Een pvc vloer zelf leggen of laten leggen? Zo maak je de juiste keuze!

Hieronder vind je een stappenplan voor het maken van de juiste keuze van een PVC vloer zelf leggen of het uitbesteden ervan. Doe-het-zelf of professional?

Als je op zoek bent naar een duurzame en stijlvolle vloerbedekking, is een PVC vloer een uitstekende keuze. Met zijn veelzijdigheid, duurzaamheid en eenvoudig onderhoud is een PVC vloer een populaire optie voor zowel woningen als commerciële ruimtes.

Of je nu kiest voor een houtlook, tegellook of een andere afwerking zoals visgraat, PVC vloeren bieden een prachtige esthetiek die past bij elke interieurstijl. Maar voordat je overgaat tot het leggen van een PVC vloer, is het belangrijk om te overwegen of je dit zelf wilt doen of dat je een professional wilt inschakelen.

Ik neem je kort mee in ons proces van de pvc vloer zelf leggen zodat je wellicht voor jezelf een goede keuze kan maken over hoe jullie dit willen aanpakken.

pvc vloer zelf leggen of laten leggen, voordelen en nadelen

PVC vloer zelf leggen of laten leggen? Tips voor het maken van de goede keuze

Er komt nogal wat bij kijken, bij het leggen van een PVC vloer. Het is dus belangrijk dat je je goed verdiept in de mogelijkheden en de voor- en nadelen van het leggen van een PVC vloer voordat je zelf begint.

Twijfel je nog? Neem onderstaande tips goed door voordat je de beslissing maakt.

1. De voordelen van zelf leggen

Het zelf leggen van een PVC vloer heeft enkele voordelen. Ten eerste kan het kostenbesparend zijn. Door het zelf te doen, bespaar je de kosten van het inhuren van een professionele installateur.

Bovendien kun je je eigen tempo bepalen en de klus inplannen wanneer het jou uitkomt als je de PVC vloer zelf gaat leggen. Het geeft je ook de voldoening van het voltooien van een doe-het-zelfproject en het creëren van iets moois in je eigen huis.

Maar vergis je niet.., ik zeg niet voor niets dat het je kosten kán besparen. Want er kan ook best wel wat mis gaan bij het zelf leggen van een PVC vloer.

Als je ondervloer bijvoorbeeld niet helemaal vlak is, dan zal je dat in de pvc vloer zelf ook gaan merken. En als je de vloer niet helemaal goed legt en bijvoorbeeld niet voldoende ruimte open laat, dan gaat de vloer op die plekken bol staan.

2. De nadelen van zelf leggen van de pvc vloer

Hoewel het leggen van een PVC vloer een haalbaar project kan zijn voor doe-het-zelvers, zijn er ook enkele mogelijke nadelen om in gedachten te houden.

Ten eerste vereist het leggen van een PVC vloer enige technische kennis en vaardigheden. Het correct voorbereiden van de ondervloer, het snijden en passend maken van de planken, en het zorgvuldig installeren van de vloer vereisen nauwkeurigheid en geduld.

Daarnaast kan het een tijdrovend proces zijn, vooral als je weinig ervaring hebt met vloerinstallatie.

Verder blijkt uit onze ervaring van de PVC vloer zelf leggen dat je er niet alleen heel veel tijd mee bezig bent, maar dat het ook een klus is die niet echt goed is voor je knieën. En misschien ook niet voor je relatie, als je niet zo goed kan samenwerken 😉 .

Onze PVC vloer was overigens niet alleen te leggen omdat we redelijk grote PVC delen hebben (90×45 cm) die echt op een specifieke manier in elkaar vallen. We hebben iedere tegel écht samen moeten leggen. Een professional kan dit misschien wel in zijn eentje.

Geen idee, maar wij vonden het een enorme klus, vooral ook omdat onze benedenverdieping nogal groot is en we naast de woonkamer en keuken ook ons kantoor en de chillruimte hebben gedaan.

3. De voordelen van een professional inschakelen

Het inhuren van een professional voor het leggen van je PVC vloer brengt ook voordelen met zich mee. Professionals hebben de nodige kennis en ervaring om de klus efficiënt en nauwkeurig uit te voeren.

Ze beschikken over gespecialiseerde gereedschappen en technieken om de vloer perfect te plaatsen. Bovendien nemen sommige professionals het volledige projectmanagement op zich, inclusief het voorbereiden van de ondervloer, het leggen van de vloer en het afwerken van de randen en overgangen.

Tip: Als je het leggen van de PVC vloer uit handen geeft, dan is ons advies om dat ook volledig te doen, dus inclusief het egaliseren van de ondervloer. Op deze manier blijf jij niet met de problemen zitten als de ondervloer niet vlak genoeg blijkt te zijn.

Uit ervaring blijkt dat een vlakke ondervloer nogal nauw komt en dat je hier niet te makkelijk over moet denken.

4. De nadelen van een professional inschakelen

Hoewel het inschakelen van een professional handig kan zijn, brengt het ook extra kosten met zich mee. Het inhuren van een professional voor het leggen van je PVC vloer kan duurder zijn dan wanneer je het zelf doet.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de planning en beschikbaarheid van de installateur. Dit kan invloed hebben op de timing van je project.

5. Het maken van de keuze; pvc vloer zelf leggen of laten doen?

Bij het beslissen of je je PVC vloer zelf wilt leggen of een professional wilt inschakelen, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden.

Overweeg je eigen vaardigheden, beschikbare tijd én budget. Als je ervaring hebt met vloerinstallatie en het zelfvertrouwen hebt om de klus aan te pakken, kan het zelf leggen van de PVC vloer een bevredigende optie zijn.

Als je echter weinig ervaring hebt of liever het project uit handen wilt geven, is het inhuren van een professional waarschijnlijk de beste keuze voor je.

6. Advies van experts

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij experts op het gebied van PVC vloeren.

Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze op basis van je specifieke behoeften en omstandigheden. Ze kunnen ook waardevolle tips en instructies geven voor het zelf leggen en onderhouden van je PVC vloer, ongeacht of je ervoor kiest om het zelf te doen of een professional in te schakelen, zoals een vloeren specialist.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven