Slaapkamer inspiratie

Slaapkamer inspiratie

De slaapkamer is een bijzonder vertrek in huis en verdient zeker de aandacht bij de inrichting ervan. Inspiratie voor de slaapkamer opdoen, voor jou of voor die van je kind, kan je op veel mooie ideeën brengen én je kunt zo kennis maken met alle zaken waar je bij een slaapkamer specifiek op moet letten.

Slaapkamer inspiratie haal je gewoon van onze site. Dus lees maar snel verder.

slaapkamer inspiratie

Waar let je op bij het inrichten van je slaapkamer?

Een slaapkamer inrichten vraagt om keuzes maken, net als bij ieder ander deel van je huis. Het grote verschil is echter dat bij een slaapkamer niet alleen jouw persoonlijke smaak om de hoek komt kijken. Zoals bijvoorbeeld in de woonkamer.

Het is namelijk ook goed om stil te staan bij het doel van de kamer: kunnen slapen!

Ook dat stukje vraagt om inzichten hierin. Waar let je dus op?

 • Inspiratie kleurgebruik in slaapkamer. Zorg voor ontspannende kleuren!
 • Vloer: welk vloerbedekking kies jij?
 • Raambekleding: hoe donker wil je het hebben?
 • Verlichting: zowel goed licht als gedempt licht is fijn in deze ruimte
 • Bed: hoe groot kan het allemaal en wat zijn jouw wensen?
 • Overig meubilair, zoals een kast voor de kleding en mocht je meer ruimte hebben, dan kan je denken aan een kaptafel, een stoel of misschien wel een bureautje

Kleurgebruik in de slaapkamer

De slaapkamer is in de eerste plaatse bedoeld om te slapen. Ontspannen dus en daarmee komen we meteen op het kleurgebruik.

Kleuren hebben invloed op ons en door met kleuren te spelen kan je zo wel degelijk een ruimte scheppen die jou helpt om te kunnen ontspannen waardoor je sneller tot rust kunt komen/kunt slapen.

Uiteraard hou je wel rekening met je eigen smaak, vandaar ook dat wij je graag inspiratie geven voor de slaapkamer.

Want iedere keer je slaapkamer binnenkomen en balen van de sfeer die er hangt zal ook niet bevorderlijk zijn… Verder heeft kleur invloed op de grootte van de ruimte. Niet fysiek natuurlijk, maar wel in jouw beleving.

Heb je een kleine slaapkamer en wil je ‘voelen’ dat er meer ruimte is? Dan kies je voor koele en/of lichte kleuren als blauw. Wil je een knusse kamer creëren, dan zijn warme kleuren juist mooier. Kleurgebruik gaat niet alleen over de kleur op de muren, maar denk hierbij ook aan andere grote oppervlakten.

De vloer, de gordijnen en het dekbed zijn allemaal grote objecten in de slaapkamer waarvoor je inspiratie kan opdoen en de beleving kan beïnvloeden!

Vloer slaapkamer inspiratie

Wat leg jij op de vloer? Kies je voor een glad oppervlak zodat je het goed kunt schoonhouden of juist voor een wollig tapijtje omdat dat lekkerder is als je uit bed stapt met je blote voeten?

Hou hierbij rekening met eventuele allergieën van de gebruiker van de ruimte. Vloerbedekking heeft in een slaapkamer minder te verduren dan in de woonkamer, dus vaak kan je al met een minder dure bedekking toe.

Kijk hiervoor goed bij de gegevens van het materiaal, daar wordt als het goed is vermeld voor welke ruimten het geschikt is. Want los van het feit dat je inspiratie wilt opdoen voor mooie vloeren in je slaapkamer is de kwaliteit natuurlijk ook belangrijk.

Raambekleding

Gordijnen, Luxaflex, rolgordijnen en zo kan het rijtje nog heel veel langer worden. Zie je even door de bomen het bos niet meer omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn? Geen paniek.

Bedenk voordat je inspiratie gaat opdoen voor je slaapkamer eerst waar de raambekleding aan moet voldoen.

Vaak vallen er dan al diverse mogelijkheden af en daarna is het een kwestie van je gevoel volgen… Overleg met de verkoper kan eveneens verhelderend werken. Welke vragen kan je jezelf hierin stellen?

 • Moet het verduisterend zijn of wil ik dat juist niet?
 • Mag het doorschijnend zijn of juist niet?
 • Als je een afwijkende vorm of maat raam hebt zal je moeten kijken of dit wel mogelijk is met de bekleding die je mooi vindt
 • Welke kleur wil ik? Wil ik 1 kleur of juist een mooie afbeelding of patroon erop?
 • Hoeveel geld heb ik er voor (over)?

Verlichting

Kies voor verlichting die de slaapkamer goed verlicht, want je hebt echt weleens een situatie dat je alles even goed wilt kunnen zien.

Denk alleen al aan het uitkiezen van je kleding en het nog (of al) donker buiten is. Met schemerig licht kan je de kleuren echt niet goed zien.

Maar een slaapkamer vraagt ook om sfeer, vandaar dus ook de inspiratie voor verlichting. Gebruik dus ook licht wat minder fel is, dat is ook fijn. Dimlicht zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn. Of meerdere mogelijkheden creëren door verschillende soorten verlichting aan te brengen.

Inspiratie voor het bed je slaapkamer; het oog wil ook wat toch?

Een nieuw bed nodig? Dan is het in de eerste plaats van belang dat je weet wat er in de slaapkamer past, voordat je inspiratie op gaat doen.

Je kunt een machtig bed zien, maar als het niet past houdt het toch echt op. Bedenk hierbij ook of je nachtkastjes wilt hebben, want ook dat moet je dan meenemen in de maat.

Natuurlijk kies je een bed wat precies bij jouw wensen past op het gebied van slapen, met het beste matras. Maar het oog wil ook wat en daarom is het fijn om met je bed de stijl van je slaapkamer trouw te blijven in al je inspiratie.

Een slaapkamer in natuurlijke tinten wordt extra mooi als je voor een stoer houten ombouw kiest, bijvoorbeeld.

Overig meubilair in de slaapkamer

Nu geldt dat natuurlijk voor alle meubels in de slaapkamer. Een kledingkast is wel heel fijn natuurlijk zodat je jouw kleding snel kunt pakken. Maar ook om het bed textiel in op te ruimen.

Verder kan je denken aan nachtkastjes, een stoel, misschien een kaptafel of een bureautje om af en toe even rustig aan te kunnen zitten. Of om je op te maken. Het is maar net hoeveel ruimte je in je slaapkamer hebt natuurlijk.

Tip: zet het niet overvol, want ook dat geeft een minder rustig gevoel.

Extra slaapkamer inspiratie tips

Maak je slaapkamer extra gezellig met kleedjes (bij een gladde vloer), doe inspiratie op voor mooie nachtlampjes, kussentjes, en wandversieringen zoals een sfeervol schilderij of fijne foto’s.

Ook mooie grote kamerplanten kunnen een prachtige aanwinst zijn.

Een tv wordt ook vaak aangeschaft, maar wil je er een oase van rust van maken, dan is dat misschien een minder goed plan…

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over het inrichten van een slaapkamer en alle inspiratie die je daarevoor kan opdoen. Daarom geven we je ook meteen nog even de tip om ook onze andere artikelen te lezen op het gebied van slaapkamers.

Scroll naar boven