Niet giftige planten voor katten, 20+ fijne planten voor je huis

Ik hou van groen in huis. Heel veel zelfs. Ook al heb ik geen mega groene vingers, een beetje water geven en verzorgen van de planten in huis dat lukt me nog wel. Gelukkig maar, want ik heb inmiddels wel ontdekt dat ik écht gelukkig word van planten in huis. Net als onze katten. Vandaar deze niet giftige planten voor katten lijst, zodat je snel kan herkennen welke planten eventueel een risico zijn voor jouw poezen.

Herken jij dat? Dat je kat een liefhebber is van al het groen dat je in huis hebt staan? Onze Lynx is dol op alles wat groen is en zéker als het net nieuw is in huis. En haar kittens tegenwoordig ook. Afijn, ik was toe aan wat nieuw groens in huis en dan het liefst niet giftige planten voor katten.

En ik bedacht me dat ik dan ook wel een fijne lijst voor jullie zou kunnen maken van alle veilige planten die je in huis kan hebben als je een of meerdere katten rond hebt lopen.

niet giftige planten voor katten, deze lijst met planten is veilig

Welke niet giftige planten voor katten zijn er?

Er blijken voldoende niet giftige planten voor katten te zijn, dus dat valt gelukkig alles mee. Ik was namelijk even bang dat ik afscheid moest nemen van een aantal planten die we al in huis hadden toen we de kat kregen, maar nee dus.

Ik was het ook niet gewend eigenlijk, want onze hond kijkt niet naar de planten om. Of dat ik nu giftige planten in huis heb staan of niet, dat maakte voor hem nooit iets uit. Maar nu ben ik toch wel wat voorzichtiger geworden.

 1. Kokospalm
 2. Areca Dypsis
 3. Bananenplant
 4. Graslelie
 5. Zinkvaren
 6. Pilea Depressa
 7. Hertshoorn
 8. Calathea Orbifolia
 9. Calathea Medallion
 10. Tradescantia Zebrina (let op de kanttekening)
 11. Nestvaren
 12. Bromelia
 13. Maranta Leuconeura Fascinator Tricolor
 14. Fittonia
 15. Chinees Lantaarnplantje
 16. Olifantspoot
 17. Phalaenopsis orchidee
 18. Krulvaren
 19. Kattengras
 20. Pannekoekenplant

Katten die planten eten en in planten klimmen

Het groen gaat er hier in huis niet op vooruit, nu we een katje hebben. Ze klimt nogal graag in alle planten en natuurlijk zijn licht bewegende blaadjes eindeloos speelgoed voor ons kleintje. Als je een kat in huis hebt dan herken je dat vast wel.

Uitzoeken welke niet giftige planten voor katten er zijn was overigens niet zo heel lastig, want de website Plantsome, waar ik ze vandaan heb, die geeft daar al een heel handig advies in.

Inmiddels hebben we de lijst met veilige planten voor katten verder uitgebreid, met onderstaande planten kan jij dan ook zonder zorgen je huis inrichten.

kokospalm niet giftig voor katten

1. Kokospalm

De kokospalm is eenvoudig te houden en groeit snel onder de juiste omstandigheden. Deze plant is dus niet giftig voor katten, houdt daarnaast wel van licht maar geen direct zonlicht. Deze plant heb ik zelf ook in huis en ik vind het echt een designstukje!

Je vindt deze plant hier

De leukste krabpalen voor katten vind je trouwens hier

areca dypsis niet giftig voor katten

2. Areca Dypsis plant is niet giftig voor katten

Ook deze plant heb ik in huis. Een fijn exemplaar wat veel groen ‘geeft’. Hij heeft wel graag veel zonlicht en water. Deze behoort dus tot de niet giftige planten voor katten, maar weet wel… de blaadjes zijn echt een aandachtstrekker 😉 . Lynx speelt er graag mee.

Meer informatie over deze plant vind je hier

bananenplant niet giftig voor katten

3. Niet giftige planten voor katten; de Bananenplant

De bananenplant vind ik ook zo’n mooie plant en hij behoort ook tot de niet giftige planten voor katten. Deze heb ik zelf nog niet, maar staat nog wel op mijn wensenlijstje. Mooie grote bladeren.

Het is wel een plant die veel water drinkt en ook erg van zon houdt, ik zou dus nog even moeten nadenken waar ik hem eventueel kwijt kan. Maar hij is dus in ieder geval lief voor onze huisdieren.

Meer informatie over deze plant vind je hier

graslelie niet giftig

4. Graslelie is niet giftig

Zoek je een wat kleinere plant die niet giftig is voor katten dan is de graslelie misschien iets voor jou. Het voordeel is dat deze plant niet persé in vol licht hoeft te staan maar dat een beetje schaduw geen kwaad kan.

Hij heeft wel altijd veel dorst, tweemaal per week water geven is het advies. Ik heb deze plant zelf in de badkamer staan, zodat ik daar ook een beetje groen heb!

Meer informatie over de graslelie lees je hier

zinkvaren niet giftig voor katten

5. Zinkvaren voor katten

Ook de zinkvaren is een plant die niet giftig is voor katten. Het kan dus geen toeval zijn…. deze plant heb ik ook in huis 😉 . Als ik zo begin te tellen heb ik aardig wat soorten planten die niet giftig zijn in huis, heel fijn.

Afijn, de zinkvaren (blauwvaren) heeft veel water nodig maar hoeft niet persé zonlicht te hebben. Fijn voor een wat schaduwrijker plekje in huis dus. Hij groeit weelderig, ik vind het zelf een leuke plant.

Meer informatie over de zinkvaren vind je hier

pilea depressa niet giftig

6. Pilea Depressa is veilig voor katten

Deze plant hangt graag, ook dat kan een voordeel zijn naast dat het een niet giftige plant voor katten is. Liever niet in direct zonlicht, maar wel een licht plekje in huis als het even kan. Dan heb je aan dit plantje een klein schatje in huis.

hertshoorn niet giftig voor katten

7. Hertshoorn (Platycerium)

Mijn favoriete plant ever, de hertshoorn. Hij is helemaal niet moeilijk om te houden en ik vind hem echt mega decoratief. Ook de hertshoorn behoort tot de niet giftige planten voor katten, en al was dat niet zo… hij hangt liever dan dat hij staat, dus dan is dat probleem ook opgelost.

Wil je meer weten over de verzorging van de hersthoorn, dan kan je hier terecht.

calathea orbifolia

8. Calathea Orbifolia

Over decoratief gesproken, daar kan deze plant ook wat van met zijn prachtige gestreepte blad. Een fijne plant voor katten, want hij is niet giftig.

Deze plant heeft niet veel zonlicht nodig en meer over zijn verzorging lees je hier.

calathea medaillon

9. Calathea Medallion

Deze plant komt uit de Calathea familie, allemaal niet giftige planten voor katten. Het mooie aan deze plant is dat hij als de zon onder gaat zijn bladeren dichtvouwt om ze pas de volgende ochtend weer te ontvouwen.

Meer info vind je hier.

tradescantia zebrina, niet giftig voor katten

10. Tradescantia Zebrina, nummer 10 van de niet giftige planten voor katten

Deze knapperd is een enorme luchtzuiveraar, ook dat is mooi  meegenomen, naast dat ze lief is voor je kat. Je raad het al… madam maakt onderdeel uit van onze top 10 van niet giftige planten voor katten omdat ze haar werk goed doet en er ook nog eens goed uit ziet!

Volgens de kliniek en de kattensite behoort deze plant niet tot de giftige planten voor katten. Toch staat hij bij sommigen aangemerkt als licht giftig. Heb je dus katten die héél graag aan je planten knabbelen? Dan is het misschien slim om met deze plant toch op te letten.

Blijven jouw katten meestal van alle planten af dan vormt deze plant geen probleem in huis.

Meer informatie over de verzorging vind je hier.

nestvaren is niet giftig voor katten

11. Nestvaren

De nestvaren lijkt veel op de zinkvaren, hij is alleen wat groener van kleur. Deze plant is luchtzuiverend en stata graag lekker licht. Geef hem niet teveel water, daar houdt deze niet giftige plant voor katten niet van.

Meer informatie over de nestvaren vind je hier.

bromelia niet giftige plant voor katten

12. De Bromelia plant is niet giftig voor katten

Ook de Bromelia behoort tot de niet giftige planten voor katten. Fijn als je van wat kleur in huis houdt, want deze plant heeft bloemen in de kleur rood, geel of paars.

Maranta Leuconeura Fascinator Tricolor Gebedsplant P12 2.CR2 1 1024
Bron: Plantje

13. Maranta Leuconeura Fascinator Tricolor; niet giftige planten voor katten

Ken jij de Maranta’s al? Dat zijn planten met prachtig blad die gelukkig niet giftig zijn voor katten. Je kan ze dus veilig in de woonkamer zetten, ook als jouw poezen regelmatig aan de blaadjes knabbelen.

Deze plant die houdt van voldoende licht, maar niet van direct zonlicht. Daarnaast zal ze -naast dat ze veilig is voor katten- graag zo nu en dan wat lauw water krijgen.

Wist je trouwens dat deze plant eigenlijk een hangplant is?

Meer informatie vind je hier.

Fittonia 1024
Bron: Plantje

14. Nog een veilige plant voor katten: de Fittonia

Dit prachtige kleurrijke plantje kan je ook veilig in huis halen met je huisdieren. Hij doet het trouwens uitzonderlijk goed in een terrarium en dan heb je er met je katten helemaal geen last van natuurlijk. Deze plant houdt namelijk van een hoge luchtvochtigheid.

Check hier voor meer informatie over deze knapperd.

90
Bron: Plantje

15. Chinees Lantaarnplantje is veilig voor katten

Dit vind ik ook zo’n tof plantje. Totaal anders dan de hertshoorn, dat geef ik toe, maar net zo karakteristiek vind ik. Ik heb hem dan ook in huis staan en hij is al we 1.50 meter lang!.

Deze hang plant is dus veilig voor katten en niet giftig en best makkelijk in de verzorging.

Meer informatie over de verzorging vind je hier.

image?url=https%3A%2F%2Fwebshop.plnts.com%2Fmedia%2Fcatalog%2Fproduct%2Fcache%2Faa5d334f459227518b6c3cf7ea9d29ed%2Fp%2Fl%2Fpl.xxl.007 beaucarnea recurvata xxl sfeer
Bron: plnts

16. De olifantspoot plant is niet giftig voor je katten, maar wel speelgoed

Als je de Olifantspoot ziet – ook wel Beaucarnea genoemd, dan snap je wel dat deze plant aantrekkelijk is voor katten om mee te spelen. Een heerlijk plant om even in te klimmen, of je nagels aan te scherpen.

Maar het is wel een plaatje om te zien, en dus gelukkig ook veilig voor onze huisdieren. Het is echter géén goedkope plant, dus denk jij dat je kat hier lekker mee zal gaan spelen dan is het misschien wel een duur stuk speelgoed.

Je vindt deze plant in verschillende maten hier.

Phalaenopsis orchidee is een niet giftige plant voor katten die veilig bij je huisdieren in de woonkamer kan staan.

17. De Phalaenopsis orchidee

Een van de meest geziene orchideeën is de Phalaenopsis orchidee. Deze orchidee is niet giftig voor katten en je kan deze plant dus prima in huis halen. Er zijn echter heel veel verschillende soorten orchideeën, en van de andere soorten zijn wij niet op de hoogte of ze wel of niet veilig zijn. Hou daar dus rekening mee.

Nephrolepis Green Lady p12 Lifestyle
Bron: Plantje

18. Nog een varen die veilig is voor katten; de krulvaren

Ik hou van varens. Het zijn makkelijke planten én ze zijn niet giftig voor onze katten en andere huisdieren. Hoe fijn is dat! Oja, en ze zijn ook nog eens sterk luchtzuiverend.

Wil je meer weten van deze plant? Check hier.

fotolia 94716859
Bron: Zooplus

19. Kattengras

Deze is misschien wel vanzelfsprekend, maar mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst met niet giftige planten voor katten en andere huisdieren. Kattengras is niet alleen veilig voor katten, ze vinden het ook nog eens heel erg lekker.

Dus wil jij graag dat ze van je andere planten afblijven, dan is het best slim omergens in huis om een plek waar je katten goed bijkunnen kattengras neer te zetten.

Meer informatie over het juiste kattengras vind je bijvoorbeeld hier bij Zooplus.

veilige planten voor katten

20. De pannenkoekenplant is ook veilig voor katten

Een van de meest trendy planten van dit moment – de pannenkoekenplant- is gelukkig ook niet giftig voor katten. Anders waren er heel wat mensen geweest die hem een andere plek hadden moeten geven denk ik.

Hij is overigens ook veilig voor je andere viervoeters in huis, zoals bijvoorbeeld de honden. Daarnaast is het een makkelijk plant die zichzelf ook nog een sheel goed vermenigvuldigd. Kortom: een blijvertje.

niet giftige planen voor katten, plantsome

Niet giftige planten voor katten in de verzorging

Al deze niet giftige planten voor katten hebben natuurlijk hun eigen wensen (of eisen) qua verzorging. Heb jij niet zulke groene vingers, installeer dan een planten app op je telefoon.

Dan krijg je vanzelf een melding wanneer het weer ongeveer tijd is om je planten water te geven. En vind je het -net als ik- handig om ze online te bestellen… je bent verzekerd van een uitstekend ingepakte plant 😉 .

Wat doe je verder met giftige planten in huis als je katten hebt?

Nu hoef je natuurlijk niet meteen de giftige planten die je hebt staan weg te gooien. Dat zou zonde zijn. Maar wat je wel kan doen is eens even goed uitzoeken hieronder hoe giftig die plant nu precies is voor je huisdier.

Als hij niet heel giftig is dan zou je hem misschien wat hoger kunnen zetten zodat je kat er niet bij kan. En als de plant heel giftig is voor katten, dan kan je hem ook nog verbannen naar een deel van je huis waar je kat niet komt.

Bij ons komen de poezen bijvoorbeeld nooit in de slaapkamers. Daar heb ik eventuele risicoplanten dan ook naartoe verhuisd.

Andere vragen die katten liefhebbers hebben m.b.t. planten

Onderstaande vragen hebben wij in de loop van de tijd van onze lezers gekregen over planten en katten. Welke planten wel giftig zijn en welke planten eventueel niet. We hebben bovenstaande lijst dan ook voor jullie uitgebreid met de vragen van lezers, zodat we er allemaal wat aan hebben.

Welke planten zijn goed voor katten?

Er zijn een aantal planten die niet alleen veilig zijn voor katten, maar die ook nog eens goed zijn voor je kat. Denk daarbij aan onder andere valeriaan, kattenkruid, graslelie en groene munt. En natuurlijk de kattengras die we hierboven al genoemd hadden.

Een aantal van deze planten is echt nuttig voor katten omdat ze bijvoorbeeld hepen tegen haarballen en een aantal zijn gewoon fijn voor de kat omdat ze er een beetje ‘high’ van worden en zich er lekker bij voelen. Kattenkruid is er daar een van.

Welke kamerplant is niet giftig?

Bovenstaande lijst kan ook nog aangevuld worden met onderstaande planten:
Areca palm (Goudpalm)
Aspidistra (Kwartjesplant)
Polyscias (Aralia)
Kentia palm (Howea Forsteriana)
Caryota (Vissenstaartpalm)

Is een pannenkoekplant giftig voor katten?

De pannenkoekenplant bevat geen giftige onderdelen voor huisdieren (en ook voor mensen uiteraard niet). Heel fijn, vooral ook omdat deze plant zo in is en je die in veel huiskamers terug ziet.

Welke planten laten katten met rust?

Hierboven in de lijst zie je al aardig wat varens staan. En dat is niet zo vreemd, want varens zijn geweldige kamerplanten. Ze zijn goed voor je gezondheid en zijn sterke luchtverbeteraars. Maar je kat ziet deze varen niet zo zitten en vindt ze over het algemeen niet lekker. Eet hij er toch van? Geen probleem, varens zijn onschuldig voor onze huisdieren.

Is een orchidee giftig voor een kat?

Een Phalaenopsis orchidee is dus veilig voor dieren dat heb je hierboven al kunnen lezen. Maar toch is een kleine waarschuwing op zijn plaats. Er zijn heel veel verschillende soorten orchideeën en alhoewel deze niet giftig is durven we van de andere soorten niet meteen te zeggen of deze veilig zijn voor katten.

Hoe giftig is de monstera?

Nog zo’n plant die momenteel helemaal hip en hot is in de Nederlandse huiskamer: de Monstera Deliciosa. Een prachtige plant met gaten in de bladeren. Met deze plant moet je wél opletten, hij is namelijk giftig voor je katten. Onze katten blijven er af, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen dan zet je deze niet in huis.

Hoe blijft mijn kat van de planten af?

Eet jouw kat ook zo van je planten? Los van het feit dat het misschien niet veilig is omdat er giftige planten tussen zitten is het ook niet zo leuk. Je planten worden er namelijk niet mooier op. Maar er is wat tegen te doen.
Er zijn niet giftig sprays in de winkel te krijgen die ervoor zorgen dat je katten er van afblijven. Mara je kan ook zelf een azijnmengels maken dat je verdunt voordat je het over de bladeren sprayt. En schillen van citrusvruchten op de bodem van de plant leggen wil ook nog wel eens helpen.

Is de aloë vera plant giftig voor katten?

Mensen drinke Aloë Vera en smeeren de gel op allerlei plekken omdat hij zo verzorgend is. Maar voor je katten is de Aloë Vera plant niet fijn. Het is een figtige plant voor honden en katten, dus hou daar rekening mee.

Is een bananenplant giftig voor katten?

Bananenplant. De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.

Stockfoto van kat met planten door Asiya Tkachenko

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven