Help! Ik heb muizen in huis…

Wij hebben muizen in huis en ik word er letterlijk niet goed van! Het getrippel op zolder, de muizenkeutels in mijn keukenkastjes en ga zo maar door. Brrr. Gelukkig valt er wel het een en ander aan die muizen te doen, maar op een of andere manier zijn er toch weer nieuwe muizen die hun weg naar ons huis vinden. Niet in de laatste plaats door onze katten!

muizen in huis

Wat kan je doen tegen muizen in je woning?

Het ontdekken van muizen in je huis kan een ware nachtmerrie zijn. Deze kleine knaagdieren zijn niet alleen vreselijk irritant, ze kunnen ook behoorlijk wat schade aanrichten aan je spullen, aan je eten én je kan er ziek van worden.

Ik ben op zich niet bang van muizen, maar ik vind het wel vies om ze in huis te hebben. Er bestaan natuurlijk manieren om muizen te bestrijden, maar het is wel volledig afhankelijk van je huishouden welke methode het slimste is om toe te passen. Met al onze andere dieren in huis ben ik daar dus ook voorzichtig mee. Lees je mee?

1. Hygiëne en onderhoud

Een schone en opgeruimde woning is cruciaal in de strijd tegen muizen. Dikke pech als je niet zo’n poets bent dus, want je moet aan de bak. Een schoonmaakschema erbij en hoppa.. cleanen dat huis.

Heb je etenswaren open en bloot liggen, dan is de kans op muizen in huis groter, maar ook als je rommelige hoeken hebt waar de muizen lekker in kunnen nestelen.

Zorg ervoor dat je regelmatig het huishouden doet en dan met name ook in de keuken waar kruimels en voedselresten zich ophopen. Op tijd afwassen dus!

Bewaar voedsel in stevige, afgesloten containers en zorg ervoor dat je je afval regelmatig afvoert. Let er daarnaast ook op dat je spleten en kieren dichtmaakt. Hiervoor kan je bijvoorbeeld staalwol gebruiken, of pur. Zo hadden wij een gaatje in de buitenmuur achter onze keukenplint… je snapt hem al… dat is precies een mooie voordeur voor muizen.

2. Muizen verjagen met geluid

Heb je last van muizen en wil je dat diervriendelijk oplossen, dan kan je eens kijken naar apparaten die geluidsgolven uitzenden die voor mensen onhoorbaar zijn, maar voor muizen heel erg vervelend.

Het constant veranderen van de frequentie voorkomt dat muizen aan het geluid wennen, waardoor dit een effectieve langetermijnoplossing kan zijn. Muizen verjagen met geluid is een diervriendelijke oplossing die de dieren geen pijn doet maar ervoor zorgt dat ze vertrekken én weg blijven.

Let er wel op dat de frequentie inderdaad blijft veranderen. Ik heb bijvoorbeeld ook zo’n geluidsapparaatje gehad tegen het blaffen van de honden, maar dat was al snel uitgewerkt.

3. Muizen in spouwmuren aanpakken

Een van de favoriete schuilplaatsen voor muizen zijn spouwmuren. Ze vinden het een heerlijk plekje om zich voort te planten. Nou is het natuurlijk niet heel makkelijk om ze in zo’n spouwmuur te lokaliseren en soms heb je hierbij dan ook professionele hulp nodig.

Wil je muizen in spouwmuren zelf verdrijven, gebruik dan geurverdrijfmiddel om de muizen uit de spouw muur te lokken. Sluit de ingang naar de spouwmuren na 2 à 3 weken af om te zorgen dat de muizen niet terug kunnen komen. 

4. Vallen en lokmiddelen

Het gebruik van muizenvallen is een tijdloze methode in de bestrijding van muizen. Van traditionele klapvallen tot diervriendelijke vangkooien en elektrische vallen; er is een breed scala aan muizenvallen beschikbaar.

Het succes van deze methode hangt sterk af van de locatie van de vallen en het gekozen lokaas. Plaats vallen langs de muur of op de plek waar je knaagschade of muizenkeutels hebt gevonden. Pindakaas, chocolade en noten zijn effectief als het gaat om het lokken van de muizen in huis. Dus niet per definitie een blokje kaas.

Het grote nadeel van de vallen vind ik dat ze niet zo goed te combineren zijn met andere dieren in huis. Ik zou niet willen dat onze honden en katten in zo’n val terecht komen.

5. Professionele ongediertebestrijding

Lukt het niet om zelf de muizen in huis te vangen of heb je een ernstige muizenplaag? Dan is het slim om een expert op het gebied van ongediertebestrijding te bellen. Ze kunnen niet alleen een grondige inspectie doen, maar hebben ook bestrijdingsmiddelen die je als consument niet kan kopen.

6. Natuurlijke afschrikmiddelen gebruiken

Wist jij dat je ook muizen kan bestrijden met het gebruik van natuurlijke afschrikmiddelen?

Muizen hebben een heel gevoelig reukvermogen en kunnen sterk worden afgeschrikt door bepaalde geuren die mensen vaak als aangenaam ervaren. Denk bijvoorbeeld aan etherische oliën zoals pepermuntolie. Een paar druppels pepermuntolie op een watje, verspreid op strategische plaatsen in huis, zoals bij deuren en vensters of kieren kan ervoor zorgen dat de muis een ander huis zoekt.

Ook cayennepeper, kruidnagel en kaneel kunnen ook als afweermiddel dienen. Je moet deze middeltjes overigens wel regelmatig ‘verversen’ omdat de geur afneemt na verloop van tijd, maar ze zijn wel veilig te gebruiken in een gezin met huisdieren.

7. Katten tegen muizen in huis

Als laatste wil ik het nog even hebben over katten in huis. Als jij denkt dat die je helpen met de bestrijding van muizen dan wil ik dit toch even nuanceren voor je.

Wij hebben 4 katten in huis en tóch regelmatig last van muizen. Soms komt dat zelfs omdat onze katten de muizen meenemen naar binnen en ze als cadeautje neerleggen. Lang niet altijd zijn de muizen dood. Het gebeurt ook regelmatig dat ze levende muizen naar huis brengen en ze daar loslaten om mee te spelen, of gewoon laten lopen omdat ze geen zin meer hebben.

In dat geval krijgen wij dus juist muizen in huis door de katten!

Wil je deze tips bewaren?

Sla onderstaande afbeelding op op één van je Pinterestborden en je kan de informatie altijd makkelijk terugvinden.

muizen bestrijden in huis, verschillende methodes

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven