Rustgevende slaapkamer; deze tips helpen een ontspannen sfeer creëren

Vaak vind ik het een van de fijnste vertrekken in huis, een rustgevende slaapkamer. Mits dat het er opgeruimd is natuurlijk, want anders krijg ik er eerder een error van. Om de termen van mijn dochter maar eens te gebruiken wiens slaapkamer eerder een zwijnenstal is dan dat je er ontspannen van wordt.

Wil jij ook graag een relaxte sfeer creëren in je slaapkamer zodat deze een rustgevend effect op je heeft, dan kunnen onderstaande tips je daar wellicht bij helpen.

rustgevende slaapkamer tips

Creëer een rustgevende slaapkamer om heerlijk te ontspannen

Er zijn een aantal manieren waarop je in je slaapkamer een ontspannen en relaxte vibe kan neerzetten bij het inrichten ervan zoals bijvoorbeeld het gebruik van natuurlijke materialen. Maar er is meer en dat neem ik graag even met je door.

De juiste verlichting in je slaapkamer

Wist je dat de juiste verlichting in je slaapkamer kan helpen om een rustgevende en ontspannen omgeving te creëren? Het is belangrijk om de verlichting in de slaapkamer goed te plannen, omdat je slaapkamer een rustgevende plek moet zijn waar je kunt ontspannen.

Niet alleen de helderheid van de verlichting, maar ook de kleur en de locatie kunnen een grote invloed hebben op de sfeer van de kamer én op je gemoedstoestand.

Zorg voor verschillende lichtbronnen

Het is belangrijk om verschillende lichtbronnen te hebben in je slaapkamer, zodat je de helderheid van het licht kunt aanpassen aan de situatie.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plafondlamp, een nachtlampje en eventueel ook een bureaulampje. Met deze verschillende lichtbronnen kun je ervoor zorgen dat je de juiste sfeer en helderheid kunt creëren voor elke situatie.

Kies voor dimbare verlichting

Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Kies voor dimbare verlichting in de vorm van led dimmers. Met dimbare verlichting kun je de helderheid van het licht aanpassen aan de situatie. Wil je lekker ontspannen met een maskertje op in je bed liggen, dan geeft zacht licht een fijne sfeer voor je rustgevende slaapkamer.

Zoek je echter dat ene t-shirt achter in je kast, dan is een felle lamp wel handig natuurlijk.

Zorg er dus voor dat je de mogelijkheid hebt om de verlichting te dimmen, bijvoorbeeld met een dimmer op de muur of een dimmer op de lamp zelf.

Ga voor warme kleuren

Het is niet alleen de helderheid van de verlichting die van belang is in de slaapkamer, maar ook de kleur van het licht kan een grote invloed hebben op je gemoedstoestand.

Kies daarom voor warme kleuren in plaats van fel wit licht. Je wilt immers geen TL uitstraling in een rustgevende slaapkamer, wel? Denk eerder aan een gele of oranje tint, deze kleuren hebben een rustgevend effect en helpen om te ontspannen.

Let op de locatie van de lampen voor een rustgevende slaapkamer

Een goede locatie van de verlichting is belangrijk om de juiste sfeer te creëren in de slaapkamer. Als het om ingebouwde spotjes gaat, geldt dit ook voor de woonkamer en badkamer.

Plaats daarom de verlichting in de slaapkamer, maar ook de badkamer spots op strategische plekken, zoals naast het bed of bij de spiegel. Zo kun je ervoor zorgen dat je altijd voldoende licht hebt op de juiste plekken.

Gebruik verlichting voor decoratie

Tot slot kun je verlichting ook gebruiken als decoratie in je slaapkamer. Hang bijvoorbeeld leuke lampjes op boven je bed of langs de muur. Zo’n rijtje met aaneengeregen lampjes is bijvoorbeeld erg leuk voor de sfeer.

De juiste geuren in je rustgevende slaapkamer

Ook geuren spelen een belangrijke rol in je slaapkamer. We laten voor nu even de muffe geuren in je slaapkamer links liggen, daar schrijf ik graag een keer een ander blog over. Nu wil ik het graag met je hebben over welke geuren passen in een rustgevende slaapkamer.

Met welke geuren kan je beter ontspannen en lekker in slaap vallen?

Lavendel zorgt voor ontspanning

Velen van jullie weten ongetwijfeld dat Lavendel een van de geuren is die bekend staat om haar ontspannende effect. Voor een rustgevende slaapkamer is deze geur dan ook heel belangrijk.

Lavendel werkt kalmerend en zorgt er bijvoorbeeld voor dat een overactief brein wat meer tot rust komt. Best handig als je een echte denker bent in bed.

Daarnaast ondersteunt lavendel je ademhaling en zorgt voor een diepere en tragere ademhaling waardoor het rustgevende effect in de slaapkamer nog sterker wordt en je sneller in slaap valt.

Kamille

Nog zo’n bekende geur voor velen. Ik ben er zelf niet zo weg van maar zal de kracht van Kamille nooit ontkennen. Kamille is rustgevend voor je zenuwstelsel. Zo kan je bijvoorbeeld kamille thee drinken als je nerveus bent of voordat je gaat slapen. Het is dan veelal de geur van de kamille die je helpt ontspannen.

Wil je graag kamille geur voor een rustgevende slaapkamer, dan vul je bijvoorbeeld een mooi pot-pourru zakje met kamille en hang je dat ergens in je slaapkamer.

Rozengeur in je slaapkamer voor rust en ontspanning

De uitspraak is er niet voor niets… rozengeur en maneschijn! Rozengeur werkt geruststellend en ontspannend. Heb je last van stress? Dan is rozengeur een uitstekende geur om jezelf tot rust te brengen.

Voor in een rustgevende slaapkamer kan je bijvoorbeeld werken met essentiële oliën van rozengeur in je slaapkamer.

Doe een paar druppels op je dekbed en je zal merken dat de geur heel lang blijft hangen. Iedere keer dat je dekbed iets beweegt komt er weer wat van de geur vrij.

Natuurlijk zijn geurstokjes in je kamer ook een oplossing.

Een opgeruimde slaapkamer met een opgemaakt bed

Ik weet het, het kost wat extra moeite, maar een opgeruimd bed in je slaapkamer werkt zeker rustgevend.

Natuurlijk laat je ook geen andere troep rondslingeren als je wilt ontspannen in de slaapkamer, want bij de meeste van ons werkt dat juist op onze zenuwen.

Nog even een tip voor een opgemaakt bed: het is niet slim om je bed direct in de ochtend al op te maken. Het is juist belangrijk dat je in de ochtend je bed openslaat en dat je met een raam open je slaapkamer goed ventileert.

Zo kunnen alle nare geurtjes al verdwijnen uit de slaapkamer en kan ook het vocht verdwijnen. Pas tegen het einde van de middag, of het begin van de avond maak je dan lekker je bed op. Kleed het geheel mooi aan met wat kussens en je hebt direct een rustgevende slaapkamer te pakken.

Gebruik de juiste kleuren voor een rustgevende slaapkamer

Wil je ook graag de basis van je slaapkamer aanpakken om een ontspannen en rustgevende sfeer te creëren, dan is het van belang dat je kiest voor rustgevende kleuren.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kleuren creme, wit en aardetinten. Maar ook blauw en groen doen het erg goed voor een rustgevende slaapkamer. Net als geel en oranje en de burgundy kleur trouwens.

Zoals je ziet zijn er best wel wat kleuren die je goed toe kan passen voor een ontspannen sfeertje. Even aan de bak met die verfkwast dus en daarna lekker relaxen.

De rustgevende slaapkamer kort samengevat

Zoals je kunt lezen, is het kiezen van de juiste verlichting in je slaapkamer belangrijk, maar ook de juiste kleuren en geuren spelen een grote rol bij het creëren van een ontspannen sfeer.

Kies voor subtiele geuren en kleuren of het nu om verf op de muur gaat, of om je verlichting. Zo kun jij optimaal genieten van een heerlijke nachtrust in een sfeervolle slaapkamer. Succes!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven