Zelf meubels en accessoires maken van pallets en pallethout

Een frisse inrichting, rustgevend en duurzaam bezig zijn, geld uitsparen, je creativiteit stimuleren en materialen recyclen. Dit alles combineer je wanneer je zelf meubels en accessoires gaat maken van pallets en pallethout. Lees hieronder hoe je te werk gaat, wat er allemaal mogelijk is (wat niet?) en waar je op moet letten.

meubels van pallets zelf maken

Zelf meubels van pallets maken; tips en trucs

Want wie een meer rustieke, warme en natuurlijke uitstraling in zijn interieur wil aanbrengen, komt automatisch uit op hout: het meest duurzame bouwmateriaal dat er bestaat. Er bestaat natuurlijk duur hout met allerlei keurmerken.

Maar op zoek gaan naar gratis hout om te bewerken is veel leuker en bovendien ook nog eens duurzaam. Wat je ook maakt: je meubel van pallethout naderhand goed schuren en voorzien van blanke lak doet wonderen.

Een nieuwe, zelfgemaakte houten eettafel of boekenkast – het kost even wat moeite, maar dan heb je ook wat. Ik geef je hieronder graag wat tips wara je op kan letten als je zelf je meubels van pallets wilt maken.

1. Haal de pallets uit elkaar

Op Pinterest zie je ontelbare voorbeelden van hoe je creatief met pallets aan de gang kunt, maar in 9 van de 10 gevallen zijn de pallets in hun geheel verwerkt in een meubel zoals bijvoorbeeld een loungeset. Mooi, maar niet echt origineel.

Wie de pallets uit elkaar haalt en een mooi ontwerp heeft voor een meubelstuk, kan from scratch te werk gaan en oogst meer bewondering.

Het gebruik van de palletplanken spreekt voor zich, de blokjes kun je bijvoorbeeld als pootjes onder een boekenkast gebruiken. En ze kunnen ook altijd nog in je kachel. Niet weggooien dus. Zelfs zaagsel kun je nog gebruiken!

meubels van pallets zelf maken

2. Gebruik het juiste gereedschap

Het uit elkaar halen van de pallets vergt enige moeite. Haal de planken voorzichtig met een beitel of platte schroevendraaier uit elkaar.

Gebruik geen zwaar gereedschap zoals een koevoet, daar maak je het hout mee kapot. Verwijder de spijkers. Een stuk of drie pallets zijn al goed voor een aardige hoeveelheid planken van langer dan een meter.

Maak je ontwerp dan ook aan de hand van de lengte van de planken. Lekker zen bezig zijn, wat ook nog geld besparend resultaat oplevert. Wat wil een mens nog meer?

3. Perfectie bestaat niet

Laat je perfectie los als je zelf meubels van pallets gaat maken. Makers van Oosterse tapijten laten expres een weeffout achter in het kleed, om aan te tonen dat perfectie aan de goden voorbehouden is.

Zo moet je ook denken over jouw meubels, omdat de planken van pallethout zelden perfect haaks zijn. Maar wie of wat is er nou perfect? Het is juist leuk om dat terug te zien in de dingen die je maakt. En zoals gezegd: het schuren en lakken verbloemt veel. Het belangrijkste is dat je zelf unieke dingen creëert.

4. Voorboren en vloeibaar hout maken

De gevorderde knutselaar weet het: voorboren is beter. Dus op de plekken waar je planken wilt bevestigen aan andere onderdelen, boor je eerst gaten en schroef je daarna de boel vast. Je ziet wel vaak op TV dat klussers direct de schroeven erin draaien, maar zij gebruiken ander hout of zelfs MDF voor hun meubels.

Voorboren voorkomt barsten.

Goed onthouden dus als je zelf met pallets aan de slag gaat om meubels te maken. Met een breder boortje zorg je er trouwens voor dat schroeven mooi kunnen verzinken. En met vloeibaar hout vul je gaten op. Hele lelijke plekken kun je polijsten met een polijststeentje of stalen borsteltje op de boormachine.

Wist je trouwens dat je met zaagsel en houtlijm vloeibaar hout kunt maken? Dat werkt hetzelfde als het maken van deeg.

IMG 20161023 WA0006
Bron: Niburg pallets

5. Vervang frontjes voor een geheel nieuwe look in de keuken

The sky is the limit, zolang je maar genoeg voorraad hout hebt. Wat te denken van een compleet nieuwe keuken?

Naast dat je zelf nieuwe meubels kan maken van pallets, kan je er bijvoorbeeld ook nieuwe fronten van maken voor je keuken.

Van pallethout maak je simpelweg nieuwe deurtjes. Je gebruikt de oude scharnieren en grepen en je hele keuken krijgt een nieuwe look.

Het is geinig om de deurtjes te versieren met teksten, bijvoorbeeld met recepten die je vaak gebruikt. Die schrijf je er gewoon op met een watervaste stift, voordat je de deurtjes lakt.

zelf bordjes maken van pallethout
 • Een flinke voorraad schroeven (gebruik ook oude)
 • Een (decoupeer)zaag of zaagmachine
 • Een schroefboormachine
 • Een stevige platte schroevendraaier en een hamer
 • Een schuurmachine met papier
 • Een nijptang om spijkers te verwijderen
 • Eventueel een polijst-setje voor op de boormachine
 • Kwasten en blanke lak, of welke kleur je ook wilt aanbrengen

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

2 gedachten over “Zelf meubels en accessoires maken van pallets en pallethout”

 1. Fenske Niburg

  Hallo,

  Mocht het jullie zelf niet lukken om de Palletplanken heel van de pallets te krijgen

  Ze zijn ook per stuk te koop.

 2. Marie Sanders

  Bedankt voor de inspiratie, ik wil graag mijn huis renoveren en veel dingen zelf maken. Dus meubels maken van pallets is de leukste optie, ik ga volgende week naar de pallethandel om te zien of ze nog mooie pallets hebben. Ik heb er echt heel veel zin in, ik heb al zo’n leuke ideeën.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven