Retro interieur, inspiratie voor een retro woonstijl

Een retro interieur is terug van weggeweest. Hoe kan ook jij jouw huiskamer een retro-look geven? Welke voorwerpen horen hier bij? Welke kleurstelling pas je toe? En wanneer wordt iets eigenlijk als een retro interieur bestempeld?

Je leest er meer over in dit blog én we hebben mooie inspiratie voor je.

retro interieur, tips en inspiratie

Wat is een retro interieur?

Een retro interieur wil zeggen dat de nieuwe producten in huis geïnspireerd zijn op de stijl van vroeger. Vaak gebruikt men dan de jaren 60 en 70 als inspiratiebron. Daarmee is het ook meteen duidelijk dat een vintage stijl iets anders is.

Dan gebruik je immers echt oude materialen. Ga je echt voor retro, dan mag je aan de slag met mooie ontwerpen en felle kleurstellingen. Bij de retro stijl kan je verder denken aan ronde vormen en mooie, grafische prints.

Kleuren van een retro interieur

De kleuren die je gebruikt hebben grote invloed op de sfeer in huis. En dat geldt al helemaal voor deze interieurstijl. Oranje, bruin, groen, geel en rood: het zijn de specifieke kleuren voor een retro interieur.

Ze zijn warm, maar ook heel kleurrijk. En daarmee kan je heerlijk spelen in je huis. Verf een muur in één van deze kleuren of zet een prachtige oranje bank in je kamer. Drukke patronen zijn het eveneens helemaal!

Dit is vooral voor je vloerkleed of het behang van belang. Of je één muur een dergelijk druk patroon geeft of je hele kamer: dat is maar net waar jij van houdt. Want dat het ook té druk kan worden, is niet helemaal ondenkbaar!

Ook bij de patronen op het behang ga je uit van die specifieke kleuren. Door voor een retro muur een bank of stoel te zetten die met één van die kleuren overeenkomt maak je er wel een heel mooi geheel van!

7d6b3c4d1da28b826de3af220fc12578
Bron: Pinterest Stijlvolstyling

Zeker als je kiest voor bruine items wat een bruin interieur is ook weer helemaal trendy!

Materialen in een retro interieur

Vooral hout zal gebruikt worden in de retro woonkamer (of ander vertrek). Dit was vroeger vooral donker, maar daar kan in een retro stijl mee gespeeld worden. Tip: kies voor een duurzame houten vloer.

Zo hebben tegenwoordig veel meubels met een retro-look, ook Scandinavische invloeden. Met andere woorden: ze zijn licht van kleur, maar de vorm maakt ze passend in een retro interieur. Dus doe vooral wat jij mooi vindt, want daar gaat het toch om.

Voor de vloer kan je bijvoorbeeld denken aan een houten visgraat vloer. Ondanks dat dit super trendy is momenteel, past dat ook uitstekend bij een retro interieur.

De meubels bij de retro stijl

Retro meubels zullen een vette knipoog hebben naar de jaren zestig en zeventig.

De karakteristieke dunne, houten pootjes onder de meubels: daar kan je eigenlijk niet omheen. Het geeft de meubels meteen de juiste sfeer.

Naast de pootjes kan je ook zoeken naar banken en stoelen in die prachtige kleuren die we eerder noemden. Ga ook rustig voor meerdere kleuren bij elkaar, zo maak je het geheel alleen maar mooier. Want de retro stijl is allesbehalve een rustig interieur…

En als je dank toch een nieuwe bank of stoel nodig hebt, velvet is typisch retro en met franjes onder aan je bank of stoel ben je helemaal ‘van toen’.

Planten en accessoires

Je kamer wordt pas af als er mooie, grote planten in staan. Cactussen passen bijvoorbeeld heel goed in een retro interieur. Verder kan je denken aan grote vloerkleden (in de juiste kleuren…), kussentjes en ga ook op zoek naar retro verlichting of mooie posters voor aan de muur.

Inspiratie voor een retro interieur

Nu kan je vaak het meeste ‘leren’ door gewoon voorbeelden te zien. Daarom zullen we nog even een aantal afbeeldingen met jullie delen om te inspireren.

5228f7f830cf6bd7ff1a2181ee3fd788
Bron: Pinterest Hunker

Over de top…

Oké, dit is misschien wel een beetje erg overdreven, maar het laat wel duidelijk de sfeer zien van de jaren zeventig. Het behang en de meubelstukken matchen hier enorm. De houten wand is prachtig en zelfs het vloerkleed doet mee in dit retro interieur. Stiekem vinden we dit écht een plaatje!

8480ce60aa3ba4c9d4664db49f8a9a85
Bron: Pinterest Casadevalentina

Een retro interieur met smalle pootjes

Op deze afbeelding kan je heel goed zien hoe meubels eruitzien in de retro stijl. Houten kastjes op smalle pootjes dus, net zoals deze vintage kast met houten latjes.

Ook hier staan grote groene planten en zelfs een hele grote cactus. Met diverse ander plantjes op de kast. De vloer is eveneens een ‘echte’ retro vloer.

Omdat de muur vooral wit is en de kozijnen ook wordt het geheel niet te bont, wat ook wel lekker kan zijn…

bf0b349436335985b2d07812e5ac1fdc
Bron: Pinterest Metro

Spetterend interieur in vrolijke kleuren

We kunnen er natuurlijk niet omheen, want deze retro stijl is nu eenmaal druk en spetterend. Dus hierbij nog een voorbeeld waarbij je ogen tijd tekortkomen.

Ook hier een ‘druk’ behangetje en het vloerkleed is nog heftiger. Maar wat een gezelligheid straalt deze retro woonkamer uit. De bank is lekker bezaaid met gekleurde kussentjes in retro prints.

Omdat er vooral gekozen is voor geeltinten is het een mooi geheel, wat wel druk maar ook weer niet ‘over de top’ is.

67ddcaff11f4c38a49daa6c76fa78441
Bron: Pinterest thedesignfiles

Rustiger retro in je interieur kan ook

Dat je ook voor retro kunt gaan in je interieur op een rustigere manier laat deze afbeelding zien.

De basiskleur van de kamer is wit in combinatie met hout. Je ziet hier een typisch retro kastje in hout en smalle pootjes. Het enige echte kleurenobject is het vloerkleed.

Verder is alles vrij rustig gehouden. Het is zeker wel retro door de manier van inrichten en de vormgeving. Maar door minder felle kleuren te mixen blijft het toch een rustiger geheel. En die bank? Daar zie ik mezelf wel op liggen!

eb5ce66c9047bd813cc7469f842dd600
Bron: Pinterest Homestolove

Retro stoelen en kastjes in je interieur

Op dit voorbeeld heb je even goed zicht op de stoelen en weer het kastje dat zo goed bij de retro stijl past. Ook de glasplaat als tafel zag je vroeger heel veel. Kijk hier wel mee uit! Ik heb in de familie (in de jaren zeventig of tachtig…) meegemaakt dat iemand erdoor ging en dat liep maar net goed af…

6cb28674d2839ab0339fe48f5b51190c
Bron: Pinterest lifestyle allwomenstalk

De retro keuken

Natuurlijk kan je de retro stijl ook doortrekken naar andere vertrekken in huis. Wat dacht je van een retro keuken? Ook nu kan je spelen met kleur. Hier is gekozen voor een groene keuken met een oranje achterwand. Lekker bont, maar wel heel mooi.

Maar het past dus inderdaad wel mooi bij de retro stijl.

d12a9ed66fb990ae70eb7b7fc043c125
Bron: Pinterest audenza

De retro badkamer voor als je het nog verder in je interieur wilt doortrekken

En dan hebben we ook nog een voorbeeld van een retro badkamer. Met een leuk bad op pootjes, grote groene planten en vooral knalkleuren. Hier wil iedereen toch wel even lekker in verblijven?

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

1 gedachte over “Retro interieur, inspiratie voor een retro woonstijl”

  1. Ik weet niet of ik me in zulke interieurs zou kunnen vinden, ik ben een beetje overweldigd door de hoeveelheid kleuren …. maar ik denk dat ik de voorkeur geef aan een industriële of minimalistische stijl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven