Wat kan je doen als de luchtvochtigheid in huis 70 % of hoger is?

Wat kan je doen als de luchtvochtigheid in huis 70% of hoger is?

Onze huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd, maar vooral in oudere huizen kan het regelmatig voorkomen dat de luchtvochtigheid in huis hoger is dan 70%. Voor je planten is dat hartstikke fijn, maar de rest van je huis is er niet zo blij mee.

Misschien voelt het wel benauwd aan in huis door die hoge luchtvochtigheid, of zie je dat er schimmel ontstaat op de muren. Allemaal erg vervelend en misschien niet eens nodig. Want ook in slecht geïsoleerde huizen zijn er dingen die je kan doen om die luchtvochtigheid naar beneden te halen.

luchtvochtigheid in huis 70% of hoger, dit kan je doen

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40-60%. Dit is een luchtvochtigheid die voor mensen aangenaam en comfortabel aanvoelt en die ook voor je planten prima is. Ook al gedijt die laatste categorie dus nóg beter bij een hoge luchtvochtigheid.

Maar in veel huizen is de luchtvochtigheid niet zo ideaal als we zouden willen. Hoe komt dat nou? En wat kan je er aan doen?

Deze tips helpen als de luchtvochtigheid in huis 70% of hoger is

We geven je hieronder een aantal tips om de hogeluchtvochtigheid in huis aan te pakken en ervoor te zorgen dat je van 70% kan zakken naar de ideale luchtvochtigheid. Maar eerst even nog dit… hoe komt het dat de luchtvochtigheid is een huis soms te hoog is?

Hoe ontstaat een hoge luchtvochtigheid in huis?

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan verschillende oorzaken hebben. In de meetse gevallen is het een combinatie van gebrek aan ventilatie enerzijds en vocht in de woning anderzijds. Vocht in de woning ontstaat bijvoorbeeld tijdens het koken, of in de badkamer tijdens het douchen.

De grootste oorzaak is echter een slechte ventilatie.

Zo hadden wij bijvoorbeeld in onze oude badkamer ventilatieproblemen waardoor de luchtvochtigheid in huis zo boven de 70% uit kwam. Als gevolg hiervan begonnen de muren en het plafond in de badkamer te schimmelen.

Alleen het raam openzetten van de badkamer werkte niet voldoende om deze hoge luchtvochtigheid weg te krijgen. Maar nu we werken met een goede ventilatieafzuiging met motor en hebben we nergens geen last meer van!

Tips om luchtvochtigheid te verlagen

Zet ramen en deuren regelmatig open

Zet je ramen en deuren tegen elkaar open, zodat er tocht ontstaat. Hoe meer tocht, hoe beter. Doe dit liefst 3x per dag voor zeker 15 minuten.

Hou de badkamer droog

Zorg ervoor dat je de badkamer nat het douche droog maakt. Heb je geen goede ventilatie in deze ruimte dan haalt de luchtvochtigheid in huis makkelijk de 70%. Maak dus je badkamer na gebruik droog en laat de natte handdoek niet in de badkamer liggen, maar hang deze buiten te drogen.

Droog je was buiten in plaats van binnen

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we. Maar toch is het in een huis met een hoge luchtvochtigheid belangrijk dat je de was buiten droogt en niet binnen over een rekje hangt. In de winter is dit lastig natuurlijk, maar kijk dan eens of je toch geen goede droger in huis kwijt kan.

Heb je mechanische ventilatie in huis?

Zet hem dan aan! Mechanische ventilatie is lang zo krachtig niet als ventilatie die het vocht direct naar buiten toe afvoert door middel van een krachtige motor. Maar alle beetjes helpen, dus ook die mechanische ventilatie.

Zet vochtvreters neer

Veel mensen gebruiken een vochtvreter bijvoorbeeld in de auto, maar ook in een huis met een hoge luchtvochtigheid boven de 70% kan een vochtveter prima zijn best doen.

Luchtontvochtigers als de luchtvochtigheid in huis boven 70% is

Bij een hoge luchtvochtigheid in huis van 70% of hoger kan je ook een luchtontvochtiger gebruiken. Deze zijn net tot wat meer in staat dan de simpele vochtvreter die je in de auto gebruikt.

Gebruik tijdens het koken deksels op de pannen

Het is eigenlijk heel logisch, maar je moet er maar aan denken. Bij het koken zonder deksels verdampd er veel meer vocht in de ruimte dat als je een deksel op je pan gebruikt. Met 70% luchtvochtigheid in huis is dit dus een prima idee.

Hier vind je goede luchtonvochtigers met hele goede reviews.

Wat als het buiten ook vochtig is?

Ook als het buiten vochtig is dan kan luchten soms nog steeds helpen. Het gaat namelijk om de relatieve luchtvochtigheid in huis.

Wanneer de luchtvochtigheid in huis bijvoorbeeld 70% is bij een temperatuur van 20 graden en buiten is die 80% bij een temperatuur van 10 graden, dan is de absolute luchtvochtigheid binnen een stuk hoger dan buiten.

Wanneer je nu ventileert en de lucht warmt weer op richting de 20 graden, zal je zien dat de relatieve luchtvochtigheid in huis lager wordt.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven