Tips om een mediterrane tuin aan te leggen

Je houdt van de mediterrane sfeer en je zou deze graag willen vangen in je tuin. Natuurlijk kan dat. Met de juiste beplanting, mooie decoratieve elementen en een fijn terras kan je het vakantiegevoel lekker vasthouden! Hoe maak je een mediterrane tuin?

Check onderstaande tips voor het aanleggen van een mediterrane tuin.

mediterrane tuin aanleggen

Wat is een mediterrane tuin?

Laten we eerst even beginnen met wat een mediterrane tuin precies is.

De naam verklapt het eigenlijk al een beetje: een tuin met de exotische sfeer van landen als Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland en bijvoorbeeld Kroatië.

Deze tuin biedt gezelligheid, vrolijke elementen en zeker geen strakke belijning. Waterelementen mogen eigenlijk niet ontbreken en de materialen die gebruikt worden mogen juist grof zijn.

Natuurlijk kies je voor exotische planten en ook het tuinmeubilair pas je aan aan de mediterrane sfeer. Om je eigen privé paradijsje ook echt privé te houden is een hoge afscheiding van je tuin prima in deze stijl.

Planten in een mediterrane tuin

Planten voor je mediterrane tuin zijn vooral planten die in de regio van de Middellandse Zee groeien.

Nu kan je niet alles hierheen halen, want het klimaat is immers anders. Maar er zijn wel degelijk planten die het prima doen in ons Hollandse klimaat.

De Toscaanse Jasmijn, vijgenbomen, lavendel, Afrikaanse Lelie, de passiebloem en de Eucalyptus: een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken. Maar een prachtige palm, een kurkeik of de olijfboom en natuurlijk de bekende Toscaanse cipres kunnen eveneens.

Hier vind je bijvoorbeeld olijfbomen in allerlei maten.

Boots je vakantieadresje na

Ben je op vakantie geweest rond de Middellandse Zee en heb je zo genoten van deze plek? Haal je vakantie wat dichter naar je toe door de sfeer in je eigen tuin te vangen.

Als je nog op vakantie daarheen gaat voordat je met je tuin begint, dan heb je geluk. Want dan kan je volop foto’s maken en inspiratie opdoen.

Bekijk wat voor soort bestrating er ligt, welke planten/bomen er staan en welk soort bloempotten, bijvoorbeeld. Koop daar alvast mooie accessoires, dan is het nog echter…

Of maak duidelijk foto’s zodat je thuis naar (bijna) identieke spullen kunt uitkijken.

Tuin in mediterrane sfeer: voor welke tuin geschikt?

Gelukkig is een tuin in mediterrane sfeer voor iedere tuin geschikt. Zelfs op een balkonnetje kan je er iets mee doen. Puur door te kiezen voor exotische planten en de juiste kleuren!

La dolce vita in je eigen tuin

Het ‘mooie leven’ leven in je eigen tuin komt zo lekker dichtbij. Je kunt een mooie lounge tuinset kopen om in je tuin te zetten.

Want ontspannen is toch wat je hier doen wil. Maak het mooier door voor mooie kussens in vrolijke kleuren te kiezen.

Zeker een groot zonnebed past prima bij deze sfeer (net als bij de lounge tuin trouwens)! Omringd door een palm in een pot, bijvoorbeeld. En uiteraard een grote parasol voor de nodige schaduw…

Wat zet je in je mediterrane tuin?

Kies voor plekken waar je heerlijk loom kunt genieten. Naast het al eerdergenoemde bed, kan je bijvoorbeeld kiezen voor mooie, grote strandstoelen van rotan.

Natuurlijke materialen als hout, bamboe en rotan zijn sowieso mooi toe te passen. Een lange tafel (voor die grote Italiaanse familiebijeenkomsten…) met stoelen in allerlei vormen: prachtig!

Terracottapotten in je tuin

Terracottapotten in allerlei maten en vormen mogen niet ontbreken in je mediterrane tuin. En je kunt de terracottakleur ook nog verder doortrekken door bijvoorbeeld een muur in die kleur te schilderen. Of pas je accessoires zoals kussens en tafelkleden aan deze kleur aan.

Een tuinposter van Toscane past hier prachtig bij! Combineer het rustig met andere kleuren om het vrolijk te krijgen.

Ga je liever voor de sfeer van het leven aan de kust?

Dan komen al gauw de kleuren blauw en wit naar boven drijven. Je kan er dan juist aan denken om een muur wit te verven, met een diepblauwe rand. Je kan er ook voor kiezen om je schutting wit te maken.

Liefst een gepleisterde muur en geen planken, zodat je de sfeer van de witte huisjes rond de Middellandse Zee je tuin inhaalt! Ook hier past de combinatie met terracottapotten en dergelijke uitstekend.

Een prachtig voorbeeld voor de blauwe kleur vind je bij onderstaand voorbeeld.

Mediterrane doorkijk

Haal de sfeer nog meer naar boven door het gebruik van een mooie tuinposter.

Die kan je zelf laten maken van je eigen foto of kies voor een bestaande. Er zijn genoeg kant-en-klare tuinposters te vinden die je kunt gebruiken voor dit soort tuinen.

De juiste bestrating in een mediterrane tuin

Bestrating doet veel met de sfeer in een tuin. Zeker als je gaat voor een groter terras.

Heb je het geluk dat je openslaande deuren hebt, naar je tuin toe, dan kan je dit prima betrekken bij de sfeer in je tuin. Geef ze een kleur die het geheel compleet maakt!

Bij dit voorbeeld zie je meerdere deuren. De kleur komt nu vooral terug in de beplanting. En door de bestrating krijgt het geheel iets heel zuidelijks.

Super bont voor zuidelijke sferen

Het is heel persoonlijk, maar misschien wil je nog een stap verder en je mediterrane tuin nog meer kleuren. Of anders uitgedrukt: je wilt nog veel meer kleur in je tuin!

Dit voorbeeld is wel erg bont, maar leuk is het wel! Nu zal dit meer een horeca aangelegenheid zijn, maar je kunt deze sfeer natuurlijk prima op je eigen terras toepassen.

Heb je een klein stadstuintje, wat omgeven wordt door veel muren? Dan zou ik bijna zeggen: doen! Zo versterk je het Zuiderse Patio-effect nog meer!

Minder kleur, maar wel heel mediterraan

Minder kleur? Natuurlijk kan dat. Wat dacht je van dit voorbeeld? De bestrating die zelfs doorloopt in de bank maakt het prachtig en geeft het geheel zeker de mediterrane sfeer!

Strakke mediterrane tuin

Zoals al eerder aangegeven is een echte mediterrane tuin niet strak. Het kenmerkt zich eerder door asymmetrische belijning.

Ronde vormen zijn mooi en je ziet veel kleur terugkomen in deze tuinstijl. Hou je naast mediterraan ook van strak? Dan kan je uiteraard je eigen invulling geven aan je tuin en wel de decoratie en beplanting aanhouden van de mediterrane tuin, maar verder wel voor strakke belijning gaan. Je bent echt de enige niet…

Relaxen in je mediterrane tuin

Een groot lounge bed en bijpassende spullen: wie wil hier nou niet vertoeven?

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven