Regels rondom puin afval en container plaatsing

Als je bezig bent met een verbouwingsproject, een grote schoonmaak of een tuinrenovatie, is de kans groot dat je veel puin afval moet verwijderen.

Heb je zoveel afval dat je dat niet meer met een aanhangertje kan wegbrengen dan zal je waarschijnlijk een puincontainer nodig hebben. Wij hebben er zelf al verschillende keren eentje op de oprit gehad tijdens onze verbouwingen om puin afval af te voeren, zoals bijvoorbeeld bij onze badkamer verbouwing, maar ook toen we in de tuin aan de slag gingen en onze woonkamer volledig verbouwd hebben.

puin afval verwijderen met puincontainer

Tips voor verwijderen puin afval met puincontainer

Voordat je een container laat plaatsen, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden, met name over de locatie van de container, maar ook het soort puin afval dat je erin gooit. Hieronder lees je alles.

1. Controleer lokale regelgeving

Voordat je een puincontainer plaatst is het belangrijk om eerst even goed te checken hoe de regelgeving zit in jouw gemeente.

Elk gebied kan namelijk specifieke voorschriften hebben met betrekking tot het plaatsen van containers op openbare of particuliere grond. Vaak kun je deze informatie vinden op de website van de gemeente. Zo niet, neem dan even contact met ze op.

Let dus op dat wat je bij de ene gemeente leest niet voor een andere gemeente hoeft te gelden.

2. Toestemming van de grondeigenaar om puin afval zo af te voeren

Als je van plan bent om de puincontainer op particuliere grond te plaatsen, bijvoorbeeld op jouw oprit of in jouw tuin, moet je toestemming krijgen van de grondeigenaar.

Dit is vooral relevant wanneer je jouw huis huurt, want in het geval van een koopwoning ben jij zelf die eigenaar. Bij een huurwoning overleg je dus eerst met de verhuurder of het plaatsen van de container akkoord is. En bedenk je ook dat je eventuele wijzigingen aan je woning in geval van een huurwoning met je baas overlegt.

Probeer om zijn of haar antwoord schriftelijk te krijgen, zodat je dit als bewijs hebt. Dit kan je veel gedoe schelen later.

3. Voldoende ruimte en bereikbaarheid

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de puincontainer te plaatsen. Klinkt misschien logisch, maar zulke containers zijn groter dan je denkt! Ze zijn natuurlijk in verschillende groottes te verkrijgen, maar nemen sowieso veel plek in beslag.

Ook moet er genoeg ruimte zijn voor de vrachtwagen die hem komt plaatsen. Daarnaast moet de locatie goed bereikbaar zijn voor de vrachtwagen om problemen bij het afleveren en ophalen te voorkomen.

4. Bescherming van de ondergrond

Als je de puincontainer op bestrating plaatst, bijvoorbeeld op een oprit of stoep, is het belangrijk om de ondergrond te beschermen.

Plaats houten planken of stenen onder de container om te voorkomen dat het gewicht ervan schade aanricht aan de bestrating. Ook gras kan behoorlijke schade oplopen wanneer er wekenlang een zware container op staat.

5. De aanbieder van de container voor puin afval

Veel lokale afvalverwerkingsbedrijven en containerverhuurbedrijven bieden puincontainers te huur aan.

Je kunt ook online op zoek gaan naar verhuurbedrijven die puincontainers aanbieden, zoals afval.nl, en prijzen vergelijken.

Let bij het kiezen van een verhuurbedrijf op de beschikbaarheid van verschillende formaten containers en de voorwaarden voor levering en ophalen. Vergeet niet om ook de huurperiode en de kosten te controleren, want soms moet je een minimaal aantal dagen huren.

Wij proberen ons puin afval altijd op te laten halen door lokale partijen. Zij zijn vaak snel weer ter plaatse om ook de container weer op te halen.

6. Let op welk puin afval in de container mag!

Als laatste wil ik je nog even meegeven dat het heel belangrijk is om goed te bespreken wel typs puin afval je in de container mag gooien.

Waarschijnlijk heb je al bij het plaatsen van de container afgesproken welk puin er in gaat, maar mocht dat niet zo zijn hou er dan rekening mee dat als je al het puin en afval door elkaar gooit, het een flinke kostenpost wordt.

Vaak wordt er namelijk vanuit gegaan dat je alle puin en afval gesorteerd laat verwijderen. Je hebt bijvoorbeeld een puincontainer besteld om stenen en beton in te gooien. Dan maag daar geen bewapening bij, o hout tussendoor gegooid worden.

Als dit niet meer makkelijk te scheiden is, dan betaal je dus voor het afvoeren van gemengd puin en dat is veel duurde dan het afvoeren van schoon puin.

Kort samengevat

Een puincontainer is voor veel projecten onmisbaar. Voordat je er een laat plaatsen, controleer dan altijd of alles klopt qua toestemming, ruimte, en bescherming. Zo kun je de container op een verantwoorde en efficiënte manier plaatsen en zorg je ervoor dat jouw project soepel verloopt zonder onnodige problemen.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven