Een romantische tuin maken, 9 tips voor de liefhebber!

Hou je van veel bloemen in je tuin, knusse hoekjes en een tuin die je vooral warm en gezellig toe straalt? Dan is een romantische tuin de ideale tuinsfeer voor jou.

Hoe leg je een romantische tuin aan? Kan een romantische tuin ook strak of modern zijn? En kan je dit ook toepassen in je eigen, kleine achtertuin? Kortom: lees snel verder voor de mooiste romantische tuin ideeën!

romantische tuin

Wat is een romantische tuin?

Onder een romantische tuin verstaan we een tuin die veel sfeer met zich meebrengt. Veel bloemen voor de romantische uitstraling, kronkelende paadjes, zachte kleurstellingen en schattige zitjes.

Maar je kunt ook denken aan een mooi tuinbeeld. Romantische tuinen zijn eigenlijk hetzelfde als de Engelse Cottage tuinen.

1. Veel bloemen in de tuin

Een romantische tuin kan eigenlijk niet zonder veel bloemen. Inderdaad: rozen komen dan als eerste bij je op.

Maar natuurlijk zijn er veel meer planten voor je tuin die prachtige bloemen geven. Je kunt heel bewust kiezen voor veel rood en roze-tinten. Maar uiteraard zijn vleugjes van andere kleuren wel zo mooi om het geheel niet te overdrijven. Ga dan wel vooral voor zachte pasteltinten.

2. Kronkelpaadjes en pergola’s in een romantische tuin

Een lief kronkelpaadje naar een intiem hoekje of een pergola: ook dat zijn ingrediënten waarmee je de romantiek hoogtij laat vieren in je tuin.

Een intiem hoekje kan je krijgen door ergens een haag neer te zetten en daar achter een klein rond terrasje neer te leggen van bijvoorbeeld klinkertjes.

Zet daar een klein, romantisch tuinsetje neer en het is helemaal passend bij de gewenste sfeer in je tuin. Je kunt eveneens mooie beeldjes neerzetten. Van een lief engeltje, bijvoorbeeld.

En wat dacht je van een prieeltje? Een romantische tuin houdt niet van strak en recht. Kies dan ook voor rondere vormen.

3. Een romantische tuin heeft ook veel groen

Een tuin die voornamelijk bestaat uit bestrating zal niet echt romantisch overkomen. Je kunt beter voor een heel natuurlijke look gaan.

Gras is hierbij prachtig, net als haagjes en mooie borders. Wil je toch iets bestraten? Kies dan voor klinkertjes of een tegel die iets natuurlijks over zich heeft.

Met vaste (klim)beplanting kan je de schutting mooi vol laten begroeien of een deel van de muur van je huis. En niet te vergeten de pergola natuurlijk. Rozenstruiken in verschillende zachte kleurtjes: doen!

Bron: Bol.com

4. Tuinmeubilair in een tuin vol romantiek

Zoals gezegd kies je voor gezellige zitjes in een romantische tuin. Vaak zie je dat men hiervoor voor wit kiest, maar een mooi bistrosetje in zachtgroen is bijvoorbeeld minstens net zo mooi.

Een klein rond tafeltje maakt het compleet. Dat kan bij de stoelen passen, maar een mix van vintage tuinmeubilair kan eveneens prima.

Zolang het maar iets romantisch heeft. En het staat natuurlijk heel gezellig als je op je tafeltje een vaasje met wat bloemen (uit eigen tuin…) zet.

Ga je eten in de tuin of vier je er je verjaardag? Maak de look compleet door te kiezen voor Engels of een ander oud servies! Een lang laken met prachtige kantjes over je tafeltje: een superromantisch idee!

5. Andere romantische tuin ideeën

Als je de ruimte hebt (en geen kleine kinderen) dan is een vijvertje prachtig om toe te voegen aan je tuin.

Heb je de kans dan is het eveneens een goed idee om je tuin spannend te maken met allerlei hoekjes. Al eerder aangestipt was het bankje achter een haag, maar er kan natuurlijk nog veel meer.

Leg meerdere terrasjes aan die met elkaar verbonden zijn door een slingerpaadje. De terrasjes hebben allemaal hun eigen unieke look en zijn variërend in grootte.

Hierdoor kan je er ook meteen voor zorgen dat je altijd in de zon kunt zitten omdat je op verschillende plekken een terrasje hebt. Ook leuk: een nep-waterput plaatsen.

6. Ga voor hout in je romantische tuin

Een pergola, een prieeltje, een tuinhuisje, de schutting of wat voor ‘bouwwerk’ dan ook: kies voor hout. Hout past nu eenmaal perfect bij de romantische sfeer.

7. Een kleine romantische tuin

Ook in een kleine tuin kan je de romantische sfeer neerzetten. Misschien heb je geen plek voor meerdere terrasjes of een verstopplekje…

Maar ook je gewone terras kan je romantisch maken door er potten met mooi bloeiende planten neer te zetten, die zacht pastel van kleur zijn. En rozen natuurlijk.

De rest van je tuin zou je met gras en kleine borders kunnen maken. Kies voor meubilair wat hierbij past en je hebt de smaak eigenlijk al te pakken!

8. Strakke romantische tuin

Wil je strak en romantiek samen laten gaan? Je zou dit ook een moderne romantische tuin kunnen noemen. Je gaat hierbij dus eigenlijk twee stijlen combineren.

Door de beplanting aan te passen aan de romantische stijl, maar de vormen verder strak te houden van terrassen en paden, heb je al een mooie romantische strakke tuin.

In plaats van een beeld die romantisch overkomt kies je nu voor een modern beeld. En ook je meubilair kan je strakker houden.

De romantiek benadruk je dan vooral door de vele bloemen, rozen en kleurstelling. Natuurlijk kan je hierin je eigen mix maken. Dus wel rechte paden of wel paden van betontegels, maar je meubilair hou je wel in Engelse sferen. Of juist modern meubilair, maar wel slingerpaadjes bijvoorbeeld.

9. Romantische tuinhuisjes in een romantische tuin

In een romantische tuin mogen romantische tuinhuisjes uiteraard niet ontbreken. Lees ons blog hierover om meer inspiratie op te doen en ga lekker iaan de slag voor een knusse en gezellige zitplek in je tuin

10. Voorbeelden van romantische tuinen

Voorbeelden zijn altijd fijn om te zien. Zo kan je je een idee vormen van wat je wilt. Daarom laten we er een aantal aan je zien!

Een prachtig zitje, weelderig verstopt. Hier kan je toch uren met je geliefde verblijven…

47dd596ae2b12214f7bf7fadf0216383
Bron: Pinterest homedeco

Een prachtig idee voor een sfeervol hoekje in je romantische tuin! Een oude, houten ladder die je volzet met plantjes en bijvoorbeeld oude gieters.

5502129d1e6a28d5b008530c55b693ef
Bron: Pinterest ikwoonfijn

Een slingerpaadje naar een ander hoekje in de tuin. Het gebruik van de pastelkleur voor het houtwerk maakt het allemaal nog mooier.

3b85e297fa406ab951ff96528011bd46
Bron: Pinterest Petra Bennebroek

Hierbij een voorbeeld van een romantische kleine tuin.

2cab2f7f699b5e1a34708df2243ca178
Bron: Pinterest wonenlandelijkestijl

Voor mij is dit het echte romantische tuin-idee. Rozen, een bankje en mooie stenen door het gras.

f20caba5aecd0a5419eb50488f3262b7
Bron: Pinterest garden

Veel roze is prachtig en als je puur voor roze tinten en aanverwante kleuren gaat, dan mag het ook best iets meer pit hebben zonder dat het te schreeuwerig wordt! De wirwar aan bloemen en beplanting maken het tot een heel knus en romantisch geheel!

929c3da5db6b6656f4d18017f6cd2744
Bron: Pinterest mungfali

Hou je van wit? Dan is dit vast het voorbeeld wat jou het meeste inspireert! Anders van sfeer en toch wel romantisch te noemen!

2db36546f64801c33248b5911a483fcb
Bron: Pinterest welke

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven