Tips om een moderne tuin aan te leggen

Je houdt van strak en modern? Dan is een moderne tuin zeker een leuke optie. Woon je in een modern huis? Dan maak je er meteen een mooie eenheid van met je tuin. Wat is nu precies een moderne tuin, hoe richt je een moderne tuin in en wat zijn nog meer leuke moderne tuin ideeën? Wij inspireren je graag met dit artikel.

Wat is een moderne tuin?

Onder een moderne tuin wordt een strak aangelegde tuin verstaan, met ruimtelijke materialen die vooral voorzien zullen zijn van een glad oppervlak.

Abstracte vormen zijn zeker welkom bij deze materialen in deen moderne tuin. Beplanting staat in deze tuin niet op de voorgrond zoals bijvoorbeeld in een romantische tuin of een eco tuin.

Vanuit de beplanting gezien is het eerder sober omdat er voornamelijk voor een paar soorten planten/struiken wordt gekozen. Onderhoud is in deze tuinen simpel te doen, waardoor de tuin vooral een plek wordt om te ontspannen en te kunnen genieten van je vrije tijd.

moderne tuin ontwerpen en aanleggen

Moderne tuinen en beplanting

Om even door te gaan over de beplanting: het speelt dus niet de hoofdrol, maar is wel degelijk aanwezig. Moderne tuinen zijn dan ook zeker geen kale, alles betegelde tuinen.

Hoewel juist de strakke belijning en de rust centraal staat, maakt de beplanting het wel mooi af waardoor er sfeer ontstaat. De beplanting zal het liefst ook strak gehouden worden. Daarom zijn planten die goed in vorm te snoeien zijn geliefd.

Voor moderne tuinen kies je voor maar een paar soorten, die niet om te veel onderhoud vragen. Deze kan je in groepjes bij elkaar zetten. Je zult misschien ook al begrepen hebben dat leilinden ideaal zijn voor de sfeer in je tuin. Of kies voor andere leibomen. Ook laveldel vind je veel terug in deze strakkere tuinen.

Het kleurgebruik van de beplanting wordt in een moderne tuin rustig gehouden. Kies daarin voor een paar verschillende tinten, meer niet.

Hoe ontwerp je een moderne tuin?

Een tuin in moderne stijl wordt in strakke lijnen ingedeeld. Ruimte speelt een grote rol in deze paradijsjes.

Terrassen kunnen op meerdere plekken aangelegd worden en zullen uiteraard ook opgaan in deze strakke stijl. Toch is het mooi om hier en daar iets af te wijken van rechte belijning. Toch ergens een ronde vorm, bijvoorbeeld, geeft het geheel net een beetje meer afwisseling.

Rust, ruimte en eenheid in je tuin

Eigenlijk zijn rust, ruimte en eenheid drie kenmerken die bij dit type tuin horen. Door de belijning en de eenvoud van de beplanting kom je daar een heel eind mee. De tuin biedt ook rust omdat het niet veel onderhoud vraagt.

Laat je je huis naadloos aansluiten op je moderne tuin, door bijvoorbeeld mee te gaan in de vormen van je huis, dan maak je de eenheid nog mooier. Kijk ook eens naar de voorbeelden voor het inrichten van je buiten woonkamer.

Welke materialen passen in een moderne tuin?

Hout is niet weg te denken uit een moderne tuin (maar uit welke tuin eigenlijk wel?). Hout wordt voor bijna alles in de tuin gebruikt, zoals voor overkappingen, vlonders, schuttingen en eventueel een tuinhuisje. Duurzaam hout is daarbij natuurlijk de beste keuze en in een moderne tuin wordt veel met douglas of eikenhout gewerkt.

Wat de bestrating betreft kan je naast de houten vlonders kiezen voor grote tegels. Niet alleen staat dat strak, maar je hebt meteen minder kieren waar onkruid tussen kan groeien. Tegels met gladde oppervlakten zijn hierbij geliefd zoals keramische tegels. Maar ook grote Schellevis tegels zie je veel terug in moderne tuinen.

Hier en daar wat grind kan de tuin net wat speelser maken en toch een beetje afwisseling bieden. Wat kleurgebruik betreft: ook dat hou je rustig. Zoals in ieder modern interieur zijn zwart, wit en grijs mooie kleuren. Dus ook voor de moderne tuin. Maar ook groen en bruin passen hierbij. Rustig kleurgebruik dus.

Water in de tuin

Ook water past prima bij een moderne look. Je kunt hierbij denken aan een vijver, bijvoorbeeld. Maar betegelde bakken met waterpartijen past misschien wel veel meer bij jouw tuinontwerp. Een klein fonteintje of een watervalletje: zou zomaar kunnen.

Of -als je er de middelen voor hebt- een zwembad in de tuin!

Overkapping

Als het enigszins kan zal je in veel moderne tuinen een overkapping tegenkomen. Ideaal om toch buiten te genieten terwijl het een beetje regent of om toch net meer uit de wind te kunnen zitten.

Maar dat niet alleen: je kunt er ook door juist in de schaduw zitten én vergeet vooral ook niet dat je een terras met een overkapping toch net gezelliger kan inrichten. Het wordt zo veel meer een echte leefplek met misschien zelfs wel een buitenkeuken.

Verlichting

Zo lang mogelijk genieten van je tuin? Nog meer sfeer je tuin inhalen? Dan ga je uiteraard op zoek naar mooie buitenverlichting. Mooi gemonteerd aan je schutting, bij je overkapping of misschien wel langs de strakke paden door je tuin.

In een moderne tuin vind je ook dito tuinverlichting.

Andere moderne tuin ideeën

Natuurlijk kan er nog veel meer. Door de strakke belijning ook in je tuinmeubels door te trekken maak je er nog meer een geheel van.

Kies voor een lekkere lounge set, zodat je ook werkelijk kunt genieten. Maar je zou ook prima op een mooie manier een jacuzzi kunnen verwerken.

Als je de kans hebt, kan je openslaande deuren op je terras laten uitkomen en zo de tuin een verlengde laten zijn van je woonkamer.

Zeker als je ook binnen van modern en strak houdt, kan het zo naadloos in elkaar overlopen. Zou je het terras met dezelfde tegels betegelen als je woonkamer dan is het effect natuurlijk nog groter.

Inspiratie moderne tuinen

Hierbij nog een aantal voorbeelden ter inspiratie!

Dit is natuurlijk een voorbeeld om super enthousiast van te worden. Wat een plaatje van een veranda! Door de strakke vormgeving past het perfect bij de stijl van de tuin.

4bcfe24007e8f66f4fb6cce66bdd1084
Bron: Pinterest Bo

Kleinere tuin in een woonwijk? Natuurlijk kan dat strak en modern aangelegd worden! Een terras én op een andere plek in de tuin nog een overkapping. Zo kan er altijd genoten worden van de tuin, of de zon nu te fel schijnt of lekker, of het nu droog is of toch een beetje regent…

de2dca231cf1375b7bd9089b7aa33314
Bron: Pinterest Homedeco

Tropisch en toch modern: ook dat kan prima samen. Een heel andere look, maar daarom juist bijzonder!

79637ccd45dd965697915ed0e4147396
Bron: Pinterest Youtube

Een mooi voorbeeld van een terras in een moderne tuin.

3c0eff23d7da3a44785fc6c3801ce0e2
Bron: Pinterest MamsatWork

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven