De oude badkamer goedkoop opknappen of badkamer helemaal verbouwen

Het is een onderwerp van gesprek hier, de badkamer, maar dat snap je vast wel. We zijn er nog niet uit of we de oude badkamer goedkoop opknappen of dat we de badkamer volledig gaan verbouwen.

Waarschijnlijk heeft het te maken met het kostenplaatje van de overige verbouwingen waar we mee in ons hoofd zitten en of die begrotingen uitlopen.

Bijlenen voor een verbouwing kan ook, maar doen we nu nog liever niet… Is er nog budget over, dan gaan we de oude badkamer waarschijnlijk helemaal opknappen door middel van een complete renovatie.

Maar anders moeten we het voorlopig doen met wat kleine aanpassingen in de badkamer. Ik ben dus vast aan het rondsnuffelen.

oude badkamer goedkoop opknappen, tips

Hoe kan je een oude badkamer goedkoop opknappen?

Als je de foto hierboven ziet dan ben je het ongetwijfeld met me eens dat deze badkamer wel een opknapbeurt kan gebruiken, niet? Alhoewel alles nog wel redelijk netjes is, is het uiterlijk van de badkamer dusdanig verouderd dat mijn handen jeuken om aan de slag te gaan. Maar hoe?

De materialen om je oude badkamer goedkoop op te knappen vind je hier:

  1. Handdoekrek badkamer
  2. Tegelverf badkamer
  3. Alabastine grondverf
  4. Voegenstift
  5. Betonlook verf
  6. Badkamer laminaat

Bestaande kit vervangen in de oude badkamer

Als je een oude badkamer wilt opknappen is het van belang dat je allereerst de kitnaden eens goed checkt. Zit er hier en daar schimmel op kitnaden, dan ziet dat er wel wat armoedig uit.

Eerst kan je kijken of je de schimmel in de badkamer kan verwijderen. Lukt dat niet? Dan is het slim om de oude kitnaden te vervangen.

Zijn er overigens lekkages in de badkamer, dan is het goedkoop opknappen van de oude badkamer door middel van het vervangen van de kitnaden uiteraard niet genoeg. Je zal dan eerst moeten kijken welke lekkages er zijn en hoe dit opgelost moet worden.

Nieuwe kitnaden bij een bestaande lekkage zijn nutteloos natuurlijk.

Oude tegels in de badkamer verven

Als we goedkoop willen opknappen, dan zijn nieuwe tegels geen optie. Waren ze wit geweest dan was dat ook helemaal niet nodig geweest, maar de kleur rood vinden we nogal … uhhh… overheersend.

Badkamertegels verven is eventueel wel een optie. Zo’n twintig jaar geleden deed ik dat ook al in mijn badkamer op mijn appartementje. Het is wel een tijdrovend klusje, dat verven van die oude tegels in de badkamer, maar het is in ieder geval een goedkoop alternatief als je ze wilt opknappen.

Hier vind je goede tegelverf voor badkamer en toilet en vergeet niet eerst de tegels goed schoon te maken met goede poetsdoeken.

cd7909cf4f758fe56c781f57ac15992b
Hier zie je wat tegelverf kan doen voor de look and feel van je oude badkamer. Samen met mat wit sanitair is dit wel tof

Hoe verf je de oude badkamertegels?

Je moet er rekening mee houden dat je onderstaande methode moet volgen om ervoor te zorgen dat de verf niet gaat afbladderen.

  • Ontvetten van de tegels.
  • Een goede primer gebruiken, deze grondverf van Alabastine is bijvoorbeeld geschikt.
  • Voegen meeverven, anders is het echt teveel werk én je krijgt het nooit helemaal netjes.
  • De geverfde tegels een week ongeveer laten drogen voordat je gaat douchen of in bad gaat.

Tip: hoe donkerder je de tegel verft, hoe kleiner de badkamer oogt, hou dat in de gaten bij het kiezen van de kleur.

badkamer goedkoop opknappen door tegels te verven

Voegen reinigen

Zijn de tegeltjes wel in orde, maar de voegen gewoon vies? Dan kan je ook volstaan met het reinigen van je voegen. Met azijn of voegenfris pak je je voegen aan en als het nodig is kan je ook nog een voegenstift gebruiken als je wilt.

Sanitair in je badkamer aanpakken

Ik kan me zo voorstellen dat een nieuwe douchecabine kopen wellicht niet binnen het budget past als je je oude badkamer goedkoop wilt opknappen.

De oude douche kan je dan met een flinke schrobbeurt misschien weer helemaal opfrissen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld azijn of een ander schoonmaakmiddel.

Oude badkamer goedkoop opknappen; kalkaanslag op het sanitair

Is er veel kalkaanslag? Doop dan watjes in de schoonmaakazijn en laat die een tijdje op de kalkaanslag (in de douchecabine bijvoorbeeld) weken. Kalk rondom de kraan?

Die watjes kan je heel eenvoudig om de kraan heen winden zodat na 10 minuten ook je kraan er weer spik en span uitziet.

Tip: koop een waterontharder en je hebt geen last meer van kalk!

Eigen oude badkamer goedkoop opknappen, of badkamer in nieuwe huis?

Is het je eigen oude badkamer die je goedkoop wilt opknappen, dan denk je wellicht aan kleine dingen, zoals wat leuke accessoires in de badkamer. Zo kan je met weinig geld je badkamer al mooi opknappen (inspiratie zie hieronder). Ook voor smalle badkamers is er voldoende inspiratie.

Ga je verhuizen en wil je de oude badkamer in je nieuwe huis opknappen, dan zal je misschien ook nog iets van badkamermeubels moeten hebben.

Kijk eens op marktplaats voor wat badkamermeubels om goedkoop uit te zijn. Of verf de deurtjes van je bestaande badkamermeubel en geef ze bijvoorbeeld een betonlook. Zo heb je een compleet andere badkamer voor relatief weinig geld.

Tip: met deze verf kan je zelf ook een betonlook op meubels creëren.

Inspiratie badkamers opknappen

Naast bovenstaande tips wil ik je nog graag wat inspiratie meegeven voor het goedkoop opknappen van je oude badkamer. Onderstaande optie’s zijn relatief goedkoop en geven je badkamer een totaal andere uitstraling. Kan je er toch weer een aantal jaartjes tegenaan.

badkamer opknappen met houten vloertje in de douchehoek

Vloertje in de douchehoek

Heb je geen douchecabine, maar wel een douchehoek met opstaande rand, dan kan je een prachtig nieuw vloertje leggen in de douchehoek. Geeft gelijk een frisse en luxe wellness uitstraling.

Gebruik wel dit soort hardhout voor een vloertje in je douche.

Natuurlijk kan je ook de rest van de badkamervloer aanpakken. En dat hóeft niet heel ingewikkeld te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er speciaal badkamerlaminaat bestaat? Gemakkelijk te leggen en het geeft je badkamer in één klap een nieuwe look.

38d809d591240a255045c3431461a634
a3ce6834b98a605fd7ab85346972eb7f

Oude kast opknappen als badkamer meubel

Wat vind je van deze opknapbeurten? Als je bij een kringloop winkel een oude kast op de kop kan tikken dan maak je er met wat extra werk een fantastisch badkamer meubel van zoals je hierboven kan zien. De rechtse verdient wat mij betreft echt een 10+.

0b3ef91cdf235bc93059d082ed345a3e

Meer informatie over bovenstaande gave handdoekdrager vind je hier

Onderstaande exemplaar is ook een mooie. Een zelfde soort idee, maar dan met tussenstangen zodat je handdoeken écht mooi blijven liggen. En helemaal niet zo duur!

Onderstaande handdoekrek vind je hier

Kleine accessoires om je badkamer op te knappen

Wil je de badkamer ook nog een leuke touch geven, gebruik dan vooral wat kleine accessoires, zoals bijvoorbeeld zoiets als hierboven. Je kan ook voor een habbekrats bij de Xenos of Action terecht voor leuke accessoires met een klein plankje bijvoorbeeld.

Daarmee kleed je de oude badkamer goedkoop aan waardoor hij direct zal opknappen.

tips om je oude badkamer op te knappen

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven