Ideale producten voor extra schaduw in de tuin

In de zon zitten deed ik vroeger maar al te graag, maar tegenwoordig verkies ik een plek in de schaduw in de tuin. Het zit gewoon een stuk relaxter als je lekker in de schaduw kan zitten op zomerse dagen en daarnaast is het nog beter voor je ook.

Geen twijfel voor mij dus, en ik merk ook dat de rest van ons gezin hier in mee gaat. We zijn gezegend met een grote tuin waar we diverse zitplekken hebben kunnen maken. Sommige onder een overkapping, anderen in de open lucht.

Maar in alle gevallen zorg ik er graag voor dat we iets hebben waar we schaduw in de tuin mee kunnen creëren.

Schaduw in tuin; 10 toffe ideeën

In mijn zoektocht naar mooie ideeën voor het creëren van schaduwplekjes kom ik genoeg leuks tegen dat ik graag met jullie deel. En een aantal ervan hebben we dus ook al zelf doorgevoerd. Want of je nu een strakke tuin hebt, een klassieke tuin of een low budget tuin… in alle gevallen is schaduw noodzakelijk.

schaduw in tuin, 10 slimme ideeën

1. De parasol

Laten we even beginnen met de parasol. Bijna iedereen heeft wel een parasol in zijn tuinhuis staan om erbij te pakken als de zon te fel is. Maar deze parasol is dan toch een tikkie specialer dan de ‘gewone’ parasol op standaard die we allemaal kennen.

Wij hebben een paar weken geleden deze rieten parasol laten plaatsen bij ons zwembad. Hij is 4 meter doorsnede en de paal van rond 16 centimeter zit in de beton gestort. Niet verplaatsbaar dus, maar een ideaal ding voor schaduw in tuin en boven het ligbed.

We hebben in dit geval bewust voor een exemplaar gekozen dat in de beton gestort is omdat dit een redelijk open plek is. Gewone parasols waaien hier iedere keer om als het wat winderig is omdat we in het buitengebied wonen.

2. Een pergola voor het breken van zonlicht

Een pergola is ook een heel goed idee voor schaduw in de tuin. Deze vorm van schaduw creëren doe je meestal als je het zonlicht wilt breken, maar niet per se helemaal overdekt hoeft te zitten.

Een pergola staat nog op mijn wensenlijstje. Eigenlijk had ik die deze zomer willen maken met Frank, maar we zijn er nog niet aan toegekomen. Ik heb natuurlijk weer wat aparte ideeën waardoor ik hem zelf wil maken, maar je kan zo’n pergola ook gewoon kopen natuurlijk.

Een pergola kan je op verschillende manieren vormgeven. Denk bijvoorbeeld aan een lamellendak, lekker modern en strak met een open structuur, dit past perfect bij een moderne tuin.

Of juist een dak met gaas of een raster waar je klimplanten op kan laten groeien.

Dit is heerlijk om een klein zitje onder te zetten, maar lijkt mij niet zo geschikt om de tuintafel onder te hebben staan in verband met al het ongedierte dat dan boven je tuintafel hangt.

overkapping voor schaduw in tuin

3. Overkapping in de tuin

Heb je er de ruimte voor dan is een echte overkapping eigenlijk een van de eerste keuzes die ik zou maken voor schaduw in de tuin. Niet alleen omdat dit de beste schaduw geeft, maar ook omdat je een overkapping in kan richten als soort huiskamer en er echt een verlengde van je huiskamer van kan maken.

Je kan een overkapping in allerlei vormen verkrijgen. Gewoon met plat dak voor aan je huis, een overkapping die je losstaand in de tuin plaatst of juist een overkapping met een zadeldak bijvoorbeeld.

Kies voor de juiste vorm die past bij jullie huis om er zo een geheel van te maken. Wij hebben zo één overkapping met platdak die tegen onze loods aangebouwd is. Op de foto hierboven zie je die overkapping, waarvan inmiddels het plafond ook gestuct is.

overkapping aan huis in dezelfde stijl

Wij hebben overigens ook nog een overkapping aan ons huis zitten. Die hebben we ook afgelopen jaar helemaal verbouwd omdat die deels met een schuin dak en deels met een platdak was. Aan elkaar geknoopt eigenlijk en geen gezicht. Nu is het een geheel en in dezelfde vorm als het huis zoals je hierboven ziet.

4. Een sedumdak voor schaduw in tuin

Bovenstaande plekje is er een die wel heel bijzonder is. Natuurlijk kan je op ene platdak overkapping ook een sedumdak leggen (top tip voor het milieu), maar zo creëer je wel gelijk een heel aparte plek.

Als ik nog kleinere kinderen zou hebben dan denk ik dat dit een prachtige speelplek voor ze zou zijn, denk je niet? Heerlijk met een leuk modderkeukentje erin bijvoorbeeld.

5. Een beetje van beiden, praktisch droog en toch licht

‘De eerste indruk is misschien niet helemaal wow. Maar vergeleken met ene pergola die open is heeft deze natuurlijk wel een heel groot pluspunt.

Dit lijkt me de meeste praktische keuze voor een beetje schaduw in de tuin als je niet veel plek hebt en een dichte overkapping te donker wordt. Daarnaast kan je ervoor kiezen om hoogzomer deze doorzichtige platen eraf te halen en de plek echt als pergola te gebruiken.

Tegen de tijd dat er weer meer buien op komst zijn het dak er weer op en je zit weer lekker droog in je tuin.

6. Een kleine schaduwrijke cocon in je tuin

Deze cocon is prachtig en zorgt voor een perfect zitje in de schaduw in je tuin. Helaas is deze zo niet te koop. Ik heb me rot gezocht voor je, maar ik ben bang dat je echt zelf aan het vlechten moet om deze cocon voor in je tuin te kunnen maken.

Je hebt dan natuurlijk wel iets unieks staan om trots op te zijn!

7. Nog zo’n prachtige losstaande tuinplek

En als we dan toch bezig zijn met bijzondere plekken voor schaduw in tuin, dan mag deze ook nog in het rijtje.

Ook deze is niet zomaar kant en klaar te koop, maar met een goede timmerman in je omgeving kom je al een heel eind als deze schaduwplek op jouw ‘to want’ lijstje komt te staan. En ben je zover dat hij af is? Dan hoor ik graag van je!

schaduwdoek schaduw in tuin
Wij hadden vorig jaar een feestje op een heel zonnige dag, dan is zo’n schaduwdoek ideaal om erbij te hebben!

8. Een schaduwdoek voor snel en makkelijk plezier

Schaduwdoeken zijn er in allerlei vormen. Je hebt ze met 3 punten, maar ook in het vierkant bijvoorbeeld. En zelf hebben wij er eentje met 5 of 6 plekken die je dus ook beter kan torderen.

Je kan bij dit soort schaduwdoeken kiezen voor alleen zonwerend of ook eventueel spatwaterdicht. Bij grote buien houden ze het water niet tegen, maar bij een beetje miezer kan je er prima onder blijven zitten.

Een mooie oplossing voor aan je huis, maar ook om bijvoorbeeld richting een boom te spannen. Hang er een paar lampjes onder en je hebt een prachtige sfeer in je tuin.

9. Camouflagedoek in je tuin

Eenzelfde soort principe als een schaduwdoek levert een camouflagedoek in je tuin voor schaduw. Het ziet er alleen net wat anders en ‘opener’ uit.

Toch is het zo dat ook deze doeken wat regen tegen kunenn houden door de manier waarop de gaten gevormd zijn.

Het zijn eigenlijk doeken die in het leger gebruikt worden en ze zijn veelal verkrijgbaar in groentinten, zandkleur en wit. Ik vind ze tof en je ziet op bovenstaande foto heel goed dat ze prima schaduw in tuin of op het balkon verzorgen.

10. Losse elementen in je tuin voor extra schaduw

Heb je niet veel plek, of wil je juist midden in de tuin wat schaduw hebben, dan kan je nog ene paar andere dingen toepassen.

Zeker als er geen bomen in de buurt zijn waar je bijvoorbeeld een schaduwdoek aan vast kan maken, lahoewle je daar ook extra palen voor in de grond kan maken natuurlijk.

Maar kijk eens naar deze oplossingen:

Kort samengevat

Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren om schaduw in de tuin te creëren. Van hele overkappingen tot aan kleinere elementen die je gewoon los neer kan zetten. De kosten voor al dit soort mogelijkheden lopen uiteen van € 100,00 tot wel € 10.000 als je het over een grote vaste overkapping hebt.

Maar allemaal hben ze hun voordelen en nadelen én zorgen ze voor sfeer in je tuin.

Voor welke vorm van schaduw in tuin ga jij?

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven