Geen groene vingers? Dan zijn dit jouw makkelijke kamerplanten!

Ben jij fan van groen in huis, maar heb je toch niet zulke groene vingers? Dan zijn makkelijke kamerplanten wat voor jou. Of misschien heb je wel een zwak voor planten kopen maar laat je die heel snel doodgaan?

Bijvoorbeeld omdat je weer eens vergeten bent om ze geregeld water te geven? Dat kan gebeuren! Maar wist je dat er ook makkelijke kamerplanten zijn die veel minder aandacht en/of water nodig hebben?

Met onderstaande kamerplanten is de kans veel kleiner dat je ze direct kapot krijgt, ze zijn makkelijk én geven toch gezelligheid.

Meer weten over kamerplanten? Check dan deze site

makkelijke kamerplanten

Makkelijke kamerplanten top 10

Voor je beslist om plastic kamerplanten te kopen, vertellen we je graag onze top 10 van makkelijke kamerplanten. Deze planten kunnen -net als een mini ecosysteem- wel tegen een stootje, ook al vergeet je ze twee weken water te geven. 

makkelijke planten

1. Cactus

Natuurlijk staat de cactus op plaats 1 van onze top 10 makkelijke kamerplanten. Hoe kan het ook anders? Cactussen komen oorspronkelijk uit de ruwe woestijn en kunnen dus wel tegen een stootje.

Een staanplaats in de volle zon? Geen probleem. Wekenlang niet bewaterd worden? Ook geen probleem! Misschien wel handig tussen je slaapkamer planten?

Daarnaast zijn er tientallen soorten cactussen te koop, dus je vindt er vast wel eentje die je super leuk vindt voor jouw interieur.

In de zomer is het slim om af en toe een flinke plens water te geven – zeker als je cactus in de volle zon staat – en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen.

Begint de grond er écht heel dor uit te zien? Dan geef je opnieuw een flinke plens water. In de winter heeft je cactus nog minder nodig: elke vier weken kun je even voelen aan de grond en wat water geven. Met andere woorden: de ideale plant als je weinig werk wilt hebben aan je kamerplanten. 

Yucca p21 Lifestyle
Bron: plantje.nl

2. een van de makkelijke kamerplanten: de Yucca

De Yucca of Palmlelie verdient in onze ogen plaats 2: het is een toffe plant met lange, puntige bladeren en een dikke stam… met een eigen waterreservoir!

Ja hoor, de Yucca slaat water op in zijn stam en verbruikt dit waterreservoir beetje bij beetje. Dit omdat de plant oorspronkelijk uit de droge woestijnen van de Amerikaanse provincie Texas en Mexico komt. De Yucca overleeft alles, zelfs als die niet vaak water krijgt. 

Dit is natuurlijk een goed teken voor jou: je hoeft je Yucca in de zomer maar 1x in de 2 weken een plens water te geven – in de winter hoeft dit maar 1x elke 6 weken. Handig!

Het is wel belangrijk om de grond tussen je gietbeurten volledig te laten opdrogen. Zo blijven de wortels van de Yucca gezond. Maar als jij een beetje vergeetachtig bent met het bewateren van je planten, dan is dit vast geen probleem … 

sansevieria laurentii p12 1024 1
Bron: Plantje.nl

3. Sansevieria / vrouwentong

Deze leuke kamerplant kon natuurlijk ook niet missen in onze top 10 makkelijke kamerplanten!

De Sansevieria of vrouwentong is zo’n plant die er heel leuk uitziet in je interieur en die je ook bijna kunt ‘vergeten’. Het is een heel makkelijke plant die totaal niet veeleisend is: je kunt de vrouwentong in het direct zonlicht zetten door haar oorsprong uit Afrika en Azië. Daarnaast heeft de plant amper water nodig. 

In de zomer vindt jouw Sansevieria het lekker als je eens om de 1 à 2 weken water geeft, maar in de winter hoef je maar elke 6 à 8 weken water te geven.

Zoals we al zeiden: echt een plant die schittert in je interieur en die je best even mag ‘vergeten’. 

makkelijke kamerplant aloe vera

4. Aloë Vera in tha house

Denk je ‘allemaal goed en wel, de eerste 6 plantjes van deze 10 makkelijke kamerplanten lijst, maar wat als ik écht mijn plant eens drie weken vergeet?’

Wel, dan is een Aloë plant, zoals de Aloë Vera echt wat voor jou. Deze plant is gewend aan warme klimaten waar hij maar heel af en toe water krijgt en kan dus echt tegen een stootje. Ook krijgt deze plant liever wat te weinig water dan te veel – dan krijg je last van wortelrot en gaan de bladeren hangen.

Denk jij er dus maar iedere drie weken aan om je plant een goede scheut water te geven? Dan is een Aloë jouw ideale plant.

Als je er dan toch aan denkt, dan mag je je plant flink wat water geven – in de weken erna droogt de potgrond dan wel uit. 

Wist je trouwens dat de Aloë Vera plant niet alleen een makkelijke kamerplant is, maar dat je deze ook kan gebruiken als ‘medische’ plant? De gel die in de bladeren zit kan je voor verschillende doeleinden gebruiken.

Zo werkt deze bijvoorbeeld koelend en hydraterend als je te lang in de zon hebt gezeten en verbrand bent. Maar je kan hem ook als dagcrème gebruiken én zelfs om je mond mee te spoelen voor een frisse adem.

Bron: Etsy

5. Luchtplantjes

Luchtplantjes zijn super bijzondere plantjes. Deze Tillandsias halen namelijk hun voeding uit hun omgeving; dus uit de lucht en uit water, en niet uit aarde.

Deze plantjes kun je praktisch overal ophangen, alhoewel we aanraden om fel zonlicht te vermijden. Dat maakt het hele makkelijke kamerplanten.

Deze hippe plantjes zien er leuk uit in huis: ze zien er volgens velen een beetje uit als kwallen. Je hoort het al: deze zijn echte eyecatchers in jouw interieur.

Nog een reden dat ze de top 10 makkelijke kamerplanten halen, is omdat ze met 1 tot 2 korte spuitbeurten met een waterspray al heel gelukkig zijn. Oké, hiervoor heb je een spray fles nodig (liefst gevuld met regenwater), en je hebt er dus iets meer werk aan, maar deze luchtplantjes zijn wel heel cute!

Nog op zoek naar een leuke hangplant? Zoek niet verder! 

graslelie heeft makkelijke verzorging

6. De makkelijke kamerplant Graslelie

Heb je niet zoveel plaats in huis voor een joekel van een Monstera of een grote Drakenbloedboom? Dan is een leuke graslelie in een potje misschien wel wat voor jou. Daarnaast behoort deze ook nog tot de niet giftige planten voor katten.

Een graslelie of Chlorophytum comosum is een leuke kamerplant met luchtzuiverende werking, dus deze makkelijke kamerplant is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Wist je dat NASA – jaja de ruimtevaartorganisatie – de graslelie nog heeft bestudeerd en er achter kwam dat deze allerlei schadelijke stoffen uit de lucht kan filteren? 

Om jouw graslelie gelukkig te houden, zet je deze het best op een lichte plek met indirect zonlicht. Met één maal per week een goede slok water, is jouw graslelie al erg gelukkig. Regent het weer eens in Nederland? Dan kun je je graslelie ook even buiten zetten – dat vindt-ie ook leuk! 

makkelijke kamerplant monstera

7. Monstera in de makkelijke kamerplanten top 10

Ook een Monstera of gatenplant kon natuurlijk niet ontbreken in onze top 10 makkelijke kamerplanten.

Deze blikvanger is de laatste jaren super populair en is te herkennen aan zijn inkepingen. Jongere planten hebben één rij inkepingen, echte oldies hebben de dubbele inkepingen waar veel plantenliefhebbers gek van zijn.

In het wild kunnen deze oudere Monstera’s bladeren krijgen met een doorsnede van maar liefst 1 meter! 

Met een gatenplant in huis kun je niet alleen een tropisch sfeertje creëren, je hoeft ook amper iets te doen om de plant te laten groeien.

Zet je monstera in halfschaduw of daglicht en giet af en toe een scheut water in de potgrond en jouw monstera zal heel gelukkig zijn. Vergeet je eens een week water te geven? Geen probleem, de Monstera kan tegen een stootje!  

is geldboom makkelijk qua verzorging

8. Geldboom

Zoals ABBA ooit zong: “Money money money, it’s so funny in a rich man’s world”. Wie houdt er nu niet van geld? Jammer genoeg groeit er geen écht geld aan de Pachira aquatica of Geldboom.

Maar het is wel een leuke én makkelijke kamerplant die jouw huis kan opfleuren en een heel leuke look heeft door de gevlochten stam. 

Als je kiest voor een Geldboom in huis, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je deze boom vaak water moet geven. Nee hoor – deze topper houdt van veel water in één keer, omdat hij van oorsprong uit de moerassen komt.

Maar je hoeft de boom niet vaak veel water te geven, een keertje elke drie weken is genoeg. Je snapt direct waarom deze in onze top 10 makkelijke kamerplanten staat! 

Makkelijke kamerplant deze pannenkoekplant

9. Pannenkoekplant is ook een makkelijke kamerplant

Ook de pannenkoekplant of Pilea peperomioides is een plantje dat je niet zo snel klein krijgt.

Deze hippe en makkelijke kamerplant vindt het best oké als je ‘m lekker laat staan op een lichte plek met indirect zonlicht.

Als de plant zich amuseert bij jou thuis, zal hij zelfs in een mum van tijd stekjes geven. Zo weet je meteen of jouw Pilea het bij jou fijn vindt! 

Ook qua water geef je liever iets te weinig water dan te veel. Door hem eenmaal per week een goede scheut water te geven, is jouw pannenkoekplant al heel gelukkig.

Zie je dat de grond echt droog staat? Dan is het hét moment om te wateren. Zie je dat de bladeren slap hangen of net verkleuren? Dan geef je zelfs te veel water. Handig toch, zo’n kamerplant die je een seintje geeft? 

makkelijke kamerplanten top 10

10. Drakenbloedboom

Op plaats 10 van onze ‘top 10 makkelijke kamerplanten’ staat de Drakenbloedboom of Dracaena. Dit is een sterke kamerplant die oorspronkelijk uit Afrika komt en vaak voorkomt in tropische gebieden.

Hierdoor is de plant gewend aan ‘natte periodes’ en ‘droge periodes’. In de zogenaamde natte periodes slaat de Drakenbloedboom water en voedingsstoffen op in zijn stam, die de plant kan gebruiken in de droge periodes. 

Ben je er niet zo goed in om je planten op tijd en stond te wateren? Dan is de Dracaena een super handige plant: in de zomer hoef je deze plant maar één keer per twee weken een stevige scheut water te geven. En in de winter hoef je deze makkelijke kamerplant zelfs maar één keer per maand water te geven.

Zo makkelijk krijg je deze plant dus niet klein! 

Welke kamerplant staat binnenkort te schitteren in jouw interieur? En heb jij ook wel eens nagedacht over bijvoorbeeld een duurzame kerstboom in huis om het jezelf gemakkelijk te maken?

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven