Je overkapping gezellig maken s’avonds doe je zo

Het verlichten van je buitenruimte kan het verschil maken tussen een gewone achtertuin en een betoverende tuinoase. Je overkapping in de avond gezellig maken zorgt ervoor dat je langer en fijner buiten zit. Uiteraard is verlichting daarbij belangrijk, maar ook andere elementen zoals een haardvuur en kaarsjes en andere aankleding spelen hierin een rol.

Met de juiste buitenlampen kan je niet alleen de schoonheid van je tuin na zonsondergang accentueren, maar ook de functionaliteit van je buitenruimte vergroten. Hierdoor wordt de tuin ideaal voor zowel ontspanning als entertainment na het vallen van de avond.

Ik neem je dan ook mee in onze ideeën hoe je je tuin en overkapping in de avond gezellig kan maken. Van de planning tot de uitvoering, zodat je buitenruimte een verlengstuk wordt van je huis waar je het hele jaar door van kunt genieten.

zo kan je je overkapping in de avond gezellig maken

Zo kan je de overkapping in de avond gezellig maken

Begin bij het begin; eerst de verlichting, daarna de aankleding.

Een lichtplan maken

Net zoals je voor binnen het beste een lichtplan kan maken is het ook slim om voor je overkapping buiten een lichtplan te maken als je het gezellig wilt maken in de avond.

Voordat je begint met het plaatsen van buitenlampen wil je namelijk bepalen waar verlichting het meest effectief is en welke soorten lampen je nodig hebt. Denk aan de paden in je tuin, de ingangen, de terrassen, maar ook aan specifieke kenmerken van je tuin die je wilt uitlichten, zoals bomen, struiken, of waterpartijen (of in ons geval… het zwembad).

Door een plan te maken, zorg je ervoor dat de verlichting zowel functioneel als sfeervol is en dat je hele tuin matcht.

Soorten buitenlampen

Er zijn verschillende soorten buitenlampen beschikbaar, elk met hun eigen functie en charme. Wandlampen kunnen bijvoorbeeld de gevel van je huis en de omliggende ruimte verlichten, terwijl grondspots ideaal zijn voor het uitlichten van paden en de unieke kenmerken van je tuin.

Voor een speels effect kun je ook kiezen voor solarlampen, die overdag energie verzamelen en ‘s avonds je tuin op een duurzame manier verlichten.

Wij hebben ervoor gekozen om een mix van buitenverlichting door te voeren om de overkapping in de avond gezellig te maken. We gebruiken hiervoor een combinatie van wandlampen buiten, verlichting door middel van dimbare spotjes in het plafond van de overkapping én een hanglamp in het midden van de tuinset buiten.

Die hanglamp is overigens niet vaak aan, maar maakt de buitenruimte onder de overkapping wel een stuk gezelliger. Hanglampen buiten zijn perfect om extra sfeer te creëren.

Zo is het bijvoorbeeld tof om ze boven een eettafel op het terras te hangen of in een gezellige zithoek. Ze brengen met hun zachte licht een intieme sfeer in je tuin. Door ze te integreren in je tuinontwerp, creëer je een uitnodigende overkapping die je in de avond gezellig kan maken en die overdag stijl en comfort uitstraalt. Let er wel op dat je dus lampen gebruikt die geschikt zijn voor buiten.

Kaarsen, lampionnen en lantaarns

Nadat je de verlichting geregeld heb kan je je richten op de rest van de aankleding voor je overkapping. Naast een heerlijke comfy buitenset kan je je overkapping in de avond gezellig maken door te werken met kaarsen, lampionnen en lantaarns.

Tip: zet de kaarsen uit de zon, zo kunnen ze ook overdag gewoon blijven staan zonder dat de wax smelt.

Qua lampionnen is het handig om te kijken naar solar lampionnen. Deze laden zich overdag op met zonne-energie en gaan dan ‘s avonds automatisch branden. Nadeel hiervan is wel dat je ze niet ónder je overkapping kan gebruiken om het in de avond gezellig te maken, want daar vangen de zonnecellen geen zon. Deze zijn dus écht bedoeld om in de tuin te hangen, in het licht.

Lantaarns kan je in alle vormen en maten krijgen. Kies je voor oosterse lampionnen dan zal je zien dat die enorm veel sfeer brengen in je tuin. Het voordeel met lantaarns is dat je die los kan verkrijgen, maar ook bijvoorbeeld in strengen met kleine lantaarntjes. In het laatste geval kan je ook weer solar kiezen. Hang dan het zonnepaneel in de open lucht en de streng bijvoorbeeld onder je overkapping om die in de avond gezellig te maken.

Dekentjes en kussens

Zo simpel kan het zijn. Met een paar cosy dekens en wat kussentjes maak je in een handomdraai de overkapping in de avond gezellig.

Kussentjes zijn voor overdag ook tof natuurlijk, maar de dekentjes geven vooral voor de avond veel comfort. Koelt het een beetje af? Dan trek je toch gewoon lekker een dekentje over je benen? En dat werkt pas echt fijn als je ze standaard klaar hebt liggen.

Creëer een ambiance die uitnodigt tot lange avonden vol plezier en ontspanning in de buitenlucht. Dit nodigt niet alleen uit tot meer tijd doorbrengen in de openlucht, maar verhoogt ook de look en feel van je overkapping en het plezier van daar verblijven. Daarnaast ziet het er van binnen ook tof uit! Een kleed buiten op je terras doet bijvoorbeeld ook al veel.

Maak het persoonlijk met accessoires

Je maakt je overkapping of buitenruimte pas écht persoonlijk als je eigen accessoires gaat toevoegen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een schilderij van mijn zus onder de overkapping hangen. Dit geeft al gelijk een heel persoonlijke uitstraling aan het geheel en maakt dat de overkapping er in de avond ook gezellig en uitnodigend uit ziet.

Uiteraard kan je ook kiezen voor accessoires als vaasjes, grote statement accessoires, een mooi macramé wandaccessoire of bijvoorbeeld een windgong die zachtjes tingelt bij een avondbriesje.

Heb je voldoende ruimte onder je overkapping dan kan je zelfs overwegen om er een leuke kast neer te zetten, of een buitenkeuken in je buitenruimte.

Vergeet het groen niet om je overkapping in de avond gezellig te maken

Groen in de tuin is belangrijk voor een stukje gezelligheid. Jaren heb ik ook onder de overkapping in de zomer een aantal planten neergezet. Heel leuk, maar ook lastig want:

  • soms is het te koud voor die planten
  • in de winter moeten ze naar binnen
  • ik vergeet ze vaak water te geven
  • afhankelijk van je overkapping krijgen de planten niet genoeg licht

Je kan er dus voor kiezen om geen planten onder je overkapping te zetten, maar ik vind dat dan toch wat aan de kale kant. Mijn keuze is dus gevallen op een prachtige kunst olijfboom onder de overkapping. Dit is makkelijk én ziet er gezellig uit onder de overkapping, ook in de avond.

Maak je tuin compleet

De uitstraling van je overkapping is dus niet alleen overdag van belang, maar ook in de avond is het fijn als deze er gezellig uit ziet en sfeer uitstraalt. Dit bereik je door combinaties te maken tussen vaste buitenverlichting en eventueel solar verlichting.

Verder stijl je je overkapping af met mooie persoonlijke accessoires, confy kussentjes en heerlijk warme dekentjes voor de koude avond.

En heb je nog wat plek over? Denk dan aan een heerlijk kacheltje onder je overkapping! Zo kan je in ieder seizoen genieten van je buitenruimte.

Deze tips bewaren op Pinterest?

Wil je deze tips graag bewaren op pinterest? Pin dan onderstaande afbeelding op een van je Pinterest borden zodat je deze altijd makkelijk weer terug kan vinden.

je overkapping in de avond gezellig maken

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven