Tips voor meer licht in je woonkamer

Daglicht is goed voor de gezondheid, maar helaas zijn er toch veel huishoudens die door de slechte ligging van de woning amper licht in de woonkamer hebben. Met deze tips creëer je meer licht in je woonkamer waardoor deze meer rust uitstraalt en het prettiger aanvoelt.

De woonkamer is door een tekort aan daglicht vooral een donkere ruimte die moeilijk gezellig te maken is. Zeker als je gevoelig bent voor bijvoorbeeld depressie dan kan je zonder voldoende zonlicht op de lange termijn veel negatieve gevolgen ervaren. Je kan er bijvoorbeeld extra somber van worden.

Misschien lijkt het wel alsof er geen oplossing is voor de donkere woonkamer, maar er zijn zeker een aantal tips die de woonkamer al een stuk lichter kunnen maken. Check ze hieronder!

meer licht in je woonkamer

Maak gebruik van lichtere kleuren

Is je woonkamer van nature al erg donker? Kies er dan voor om gebruik te maken van lichte kleuren in de woonkamer. Dat betekent niet dat je een accentmuur in het geel hoeft te hebben. Kleuren zoals wit en beige kunnen al veel licht reflecteren. Dat geldt ook voor pastelkleuren in je frisse interieur.

Deze kleuren hebben als voordeel dat ze ook nog eens rust uitstralen. Daardoor heb je een betere verlichte kamer waardoor de ruimte een stuk lichter lijkt.

Meer licht in je woonkamer krijg je dus door lichte kleuren te gebruiken. Niet alleen op de muur, maar ook in je meubels. Denk bijvoorbeeld aan een lichte bank en vloer, in plaats van donker leer of hout. Heldere kleuren reflecteren licht en zorgen ervoor dat de kleurtemperatuur van het daglicht behouden blijft.

Dankzij de weerkaatsing krijg je dezelfde ervaring als wanneer het daglicht rechtstreeks in je woonkamer valt. Daardoor heb je een veel levendigere uitstraling in de woonkamer.

Let op met wat je voor de ramen plaatst en hangt

Plaats geen grote voorwerpen voor het raam zoals bijvoorbeeld een bank en laat ook zware gordijnen achterwege.

Mensen denken overigens vaak dat ze geen jaloezieën voor het raam moeten hangen als je meer licht in je woonkamer wilt, maar dat klopt niet. Het is wel slim om jaloezieën in een lichte kleur uit te kiezen, zoals bijvoorbeeld wit, of licht hout.

Wist jij dat jaloezieën -mits je ze overdag in de juiste stand zet- juist méér daglicht in je huiskamer laten? Als je ze schuin naar binnen richt, dan weerkaatsen ze extra daglicht naar binnen en wordt het dus júist lichter in huis!

Zware gordijnen kunnen de lichtinval te veel beperken, dus die kan je beter achterwege laten. En let ook op met planten voor het raam of iets dergelijks. Kies eerder voor rustige elementen voor je naam (zoals die jaloezieën) en anders helemaal niets.

Je kan ook eventueel kiezen voor lichtdoorlatend plakplastic waarmee je de ruimte wat meer af kunt schermen. Je moet ervan houden natuurlijk, maar het kan wel werken om meer licht in je woonkamer te krijgen. Zo krijg je toch voldoende daglicht binnen, zonder dat nieuwsgierige toeschouwers van buitenaf je goed kunnen bekijken door je ramen.

Hang een mooie spiegel op voor meer licht in je woonkamer

Spiegels werken verschrikkelijk goed als het gaat om meer licht creëren in je huiskamer. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je dan je hele woonkamer hoeft vol te hangen, maar een mooie grote spiegel, op de juiste plek kan héél veel doen voor het daglicht in je kamer.

Een grotere ingreep; plaats een glazen schuifwand

Is het vooral in het achterste gedeelte van de woonkamer erg donker, maar is de ruimte ernaast juist erg licht? Bijvoorbeeld omdat de woonkamer direct aan de achtertuin grenst? Dan kun je er ook voor kiezen om de muur weg te halen en een glazen schuifwand te laten plaatsen. Zo heb je direct zicht op de achtertuin. Zulke glazen schuifwanden – die vooral uit glas bestaan – vind je hier. Zo valt er veel licht binnen in een donkere ruimte.

Door deze glasoppervlakten krijg je veel meer daglicht binnen in je woonkamer en wordt het geheel helder en vrolijk. De grens tussen binnen en buiten is dan minder aanwezig, waardoor je ook een betere eenheid tussen binnen en buiten kunt creëren.

Kies voor witte kozijnen in plaats van zwart

Zwarte kozijnen zijn helemaal in, bijvoorbeeld in stalen variant. Maar denk eerst eens aan wit als je meer licht in je woonkamer wilt. Laat dus de industriële look achterwege, maar ga voor een meer ibiza achtige sfeer die licht verspreid.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven