Planten

Planten

Planten: de natuur in huis! En dat we gelukkig worden van natuur om ons heen is allang bewezen. Maar er is meer, want planten zijn ook gewoon mooi om naar te kijken en geven de ruimte meteen een heel andere uitstraling dan een vertrek zonder planten.

Welke planten vind jij mooi? Welke plant past waar en hoe zorg je ervoor dat ze het zo lang mogelijk volhouden?

De plant is koning…

Wil je heel lang van je plant genieten? Dan zal je er heel goed voor moeten zorgen. Weet je nu al dat je daar iets te makkelijk in bent? Geen nood, maar kies dan wel even bewust voor planten die weinig verzorging nodig hebben.

Zo kan je er toch lang van genieten.

De mate van verzorging verschilt nogal per plant, dus zorg dat je weet wat jouw plant nodig heeft.

Meestal zal dit bij de plant aangegeven worden door middel van een sticker op de pot of op het prikkertje die in de grond erbij staat.

Heb je geen info gezien? Gelukkig hebben we internet! Of vraag het anders gewoon even na bij de winkel of het tuincentrum waar je de planten gekocht hebt!

planten

Groenblijvers of bloeiers?

Hou je van groen en heb je daar genoeg aan? Of gaat het je juist om de bloemen? Natuurlijk is dat een belangrijke vraag omdat je anders met een plant thuiskomt waar je niks aan vindt.

Wist je trouwens dat planten die bloemen krijgen meestal echt wel weer in bloei komen als je maar geduld hebt? Er zijn mensen die ze meteen weggooien na de bloei. Zonde!

Zet eventueel de planten op een andere kamer als je ze zo niet mooi vindt! Duurzaam omgaan met je planten is ook een mooi ding, toch?!

Hoe verzorg je planten?

Daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Natuurlijk hebben ze allemaal water nodig.

Hoeveel water een plant nodig heeft is alleen wel verschillend. En ga je voor een gesloten ecosysteem, dan regelt de condens dit voor je.

Heb je geen groene vingers? Dan kan dit dus dé oplossing zijn… Je kunt dit zelf maken maar ook al kant-en-klaar kopen. Inspiratie nodig?

Die vind je natuurlijk op deze site! Naast water is er ook nog voeding voor planten die ze nodig kunnen hebben. Maar ook dat is verschillend. Er wordt bijvoorbeeld vaak onderscheid gemaakt tussen bloeiende- en niet bloeiende planten.

Ga je voor een orchidee? Dan heb je daar zelfs een eigen soort grond voor! Kortom: lees vooral de aanwijzingen bij de plant of laat je informeren. Bijvoorbeeld hier!

Kinderen en dieren in huis? Let op!

Wist je dat veel kamerplanten giftig kunnen zijn en dat dat ook weer verschillend is per mens en soort dier?

Heb je een kleintje in huis, die alles in zijn of haar mondje stopt? Of een kat of hond die graag aan de haal gaat met je planten? Vliegt er een parkiet rond of hobbelt er een konijntje door de kamer?

Ieder dier heeft een eigen soort verteringssysteem en daardoor reageren ze ook verschillend op bepaalde stoffen die in de planten kunnen zitten. Wat wij kunnen eten, kan voor een bepaald dier bijvoorbeeld zelfs dodelijk zijn.

Ook hier kan je dus even goed rekening mee houden als je een nieuwe plant gaat kopen.

Welke planten kunnen waar?

Wil je een plant in de badkamer? Er zijn planten die prima tegen vocht kunnen en het heel goed zullen doen in je badkamer.

Op het toilet kan een plantje ook sfeer brengen, maar hoe licht is het daar? Een schaduwplantje zal dan beter gaan dan een plant die echt zonlicht nodig heeft.

In een grote hal kan je natuurlijk gaan voor een heel hoge plant, dat staat prachtig! Heb je een plant nodig voor het raam, in de zon, of juist in een hoek waar weinig licht komt?

Alle planten hebben zo hun eigen voorkeuren en als je die goed in de gaten houdt, dan is er voor praktisch iedere plek wel een mooie plant te vinden.

Planten en decoratie

Een plant kan zelfs een onderdeel zijn van decoratie.

Hang bijvoorbeeld kistjes aan de muur en zet daar mooie plantjes in!

Of maak zelf mooie hangers om je planten mee op te hangen voor het raam.

Kopen kan uiteraard ook… Een grote plantenbak die de keuken van de kamer scheidt is ook zeker een mooie blikvanger. Wees lekker origineel en je hebt zeker bekijks!

Plantenpotten in allerlei kleuren en maten

Met potten voor planten kan je ook spelen qua sfeer in je interieur. Ga je voor 1 kleur? Kies dan de kleur die je overal terugziet in je interieur. Of juist voor een heel contrasterende kleur.

Hou je wel van bont? Dan is juist de mix van kleuren én vormen en maten een goed plan. Met plantenpotten kan je echt alle kanten op. Je kunt ook op een duurzame manier met je planten omgaan en plantjes in lege groentepotjes zetten.

Dat geeft weer een heel eigen sfeer en kan juist heel mooi zijn. Natuurlijk afhankelijk van de rest van de aankleding van het vertrek. In de keuken kan het heel leuk zijn, zeker als je dan kiest voor kruiden om in de potjes te kweken! Een rijtje op een plank boven het aanrecht of op de vensterbank, het kan allemaal.

Zelf stekken van je planten

En dan haken we daar meteen op in, op een andere manier. Plantjes stekken is namelijk ook leuk!

Zelf plantjes kweken is niet alleen leuk (en leerzaam voor de kinderen), maar het ziet er ook leuk uit. Kies voor kleine potjes en zet de stekjes op een leuk plekje in je kamer, keuken of de hal.

Je kunt nu ook voor kleine potjes kiezen, bijvoorbeeld van die Olvarit potjes. Maar kleine gekleurde bloempotjes zien er ook heel gezellig uit!

Laat je inspireren

Gaan je handen al kriebelen om aan de slag te gaan met al dat planten groen in je huis? Dat is dan mooi! Wij hopen dat we je nog verder kunnen inspireren met onze artikelen. Lees dan ook maar snel verder!

Scroll naar boven