ruime assortiment bij Planten wereld. Hier kun je zelf je stekjesbox samenstellen met je favorieten en je ontvangt ze binnen een paar dagen bij je thuis op de deurmat. Bij iedere bestelling ontvang je ook een stek stappenplan.

In deze webshop vind je ook veel andere leuke producten zoals zaadjes voor in de tuin, plant benodigdheden, leuke woonaccessoires en cadeautjes.

Stekjes ruilen

Als je op zoek bent naar een heel speciaal plantje, kun je ook overwegen om te gaan kijken of je ergens een stekje kunt ruilen. Via stek.app bijvoorbeeld kun je heel veel bijzondere exemplaren vinden. Je maakt een account aan en je wordt wekelijks op de hoogte gehouden van het nieuwste aanbod.

Ook zijn er Facebookpagina’s waar je lid van kunt worden en waar onderling stekjes worden geruild en elkaar tips worden gegeven.

Geef een stekjesbox cadeau!

Is jouw moeder, (schoon)zus, dochter of vriendin gek van plantjes? Bedenk dan eens dat zo’n stekjesbox een superleuk cadeau is om te geven. Daar maak je ze gegarandeerd blij mee. Of geef een stekjesbox cadeau als je een housewarming party hebt, veel origineler dan de standaard fles wijn!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven