10 low budget tuin ideeën: goedkoop je tuin opknappen

Je hebt een tuin, waar je blij mee bent, maar eigenlijk zou je best weleens iets anders willen om het net nog even mooier te maken. Of je bent verhuisd en wil je tuin meer naar je eigen smaak gaan inrichten. Zeker na een verhuizing kan je low budget tuin ideeën wel gebruiken, want het heeft immers allemaal al genoeg gekost.

Hoe kan je je tuin aanpakken zonder dat het heel veel gaat kosten?

low budget tuin ideeën
Tip: een kapotte fiets in een felle kleur spuiten en als accessoire in de tuin zetten!

Je tuin opknappen met deze 10 low budget tuin ideeën

We geven je 10 manieren om je tuin op te knappen. Laat je lekker inspireren en misschien krijg je zo vanzelf nog wel meer ideeën waarmee je je tuin low budget kan aanpakken! Want vaak -als je eenmaal op deze manier bezig bent- ontdek je vanzelf nog andere mogelijkheden!

Check bijvoorbeeld ook even deze ideeën voor kleine vijvers.

terras leggen van gebroken (of kapot gemaakte) betontegels
Bron: Pinterest

1. Hergebruik tegels of andere bestrating

Wil je tegels in je tuin? Kijk eens op Marktplaats of op verkooppagina’s op Facebook. Misschien is er nog een lokaal krantje waar gratis advertenties in gezet kunnen worden.

Oude tegels worden regelmatig gratis aangeboden, als je ze maar op komt halen! Dat is natuurlijk lekker goedkoop! Uiteraard kan je dit ook proberen met andere bestrating, maar dat zal waarschijnlijk wel een stukje minder vaak voorkomen.

Maar het mooie van simpele betontegels die je vaak gratis kan afhalen is dat je er tóch iets bijzonders van kan maken als je de tegels kapot slaat en ze in mozaïek legt.

goedkope salontafel maken van pallets voor in de tuin
Bron: Pinterest homedeco

2. Kies voor tweedehands tuinmeubelen

Op naar de kringloopwinkel of opnieuw online zoeken op marktplaatsen, om zo nog mooie tuinmeubelen te scoren, die al gebruikt zijn. Check bijvoorbeeld deze mooie apothekerskast die hergebruikt is. Of maak een salontafel van 2 pallets op elkaar, kost bijna niets.

Je kunt hierbij ook gaan voor een mooie mix van verschillende meubelen, dat kan heel leuk staan! Kies je voor een bepaald soort materiaal of juist voor een bepaalde kleur? Dan heb je toch een mooi geheel.

Hoewel een echte bonte mix ook gewoon een hele leuke sfeer kan geven. Zeker als je het dan ook nog opfleurt met kleurige kussentjes.

3. Kies voor goedkope beplanting

Een van de low budget tuin ideeën is planten die winterhard zijn! Misschien niet altijd de goedkoopste keuze op dat moment, maar daar doe je wel jaren mee. Andere planten staan maar 1 zomer bij te pronken en daarna kan je weer overnieuw beginnen.

Kies je voor inheemse planten, dan maak je de meeste kans dat ze onze winters wel aan kunnen. Nog mooier is het als je via anderen aan planten kunt komen. Zo kan je ook eventueel een kleine vlindertuin maken.

Misschien heeft de vorige bewoner wel planten laten staan. Of ken je mensen met een tuin, waar je misschien wel iets van kan krijgen.

Zelf stekken is trouwens ook leuk. Verder kan je de acties bij supermarkten of bouwmarkten ook in de gaten houden, want die willen ook weleens met planten stunten. En uiteraard gewoon het tuincentrum.

Vind je het lastig om om ‘gratis planten’ te vragen bij iemand anders? Bied dan aan om een middagje samen in de tuin te werken in ruil voor wat stekjes, een plant die toch gescheurd moest worden of een wat zaadmateriaal.

zelf een kastje opknappen om in de tuin te zetten
Bron: Pinterest Karwei

4. Wat heb je zelf in huis?

Loop eens je zolder op, bijvoorbeeld, en ontdek wat je zoal nog in huis hebt staan. Een kastje of een tafeltje dat je toch niet meer gebruikt? Verf het met een lak die bestand is tegen het buitenleven en geniet van je eigen kastje of tafeltje op je terras.

Het kost je hooguit de lak (of verf) en wat arbeidstijd om het te verven…

low budget tuin ideeën, maak zelf een tuinscherm van wilgentakken
Bron: Pinterest Christine de Wilde

5. Zelf maken

Ben je een beetje handig? Dan kan je prima zelf low budget tuin ideeën uitvoeren door tuinmeubelen te maken, een leuk vogelhuisje of bijvoorbeeldbeeld bovenstaande scherm van wilgentakken.

Met oude pallets maak je ook zo een leuke bank. Of wat dacht je van zelfgemaakte plantenbakken van hout? Ook andere decoratie kan je prima zelf maken. Een kistje aan de muur ziet er hartstikke leuk uit en is zo een goedkope plantenbak. Of plaats er 3 op elkaar zoals hieronder.

grappige plantenkast van houten kistjes die je verft
Bron: Pinterest Youtube

En geloof het of niet, maar je kunt zelfs decoratie maken door te haken! Wat dacht je bijvoorbeeld van gehaakte kroonluchters?

zelf kroonluchters haken als een goedkoop en low budget tuin idee
Bron: Pinterest lindevrouwsweb

6. Low budget tuin ideeën: je schutting verven

Is je schutting echt niet mooi meer? Tja, een nieuwe kopen is een idee, maar kost veel geld. En je moet ook de oude eruit halen en de nieuwe weer gaan plaatsen.

een schutting verven in een fijne kleur geeft je tuin een goedkope opknapbeurt
Bron: Pinterest Leukmetkids

Wat dacht je ervan om hem gewoon te verven? Kies voor 1 mooie kleur of maak er juist iets bonts van. Lekker helemaal je eigen idee! En een stuk goedkoper!

zelf een buitenkeuken maken goedkoop met betonblokken
Bron: Pinterest

7. Een low budget buitenkeuken als een van de top ideeën!

Jawel, ook een buitenkeuken hoeft niet meteen zo’n superduur geval uit het tuincentrum te zijn. Je kunt van betonnen u-elementen prima een prachtige buitenkeuken maken. Ziet er stoer uit en kost veel minder. En toch heb jij je felbegeerde keukentje in je tuin!

buitenkeuken van betonblokken met ene houten blad erop
Bron: Pinterest b4men

Gebruik gewoon de antraciet variant of schilder (spuit) de betonblokken in een andere kleur als je dat liever hebt, zoals hierboven in wit.

zelfgemaakte buitenkeuken, low budget in de tuin
Bron: Pinterest seasons

8. Een borderline van grind

Het staat prachtig en kost je toch alleen wat grind! Maak een mooie lijn tussen het gras en je terras en doe hier wit grof grind in.

grind border maken
Bron: Pinterest matchness

Het komt een beetje Japans over, maar misschien is dat mijn eigen persoonlijke interpretatie. Door te spelen met de vormen, krijgt het geheel een unieke sfeer. En toch is het heel simpel.

regenlaarsjes gebruiken als plantenbak, leuke low budget ideeën voor in de tuin
Bron: Pinterest stijlvolstyling

9. Unieke accessoires

Wil je je planten ophangen, maar vind je de bloembakken niet te betalen? Of misschien wel gewoon saai? Dan hebben we andere toffe low budget tuin ideeën voor je.

Kijk eens wat voor laarzen, klompen of schoenen er nog in huis te vinden zijn, die niet meer gedragen worden! Grond erin en een plantje en hoppa: een heel unieke bloembak aan je schutting!

je eigen vuurplaats maken van bakstenen
Bron: Pinterest Rexgarden

10. Laatste van de low budget tuin ideeën; je eigen vuurplaats

Maak je eigen vuurplaats door eenvoudigweg met klinkers te gaan stapelen. Het vuur heeft zo geen vrij spel en heeft juist minder last van de wind.

Het staat heel mooi en is dus ook een blikvanger als er geen vuurtje gestookt wordt. En die klinkers? Die heb je misschien wel ergens nog liggen en anders ook nu even op marktplaats kijken of gewoon rondvragen bij familie of kennissen!

Voordelen van een budget tuin aanleggen

Een budget tuin aanleggen kent meerdere voordelen.

  • Uiteraard is het goedkoper en daarmee beter voor je portemonnee…
  • Vaak komen er ook manieren om de hoek kijken die beter zijn voor het milieu. Omdat je dingen hergebruikt, bijvoorbeeld.
  • Je kunt lekker creatief aan de slag met je tuin en eigenlijk is dat veel leuker dan alles in 1 keer kant-en-klaar kopen! Zo wordt het juist een heel persoonlijke tuin, waar jij helemaal je eigen sfeer in kwijt kunt!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

1 gedachte over “10 low budget tuin ideeën: goedkoop je tuin opknappen”

  1. Wat een inspirerende low-budget ideeën om de tuin op te knappen! Heb je zelf ervaring met het gebruiken van uitvalschermen als een creatieve en betaalbare toevoeging aan de tuin?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven